Specialiąsias tarnybas šokdinęs vyras dirbo taksi vairuotoju

„Trečiadienio popietę specialiąsias tarnybas ant kojų sukėlęs 32 metų vyras yra nestabilios psichikos žmogus, jis jau ne kartą gydėsi nuo tam tikrų ligų“, – taip ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas.

Dėl šio įvykio ant kojų buvo sukelta daug pareigūnų.<br>Montažas
Dėl šio įvykio ant kojų buvo sukelta daug pareigūnų.<br>Montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

2015-04-16 13:45, atnaujinta 2018-01-06 16:41

Įtariamasis vis dar yra sulaikytas, jo namuose atliktos kratos.

„Kodėl jis nusprendė tokią situaciją sumodeliuoti, kol kas nežinome, bet tik laiko klausimas, kada galėsime į jį atsakyti“, – kalbėjo K.Lančinskas ir pabrėžė, kad įtariamas teroristas ne kartą gydėsi ligoninėje, o ir dabar vartoja tam tikrus vaistus.

Ko norėjo vyras, pareigūnams kol kas neaišku, nes, pasak K.Lančinsko, jis ir trečiadienį prie Prezidentūros, ir per apklausą kalbėjo sunkiai suprantamai: „Jis kalba labai nestabiliai, labai keičia savo parodymus, eina nuo vieno kraštutinumo prie kito, pasakoja visokias istorijas, kurios yra neįtikinamos.“

Prieš penketą ar šešetą metų šio asmens pavardė buvo minima viename ikiteisminiame tyrime, bet vyras nebuvo nuteistas. Tyrimas nebuvo susijęs nei su grasinimais, nei su politika.

Politikos šioje istorijoje K.Lančinskas neįžvelgia ir dabar: „Visiškai nesusiję su politika, nebuvo paminėtas nė vienas žodis apie politiką, geopolitiką ar politines pažiūras, tai asmeniniai dalykai, kurie visiškai nesusiję su Lietuvos valstybe ir valstybingumu.“

Įtariamasis yra lietuvis, išsiskyręs, pastaruoju metu dirbo taksi vairuotoju.

Tyrėjai neabejoja, kad bus kreipiamasi į teismą dėl įtariamojo suėmimo. Po to jam bus skirta teismo psichiatrijos ekspertizė. Tik gavus jos išvadas bus nuspręsta, kaip toliau pakryps šis ikiteisminis tyrimas.

„Kol kas ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl pasikėsinimo atlikti teroro aktą“, – sakė Vilniaus policijos vadovas.

Pasak K.Lančinsko, trečiadienio vakarą pačiame sostinės centre kilusi situacija buvo išties neeilinė – prie vieno pagrindinių šalies pastatų stovi vyras, kuris grasina susisprogdinti, o iš jo lagamino kyšo laidai.

Policijos vadovo teigimu, kadangi asmuo nebuvo žinomas policijai, nebuvo žinoma, ko iš jo galima laukti, todėl buvo imtasi visų saugumo priemonių.

Tik po dviejų valandų derybų ir kito darbo, įsitikinus, kad vyriškis nekelia grėsmės, jį buvo nuspręsta sulaikyti.

„Visą laiką, esant tokioms situacijoms, darbas vykdomas keliomis kryptimis, bet neatskleisiu visų taktinių veiklos niuansų. Mes rinkome informaciją, jį stebėjome, žvalgai dirbo savo darbą – yra tas matomas ir nematomas policijos darbas.

To nematomo darbo ir analizės metu gavome informacijos, kad 99 procentai, jog jis nieko neturi, todėl ir nebuvo naudojamas joks šaunamasis ar kitoks ginklas.

Bet visada lieka tas vienas procentas, nes atvykęs į įvykio vietą nieko nežinai, tik matai žmogų su kyšančiais iš lagamino laidais. Tokiu atveju negali rizikuoti, turi įvertinti situaciją, pamatyti, kaip viskas klostosi, kaip tas žmogus elgiasi, eina į kontaktą ar ne, ir tik tada priimi tam tikrus sprendimus“, – kalbėjo K.Lančinskas. 

Specialiosios tarnybos į S.Daukanto aikštę atskubėjo po to, kai apie 16 val. 40 min. buvo gautas pranešimas, kad netoli Prezidentūros pastato vaikšto laidais apsikarstęs vyras su didžiuliu lagaminu ir grasina susisprogdinti.

Iš karto buvo įvestas planas „Skydas“. Atvykę antiteroristinių operacijų pareigūnai beveik dvi valandas vedė derybas su neadekvačiai į aplinką reaguojančiu vyru, o apie 19 val. nusprendė jį sulaikyti.

Sulaikymo operacija truko kelias sekundes. Prie vyriškio privažiavo „Aro“ šarvuotis, iš jo iššoko kaukėti pareigūnai, paskui šarvuotį atbėgo dar pareigūnų.

„Aro“ kovotojai panaudojo elektros šoką, ir vyriškis akimirksniu neteko galimybės priešintis. Grasintojui buvo uždėti antrankiai. Prie jo dar privažiavo greitosios pagalbos automobilis, tačiau netrukus jis pasitraukė. Sulaikytas vyras (gim. 1982 m.) buvo išvežtas į Vilniaus apskrities VPK apklausti, o vėliau uždarytas į areštinę.

Išvežus vyrą, išminuotojai apžiūrinėjo prie Prezidentūros apsaugos posto likusį lagaminą. Netrukus paaiškėjo, kad lagamine – neįvardintos nepavojingos medžiagos ir tušti nealkoholinių gėrimų buteliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.