Kalinio laiškas prokurorei: „Iš jūsų dantų pasidarysiu karolius“

Nuosprendžius išgirdo dar du kaliniai, kurie siuntinėjo grasinamuosius laiškus teisėjams bei prokurorams ir reikalavo pinigų. Vienas šių veikėjų nuteistas aštuntą, o kitas – net dvidešimt trečią kartą.

Aštuntą nuosprendį išgirdęs pakruojiškis M.Šimkus pripažintas recidyvistu.<br>G.Šiupario nuotr.
Aštuntą nuosprendį išgirdęs pakruojiškis M.Šimkus pripažintas recidyvistu.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė, Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)

Apr 17, 2015, 8:56 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 2:53 PM

Trijų klasių išsilavinimą turintis 35 metų klaipėdietis Tomas Gindulis parašė dešimtis grasinamųjų laiškų įvairių miestų teisėjams ir prokurorams, išvadino juos avinais, aukomis, lavonais.

Vakar Panevėžio apylinkės teisme T.Gindulis jau 23-iąjį kartą buvo nuteistas laisvės atėmimo bausme. Ją subendrinus su anksčiau skelbtais nuosprendžiais jaunam vyrui už grotų teks praleisti 20 metų.

T.Gindulis yra teistas už vagystes, plėšimus, pasikėsinimą nužudyti, grasinimus ir reketą.

2010 metų lapkritį atlikdamas bausmę pataisos namuose jis pirmą kartą parašė grasinamųjų laiškų keliems teisėjams ir prokurorams.

Nuo to laiko už tokius nusikaltimus T.Gindulis jau nuteistas 16 kartų. Jis tikino nesirengiantis sustoti ir toliau siųsiantis panašius laiškus.

Grasino sprogmenų lagaminais

Šį kartą klaipėdietis buvo teisiamas už tai, kad Ignalinos ir Zarasų vyriausiesiems prokurorams parašė grasinamųjų laiškų, kuriuose reikalavo į nurodytas sąskaitas pervesti pinigų.

Šiuos laiškus jis išsiuntė iš Panevėžio areštinės kito žmogaus, tuo metu buvusio kameroje, vardu. „Man jau seniai uždėta cenzūra. Man leidžiama siųsti laiškus tik broliui ir mamai“, – paaiškino T.Gindulis.

Klaidų pilnuose laiškuose T.Gindulis į teisėjus ir prokurorus kreipiasi taip: „Sveikas, avine“, „Sveiki, jūs jau lavonai“.

Laiškų autorius grasino susprogdinti Ignalinos ir Zarasų apylinkių prokuratūras. Esą užteks vieno jo skambučio ir bendrininkai, esantys laisvėje, padės minų prikrautus lagaminus.

Šios iš už grotų siunčiamos sapalionės privertė imtis priemonių. „Aro“ pareigūnai tikrino, ar tose prokuratūrose nėra padėta sprogmenų.

Nebijo ir 100 metų bausmės

Į teisėjos klausimą, kodėl rašo tokius laiškus, teisiamasis turėjo aiškų atsakymą – jis rašys tol, kol nebus perkeltas iš Alytaus pataisos namų į kitą kalinimo įstaigą, mat Alytuje jaučiasi skriaudžiamas.

„Kad ir 100 metų nelaisvės gausiu, vis vien rašysiu“, – aiškino T.Gindulis.

Jis pripažino, kad nesitikėjo gauti reikalaujamų pinigų. Labiau siekė, kad būtų vežiojamas į kitus miestus, kad nereikėtų būti Alytaus pataisos namuose.

Svajonė – būti gangsteriu

Pirmą kartą T.Gindulis į teisiamųjų suolą sėdo būdamas vos keturiolikos.

Baigęs tris klases jis nusprendė daugiau nebesimokyti.

„Mano vyresnysis brolis yra gangsteris. Aš nebesimokiau, nes norėjau eiti brolio pėdomis. Mokausi pats, turiu daug knygų“, – teisme dėstė T.Gindulis.

Ikiteisminį tyrimą kuravęs Panevėžio apygardos prokuroras Aurelijus Navickas sakė, kad teisiamajam nustatyta tam tikrų asmenybės sutrikimų, tačiau jis pripažintas pakaltinamu.

Iš dantų darys karolius

Iš kalinimo įstaigos nebeišeinantis Pakruojo rajono gyventojas 25 metų Mindaugas Šimkus Šiaulių teisme išklausė aštuntą nuosprendį. Šįkart – už grasinamąjį laišką Utenos prokurorei.

Už vagystes, plėšimus, turto prievartavimą ir nužudymą teistas M.Šimkus pernai spalio 19-ąją parašė ir Utenos prokurorei išsiuntė du laiškus, kuriuose reikalavo susimokėti už ramybę.

Šiaulių tardymo izoliatoriuje buvęs M.Šimkus vieną laišką parašė savo vardu, antrą – svetimu.

Septynias klases baigęs kalinys abu raštus sudėjo į vieną voką ir išsiuntė pareigūnei.

Atplėšusi gautą laišką prokurorė apstulbo – įkalintasis reikalavo į jo asmeninę sąskaitą pervesti 4000 litų. Kitame laiške suma nebuvo įvardinta. Jei reikalavimas nebūsiąs patenkintas, pagrasinta susidoroti ir su pareigūne, ir su jos artimaisiais.

Itin detaliai būsimąją egzekuciją aprašęs M.Šimkus grasino aukoms išlupti dantis ir pasidaryti karolius.

Per ikiteisminį tyrimą ir teisme nusikaltėlis neneigė rašęs laiškus. Jis tikino, jog tai buvo pramoga, – žinojo, kad įklius, bet norėjo pasivažinėti po kalinimo įstaigas, susitikti su seniai matytais draugais.

Šiaulių apylinkės teismas konstatavo, kad prieš pustrečių metų už nužudymą 11 metų įkalintas ir atlikdamas bausmę vėl nusikaltęs M.Šimkus yra recidyvistas.

Turtą prievartauti bandžiusiam Pakruojo rajono gyventojui teismas skyrė pusantrų metų kalinimo bausmę, bet ją sumažino trečdaliu.

Kalėjimuose lošiama ir iš laisvės

* Lietuvos kalinimo įstaigose yra ir daugiau tokių, kurie rašo panašius laiškus. Juose grasinama susidoroti su adresatais ir jų šeimos nariais. Kaliniai savo tekstuose demonstruoja išmonę ir žiaurumą. Kai kurie laiškai buvo parašyti krauju.

* Kai kurių pareigūnų žiniomis, pataisos namuose kaliniai lošia kortomis iš įvairių dalykų: pinigų, cigarečių, net laisvės.

* Vienas statymų – pralošęs nuteistasis privalo rašyti grasinamąjį laišką, už kurį jam prailginta laisvės atėmimo bausmė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.