B.Burgio byloje viešinami slapti garso įrašai

Kauno apylinkės teismas toliau nagrinėja sistemingu moksleivės bauginimu naudojant psichologinę prievartą kaltinamo buvusio KTU gimnazijos direktoriaus B.Burgio bylą. Penktadienį vykstančiame teismo posėdyje klausoma labai svarbiais įkalčiais byloje tapusių slapta darytų įrašų, taip pat nuotoliniu būdu bus apklausta nukentėjusi gimnazistė.

„Aš labai didžiuojuosi tuo, ką pasakiau“, – atsisukęs į teismo posėdį stebinčius žurnalistus garsiai tarė B.Burgis.<br>P.Mantauto nuotr.
„Aš labai didžiuojuosi tuo, ką pasakiau“, – atsisukęs į teismo posėdį stebinčius žurnalistus garsiai tarė B.Burgis.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2015-04-17 10:33, atnaujinta 2020-02-27 10:41

„Aš labai didžiuojuosi tuo, ką pasakiau“, – atsisukęs į teismo posėdį stebinčius žurnalistus garsiai tarė B.Burgis.

Kauno apylinkės teismas toliau nagrinėja žinomam pedagogui, buvusiam KTU gimnazijos vadovui B.Burgiui iškeltą baudžiamąją bylą. Jis kaltinamas tuo, kad panaudodamas psichologinę prievartą sistemingai baugino 17-metę gimnazistę.

B.Burgio nemalonę mokinė užsitraukė praėjusių metų rugsėjo pabaigoje, kai per išvyką į Vilnių buvo užklupta kartu su bendraklasiu rūkanti.

KTU gimnazijos taisyklės draudžia moksleiviams rūkyti, vartoti alkoholį bei narkotikus. Bent vienam taisyklių punktui nusižengęs mokinys turi pats susiprasti ir palikti gimnaziją.

Vilniuje rūkęs vaikinas taip ir padarė, tačiau kartu su juo buvusi gimnazistė palikti prestižinės įstaigos neketino.

Bylos duomenimis, B.Burgis spaudė paauglę palikti gimnaziją, jai grasino baisiomis pasekmėmis, jei nepaklusianti. Pasak valstybės kaltinimą palaikančio prokuroro, iš B.Burgio lūpų nuskambėjo grasinimai „sulaužyti gyvenimą“, moksleivę padaryti neveiksnią bei nepakaltinamą.

Pagrindiniu įkalčiu byloje tapo garso įrašai, kuriuos slapta mobiliuoju telefonu padarė moksleivė ir jos tėvai.

Tikino esąs nepalaužiamas

Pirmasis pokalbis, kurio įrašas penktadienį viešinamas teisme, – darytas B.Burgio kabinete. Įrašą slapta mobiliuoju telefonu padarė pasikalbėti su gimnazijos direktoriumi atvykę gimnazistės tėvai.

Ilgo pokalbio metu dominuoja B.Burgio kalba. Tuometis KTU gimnazijos vadovas pasiaiškinti dėl lauk vejamos dukros atėjusiems tėvams pasakojo įvairias istorijas, demonstravo savo galią bei įtaką.

Direktorius teigė, kad išvykoje užsirūkusiai paauglei yra tik vienintelė galimybė – palikti gimnaziją.

„Mano kategorinis pasiūlymas, jūs mylite savo dukrą, perkelkite ją į kitą mokyklą“, – girdimas B.Burgio balsas.

Pedagogas tėvams minėjo, kad jei nepaklus, moksleivė bus paskelbta esanti nepakaltinama. Prieš ją bus nuteikti kiti gimnazistai.

„Jeigu jūs to nepadarysite, kitaip nebus. Bus žiauru, žiauru, bus mirtina“, – kalbėjo B.Burgis.

Tuometis KTU gimnazijos vadovas taip pat demonstravo savo autoritetą, minėjo, kad šioje mokymo įstaigoje palūžta ir geri mokiniai.

„Manęs neįveiksite, neturėkite iliuzijų. Čia palūžta ir tie, kurie yra geri mokiniai“, – sakė B.Burgis.

Vienos geriausių šalyje gimnazijos vadovas užsiminė, kad šioje mokymo įstaigoje mokosi nemažai įtakingų žmonių atžalų. B.Burgis gimnazistės tėvams sakė, kad jie „gali valdyti Kauną, bet manęs nevaldys“.

Grasinimas moksleivei – paversti psichikos ligone

Kitas įrašas, kurio klausoma teisme, buvo padarytas kitą dieną po gimnazistės tėvų apsilankymo B.Burgio kabinete.

Pasikalbėjęs su tėvais gimnazijos vadovas išsikvietė moksleivę ir spaudė apsispręsti, palikti gimnaziją, taip pat ne kartą jai grasino. Šį pokalbį gimnazistė įrašė mobiliuoju telefonu.

„Arba mes tave pripažįstame nepakaltinama, psichinę negalią turinčiu žmogumi. Arba tu išeini“, – kalbėjo KTU gimnazijos vadovas.

B.Burgis ne kartą akcentavo psichinės negalios temą. Jis sakė, kad mokinė turi išsiaiškint su gydytojais, išsitirti psichiką.

