Lobistai į Seimą atgabeno 100 butelių alkoholio. Kam?

Dovanos politikų padėjėjams

A.Romanovskis kai kurias aplinkybes žada paaiškinti kitame posėdyje.<br>T.Bauro nuotr.
A.Romanovskis kai kurias aplinkybes žada paaiškinti kitame posėdyje.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Apr 17, 2015, 4:26 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 1:19 PM

Dovanos politikų padėjėjams

Prieš tai jis su A.Romanovskiu susitiko prie Vilniuje, J.Jasinskio gatvėje, esančios parduotuvės „Iki“ ir ten nupirko apie šimtą butelių alkoholinių gėrimų. Sukrovę butelius į automobilį, vyrai juos nuvežė į netoliese esančius Seimo rūmus.

„Butelius mes nunešėme į kelių Seimo narių padėjėjų kabinetus. Kam juos nešti, nurodė A.Romanovskis“, – prieš trejus metus vykusioje apklausoje kalbėjo T.Juškauskas.

Šią istoriją papasakojęs T.Juškauskas į teismą Vilniuje atvyktų tik tuo atveju, jei teismo lėšomis jam būtų nupirktas per 1000 eurų kainuojantis lėktuvo bilietas ir apmokėta nakvynė viešbutyje.

Prokurorai ir advokatai sutartinai sutiko, kad išlaidauti neverta, o A.Romanovskis šias ir kitas aplinkybes žadėjo paaiškinti kitame teismo posėdyje.

A.Romanovskis kaltinimas tuo, kad padėjo ieškoti rėmėjų V.Matuzo įkurtam fondui „Paramos iniciatyvos“, o bendrovių vadovams už paramą žadėjo Seime įregistruoti jiems naudingus įstatymų projektus.

Draugė tapo buhaltere

Šią bylą nagrinėjančiame teisme apklausta paskutinė liudytoja – labdaros fondo „Paramos iniciatyvos“ ir viešosios įstaigos „Drąsinkime ateitį“ buhalterė Eleonora Leksikova. Ji yra ir šių įstaigų vadovo Edmundo Babensko gyvenimo draugė.

E.Babenskas buvo laikomas labdaros fondo „Paramos iniciatyvos“ steigėju ir direktoriumi, nors byloje teigiama, kad 2009 metais šį fondą įkūrė ir realiai jam vadovavo tuometis Seimo narys V.Matuzas.

Kai fondas sulaukdavo paramos iš verslininkų, dalis pinigų būdavo pervedama į asmeninę E.Babensko sąskaitą, o kiti skirti pagyvenusių žmonių bei neįgaliųjų organizacijoms.

Neaiškino, kur dėjo pinigus

E.Leksikova prisiminė, kad vos tik pinigai būdavo pervedami į jos draugo sąskaitą, jis staiga kažkur paslaptingai išvykdavo. „Galimai jis susitikdavo su V.Matuzu“, – svarstė moteris, kuriai byla nutraukta dėl bendradarbiavimo su teisėsauga.

E.Babenskas anksčiau teisme yra pasakojęs, kad į savo sąskaitą pervestus pinigus išgrynindavo bankomate ir perduodavo V.Matuzui. Jis yra nurodęs, kad iš fondo sąskaitos paėmė ir V.Matuzui per kelis kartus perdavė 58 tūkstančius litų.

„Ar E.Babenskas perdavė pinigus V.Matuzui, aš pati nemačiau. Kur dėjo pinigus, E.Babenskas man nesakė, aš jo neklausinėjau“, – ir teisme, ir tyrimo metu kartojo E.Leksikova.

Brangaus automobilio nebeturi

Tiriant šią bylą paaiškėjo, kad dalis pinigų iš fondo „Paramos iniciatyvos“ atitekdavo ir E.Babensko vadovaujamai įstaigai „Drąsinkime ateitį“, kuri organizuodavo renginius mokyklose.

E.Leksikova teigė, kad tiek ji, tiek V.Matuzo įkurtam fondui vadovavęs E.Babenskas atlyginimą už darbą gaudavo retai. „Fonde ne visada būdavo pinigų“, – pasakojo E.Babensko įdarbinta moteris.

E.Leksikova teigė, kad nesimėgavo prabangiu gyvenimu: „Pinigais nesnigo, buvo skolų už elektrą ir kitas paslaugas, pinigų savo įstaigoms Edmundas skolindavosi ir iš draugų, ir iš manęs.“

Vis dėlto teisme paaiškėjo, kad tuo metu E.Babenskas važinėjo automobiliu „Jaguar“. „Bet dabar jo automobilis – tūkstančio litų vertės“, – draugą gynė E.Leksikova.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.