Sulaikytas įžūlus jaunas antisemitas

Kauno policija praneša sulaikiusi vyrą, įvykdžiusį bent du didelio atgarsio sulaukusius išpuolius prieš žydų bendruomenę.

Kauno policija praneša sulaikiusi vyrą, įvykdžiusį bent du didelio atgarsio sulaukusius išpuolius prieš žydų bendruomenę.<br>M.Patašiaus archyvo nuotr.
Kauno policija praneša sulaikiusi vyrą, įvykdžiusį bent du didelio atgarsio sulaukusius išpuolius prieš žydų bendruomenę.<br>M.Patašiaus archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-04-16 17:45, atnaujinta 2018-01-06 15:46

Kaip rašoma Kauno apskrities VPK pranešime, 2010 m. rugpjūčio 21 d. apie 10 val. 30 min. Kaune, Ožeškienės g. 13, prie Kauno žydų religinės bendruomenės pastato, rasta kiaulės galva, ant kurios buvo uždėta kepurė. Kauno apskrities vyriausiajame policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę.

2011 m. balandžio 20 d. apie 9 val. Kaune, Ožeškienės g. 13, prie Kauno žydų religinės bendruomenės pastato, ant tvoros buvo pakabinta juodos spalvos vėliava su baltos spalvos užrašu: „HITLERIS BUVO TEISUS... JUDEN RAUS“. Kauno apskrities VPK vėl buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę.

Po kruopštaus, išsamaus ir nuoseklaus tyrimo Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai išaiškino šiuos nusikaltimus ir nustatė 1986 m. gimusį įtariamąjį, kuris sulaikytas 48 val.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos viršininkas Raimondas Baltaduonis informavo, jog įtariamasis nėra kaunietis. Jis buvo sulaikytas taip pat ne Kaune.

Daugiau informacijos apie įtariamą neskelbiama tyrimo sumetimais. Neviešinama ir tai, kaip pareigūnams pavyko susekti įtariamąjį.

Pasak komisaro R.Baltaduonio, tai buvo ilgo ir kvalifikuotai atlikto tyrimo rezultatas.

Manoma, jog antisemitas policijai įkliuvo išanalizavus išpuolių vietoje rastus DNR pavyzdžius. Gali būti, jog šis asmuo policijos susidomėjimo sulaukė dėl kitų atliekamų tyrimų ir paėmus jo DNR pavyzdžius paaiškėjo, kad analogiški biologiniai pėdsakai buvo palikti antisemitinių išpuolių vietose.

Šiuo metu pareigūnai aiškinasi ar įtariamasis nėra įvykdęs ir daugiau iki šiol neišaiškintų antisemitinių išpuolių. Vienas jų surengtas 2011 metais naktį iš balandžio 10 į 11-ąją. Vandalai tąkart išniekino Kauno IX forto muziejuje esantį memorialą nacizmo aukoms. Chuliganai išvartė masyvias paminklų plokštės, baltais dažais nupiešė apie 13 svastikų. Prie memorialo nacių nužudytiems žydams ant grindinio vandalai užrašė „Juden raus“ (vokiškai – žydai lauk). Taip pat išlupo ir pagrobė granito plokštelę su iškalta Dovydo žvaigžde.

Jeigu įtarimai pasitvirtins, sulaikytam antisemitui gresia laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Asmuo kurstantis prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?