Teismas nubaudė ir sukčių „smegenis“, ir „kojas“

Šiaulių apylinkės teismas paskelbė nuosprendį telefoninių sukčių gaujai, kuri pelnėsi apgaudinėdama lengvatikius pensininkus.

M.Šimkaus ir E.Pilvinio (nuotr.) narsa teisme išgaravo – jie bandė dangstytis veidą, bet žėrė keiksmažodžių tiradas.<br>G.Šiupario nuotr.
M.Šimkaus ir E.Pilvinio (nuotr.) narsa teisme išgaravo – jie bandė dangstytis veidą, bet žėrė keiksmažodžių tiradas.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Apr 17, 2015, 6:58 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 12:55 PM

Pareigūnams pavyko susemti visą 7 asmenų gaują – ir įkalinimo įstaigoje triūsusius organizatorius, ir laisvėje jiems talkinusius asmenis.

Aferą sumanė už plėšimus, vagystes, nužudymą teistas Pakruojo rajono gyventojas Mindaugas Šimkus.

Šis 7 klases baigęs 25 metų recidyvistas šią savaitę jau išgirdo vieną, aštuntąjį, nuosprendį už turto prievartavimą iš Utenos prokurorės. Nužudyti pareigūnę ir jos artimuosius žadėjęs nusikaltėlis grasino iš aukos dantų darytis karolius.

2012 m. pradžioje dėl nužudymo Šiaulių tardymo izoliatoriuje laikytas M.Šimkus ėmė iš kameros skambinėti pagyvenusioms moterims ir sekti pasakas apie FNTT atliekamą operaciją dėl pinigų plovimo.

Nenustatytą talkininką turėjęs recidyvistas prisistatydavo pareigūnu ir iškvosdavo elektroninės bankininkystės kodus, slaptažodžius. Aukos netgi buvo iškviečiamos į FNTT duoti parodymų, bet prie kabineto lūkuriuojančioms senolėms sukčiai vėliau paskambindavo ir susitikimą atšaukdavo.

Iš aukų gauti pinigai keliaudavo į 7 kartus teisto 24 metų Evaldo Pilvinio ir 16 kartų teisto 28 metų Aivaro Gandrimo draugų ir pažįstamų sąskaitas, o vėliau būdavo išgryninami.

Dalis žmonių net nenutuokė, kad padeda nusikaltėliams – jie patikėjo istorijomis apie pinigus iš užsienio pervedančią mamą ir pan. Todėl keli asmenys buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės. Sukčiams talkinusi anksčiau neteista 19-metė Ineta Sadovskytė – Gužauskienė paslapčiomis naudojosi savo sesers sąskaita. Moteris šią sąskaitą buvo patikėjusi ir tris kartus teistam sutuoktiniui 28 metų Tomui Gužauskui. Šio darbas buvo ir išgryninti pinigus.

Talkinti gaujai sutiko ir anksčiau neteista 38 metų Karina Galimova, kuri atlikdavo pervedimus savo mobiliojo ryšio telefonu.

Teismas nustatė, jog prisijungimo duomenis išgavę nusikaltėliai nukentėjusiųjų vardu ėmė ir greitąsias paskolas. Gauti pinigai buvo išgryninami ir keliaudavo į kalinių sąskaitas, o šie grobį išleisdavo įkalinimo įstaigų parduotuvėse.

Teismas M.Šimkui skyrė 5 metų ir 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmę. Bet ji dar nesubendrinta su kitomis šiam recidyvistui skirtomis bausmėmis.

A.Gandrimui skirta 3 metų 2 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, o E.Pilviniui įkalinimo įstaigoje iš viso teks praleisti 6 metus ir 8 mėnesius.

4 kartus teistas 33 metų Vitalijus Baltrukovičius ir T.Gužauskas laisvės atėmimo išvengė. Abiem skirta po 2 metus ir 2 mėnesius kalėti, bet bausmės vykdymas atidėtas 1 metams ir 2 mėnesiams.

Šiedu nuteistieji įpareigoti dirbti, per metus atlyginti padarytą žalą, o T.Gužauskui dar teks sumokėti ir 564,9 euro baudą.

Abi gaujos narės moterys atsipirko baudomis: K.Galimovai teks sumokėti 941,5, o I.Sadovskytei – Gužauskienei – 1318,1 euro.

Kaltę neigę nuteistieji įpareigoti atlyginti padarytą žalą – 4376,61 euro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.