Sumaištį prie Prezidentūros kėlęs vyras turi psichikos problemų

Didžiulę sumaištį prie Prezidentūros trečiadienį Vilniuje užvirusiam ir ant kojų visas specialiąsias tarnybas, net ir antiteroristinius dalinius, sukėlusiam vyrui greičiausiai bus skirta psichiatrijos ekspertizė, turinti nustatyti, ar jis yra pakaltinamas. Pareigūnai jau gavo duomenų, kad vyras turi psichikos problemų.

Sumaištį sukėlusiam vyrui greičiausiai bus skirta psichiatrijos ekspertizė.<br>V.Bračiulytės nuotr.
Sumaištį sukėlusiam vyrui greičiausiai bus skirta psichiatrijos ekspertizė.<br>V.Bračiulytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

2015-04-16 10:33, atnaujinta 2018-01-06 17:02

Dar trečiadienį iš karto po vyriškio sulaikymo operacijos Vilniaus apskrities VPK viršininkas Kęstutis Lančinskas sakė, kad ikiteisminis tyrimas po įvykio pradėtas pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už terorizmą.

„Jis turės stoti prieš teismą dėl bandymo įvykdyti teroro aktą“, – sakė K.Lančinskas ir čia pat pridūrė, kad tai nutiks tik tuo atveju, jei bus nustatyta, kad vyriškis gali atsakyti už savo veiksmus.

Policija jau išsiaiškino, kad sumaištį prie Prezidentūros sukėlęs vyriškis dėl savo psichikos būklės jau kurį laiką turi neįgalumą. Vyriškiui greičiausiai bus skirta psichiatrijos ekspertizė, per kurią turės būti nustatyta, ar jis gali atsakyti už savo veiksmus.

Sulaikė panaudoję elektros šoką

Kaip lrytas.lt jau skelbė, trečiadienio popietę Vilniaus senamiestyje, prie Prezidentūros, vaizdas priminė įtempto siužeto filmą – atvyko gausios policijos ir medikų pajėgos, ugniagesiai, kaukėti „Aro“ pareigūnai ir net snaiperiai.

Specialiosios tarnybos į S.Daukanto aikštę atskubėjo po to, kai apie 16 val. 40 min. buvo gautas pranešimas, kad netoli Prezidentūros pastato vaikšto laidais apsikarstęs vyras su didžiuliu lagaminu ir grasina susisprogdinti.

Iš karto buvo įvestas planas „Skydas“. Atvykę antiteroristinių operacijų pareigūnai beveik dvi valandas vedė derybas su neadekvačiai į aplinką reaguojančiu vyru, o apie 19 val. nusprendė jį sulaikyti.

Sulaikymo operacija truko kelias sekundes. Prie vyriškio privažiavo „Aro“ šarvuotis, iš jo iššoko kaukėti pareigūnai, paskui šarvuotį atbėgo dar pareigūnų. „Aro“ kovotojai panaudojo elektros šoką, ir vyriškis akimirksniu neteko galimybės priešintis.

Grasintojui buvo uždėti antrankiai. Prie jo dar privažiavo greitosios pagalbos automobilis, tačiau netrukus jis pasitraukė. Sulaikytas vyras (gim. 1982 m.) buvo išvežtas į Vilniaus apskrities VPK apklausti, o vėliau uždarytas į areštinę.

Išvežus vyrą, išminuotojai apžiūrėjo prie Prezidentūros apsaugos posto likusį lagaminą. Netrukus paaiškėjo, kad lagamine yra neįvardintos nepavojingos medžiagos ir tušti nealkoholinių gėrimų buteliai.

Prezidentė išvyko kelios minutės prieš incidentą

Sulaikyto vyro tapatybės pareigūnai kol kas neatskleidžia. Po jo sulaikymo Vilniaus policijos vadovas Kęstutis Lančinskas žurnalistus informavo, kad į aplinką neadekvačiai reagavęs vyras per derybas konkrečių reikalavimų nekėlė – iš pradžių kalbėjo apie vieną dalyką, vėliau savo poziciją keitė.

Vyras kalbėjo lietuviškai.

K.Lančinsko teigimu, pareigūnai buvo numatę tris šios dramos baigties scenarijus, o derybų metu buvo nuspręsta, kad vyrą reikia pulti ir sulaikyti.

„Tai buvo viena rimčiausių tokio pobūdžio situacijų per kelerius pastaruosius metus“, – sakė Vilniaus policijos vadovas.

Nors incidentas vyko greta Prezidentūros, šalies vadovės tuo metu Prezidentūroje nebuvo. Ji išvyko kelios minutės prieš pasirodant vyriškiui. Prezidentūros darbuotojams, pasirodžius vyriškiui, buvo rekomenduota baigti darbą ir palikti pastatą.

Policija aptvėrė didžiulę teritoriją senamiestyje, buvo evakuota dalis Vilniaus universiteto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.