„Tu nebūsi atestuota. Nepakaltinamas žmogus negali gauti gimnazijos atestato. Yra du variantai. Arba tu psichiškai nesveika, arba tu išeini iš čia. Kitaip nebus“, – teisme aidėjo įrašytas B.Burgio balsas.

Pokalbyje su gimnaziste direktorius užsiminė apie pasiryžimą kovoti iki galo, o jeigu reikės, eiti į net į teismą.

„Mano šeimoje keturi advokatai, galėsiu eiti į teismą“, – sakė B.Burgis.

Gimnazijos palikti nenorinčiai moksleivei B.Burgis teigė, kad ji nesuvokia savo veiksmų pasekmių, todėl yra nepakaltinama.

Direktorius gimnazistės klausė, ar jos sprendimą palaikantys tėvai nori, kad jų dukra gimnazijoje būtų pripažinta psichikos ligone.

B.Burgis moksleivei grasino panaudoti visą savo įtaką, taip pat pasitelkti žiniasklaidos atstovus.

„Aš iškviesiu žurnalistus, kad tave fotografuotų, padarytų neįgalią, nepakaltinamą. Visus moksleivius, tėvus ir mokytojus įspėsiu, kad esi nepakaltinama, psichiškai nesveika“, – palaužti paauglę bandė KTU gimnazijos vadovas.

B.Burgis paauglei teigė nesuvokiantis jos tėvų noro, kad ji liktų gimnazijoje. Kalbėdamas akis į akį su gimnaziste jis kalbėjo, kad sprendimas turi būti vienas – pasitraukti iš mokymo įstaigos, kito varianto būti negali.

„Jūs susireikšminate iki dangaus, lyg jūsų šeima iš kosmoso būtų“, – ironizavo direktorius.

Pavaišino tablete nuo nervų

KTU gimnazijos vadovas užsiminė, kad gimnazistė, net ir nusprendusi likti gimnazijoje, ją baigs „kreivai“.

„Tau galas, tu visą gyvenimą žinosi, kad kreivai baigei mokyklą. Ką tu pasakysi savo dukrai?“ – klausė B.Burgis.

Garso įraše girdėti pilstomo vandens garsas. Neabejojama, kad tai akimirka, kai B.Burgis užsigerdamas vandeniu suvartoja tabletę, o kitą duoda mokinei.

„Na, išgeriam po vieną. Na, rimtai“, – įraše girdėti žinomo pedagogo žodžiai.

Neoficialiai teigiama, kad KTU gimnazijos vadovas paauglę pavaišino „Valeradix" tablete, kurią pats suvartojo. Šis nereceptinis medikamentas vartojamas nuo per didelės nervinės įtampos sutrikus miego ritmui, esant labai dideliam psichikos jautrumui.

Įrašus nusprendė viešinti

Bylą nagrinėjanti teisėja B.Burgiui praėjusiame teismo posėdyje siūlė duoti parodymus, tačiau tai padaryti kaltę neigiantis pedagogas atsisakė. Anksčiau jis buvo pareiškęs, kad kalbės tik tada, kai bus apklausti visi liudininkai.

B.Burgiui atstovaujantys advokatai kėlė klausimą dėl padarytų įrašų teisėtumo ir prašė skirti fonoskopinę ekspertizę. Šis prašymas buvo atmestas, teismas nusprendė pradžioje išklausyti garso įrašų, o tik tada spręsti, ar būtina skirti jų ekspertizę.

Penktadienį vykstančiame teismo posėdyje pradėta klausyti svarbiais įkalčiais byloje tapusių garso įrašų. Tai nuspręsta daryti viešame teismo posėdyje.

Advokatas Mindaugas Bliuvas anksčiau akcentavo, kad paauglės tėvų parodymuose esama tam tikrų neatitikimų, todėl reikia ištirti, ar šie garso įrašai padaryti teisėtai. Pasak gynėjo, būtina išreikalauti mobiliųjų telefonų – juos ištyrę ekspertai galėtų atsakyti, ar tikrai jais buvo įrašinėjami pokalbiai.

Anot M.Bliuvo, nukentėjusia pripažintos paauglės tėvas dirba operatyviniu darbuotoju Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje, todėl galėjo turėti tam tikrų specialių žinių ar slapto garso įrašymo įrangos. Todėl būtina nustatyti, kuo buvo įrašinėjami pokalbiai.

Paauglė išvengs akistatos su B.Burgiu

Penktadienį bus apklausta ir nukentėjusia pripažinta 17-metė gimnazistė.

Nors pradžioje manyta, kad moksleivei teismo posėdyje dalyvauti nereikės, pakaks paviešinti ikiteisminio tyrimo metu duotus parodymus, prašant B.Burgiui bei jo advokatams nuspręsta priešingai.

„Aš taip pat jai turėčiau klausimų. Nepasitaręs su advokatais nenorėčiau jų viešinti, tačiau turiu ko paklausti“, – sakė B.Burgis.

Gimnazistei neteks akis į akį susitikti su buvusiu direktoriumi. Stengiantis netraumuoti nepilnametė, prižiūrima psichologų bei teismo darbuotojų, sėdi kitoje salėje. Parodymus ji duos nuotoliniu būdu šią teismo posėdžio dalį paskelbus uždara.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.