Bilietas į kalinių spektaklį – už 102000 litų

Klaipėdoje įžūlūs telefoniniai sukčiai, kurie iš garbaus amžiaus moters išviliojo 102 tūkst. litų, išklausė dar vieną teismo nuosprendį. Šį kartą – griežtesnį.

Per dvi savaites krūvą pinigų iš patiklios klaipėdietės išviliojusį V.Ažuką teisėsaugos pareigūnai apibūdino kaip puikų aktorių ir psichologą.<br>G.Pilaičio nuotr.
Per dvi savaites krūvą pinigų iš patiklios klaipėdietės išviliojusį V.Ažuką teisėsaugos pareigūnai apibūdino kaip puikų aktorių ir psichologą.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis („Lietuvos rytas“)

Apr 22, 2015, 9:34 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 5:42 AM

Šiaulių tardymo izoliatoriuje kalinami vyrai apgavo 72 metų moterį – ji sukčiams atidavė ir savo, ir iš pažįstamų žmonių pasiskolintus pinigus.

Nukentėjusioji taip ir nesulaukė nuosprendžio savo skriaudikams – mirė vykstant ikiteisminiam tyrimui.

Klusniai vykdė nurodymus

Daugiabutyje gyvenančiai moteriai užpernai vasario 23-iąją laidiniu telefonu į namus paskambinęs kažkoks vyras prisistatė pareigūnu ir prakalbo apie pinigų plovimą iš jos sąskaitos Ūkio banke.

Klaipėdietei liepta į vieną kito banko sąskaitą pervesti 20 tūkst., o į kitą – daugiau kaip 18 tūkst. litų.

Vėliau nurodyta ir trečioji sąskaita, į kurią moteris irgi pervedė nemenką pinigų sumą.

Sukčių nurodymus vykdžiusi lengvatikė neatsikvošėjo, kai jai buvo liepta 1500 litų nunešti į vieną daugiabutį Taikos prospekte ir įmesti pinigus į nurodyto buto pašto dėžutę.

Sėkmės įkvėpti aferistai klaipėdietei liepė į pašto dėžutę padėti ir antrąją pinigų porciją – 9000 litų.

Pinigai – tarsi ant lėkštės

Ant sukčių kabliuko užkibo ne litus skaičiuojanti pensininkė, o keturias automobilių remonto įmones valdančios bendrovės savininkė.

Jos apyvarta prieš trejus metus siekė iki 500 tūkst. litų.

Sukčiai pradėjo tyčiotis iš aukos – pareikalavo 24 tūkst. litų atnešti prie elektros tinklų pastotės Taikos prospekte, nes to reikia norint atskleisti nusikaltimus.

Moteris ir juos padėjo kaip ant lėkštutės.

Atsipeikėjusi klaipėdietė sielojosi, buvo dvasiškai prislėgta. Neaišku, kodėl į policiją kreipėsi tiktai po poros savaičių – nurodė, kad prarado apie 102 tūkst. litų.

„Tas vyras prisistatė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnu.

Pranešė, kad Ūkio banke per mano sąskaitą plaunami didžiuliai pinigai, reikia ką nors daryti“, – pokalbius su sukčiais prisiminė nukentėjusioji.

Ėmė skolintis iš kaimynų

Paklausta, apie kokias plaunamas lėšas telefonu kalbėjo aferistai, kokią pagalbą ir už ką jie siūlė, moteris prabilo apie pasiskolintus pinigus: „Jų reikėjo, kad nusikaltėliai būtų nutverti.“

Kalbėdama su sukčiais ji jautėsi tarytum užhipnotizuota – sakė, kad kažkoks pareigūnas ją įtikino padėti valstybei, prašė veikti greitai, tada jie nusikaltėlius nutvers su įkalčiais – jos perduotais pinigais.

Tariami pareigūnai vaidino geradarius – už pagalbą teisėsaugai pažadėjo, kad auditoriai nesidomės moters įmonės reikalais, gal net bus panaikintos verslo paskolos.

Aferai dirigavo iš kameros

Verslininkę mulkino Šiaulių tardymo izoliatoriuje teismo laukiantys Edgaras Kavolynas, Igoris Golombevskis ir Vaidas Vitkus. Jų įtikinta klaipėdietė vokus su pinigais palikdavo ten, kur jie liepdavo.

Juos pasiimdavo ir į sukčių nurodytas banko sąskaitas pervesdavo klaipėdietė Rita Baliulienė. Grobį pasiimdavo ir skirstydavo kitas policijai gerai žinomas aferistas, ne kartą teistas Henrikas Katarskis.

Tada iš aferistų trijulės estafetę perėmė į jų kamerą perkeltas Vytautas Ažukas.

Tuomet iš moters sukčiai jau buvo išlupę apie 30 tūkst. litų, nebeskambino, nes ji raudodama pasakė nebeturinti pinigų.

Profesionalas parodė, ką moka

Tada V.Ažukas kameros draugų paprašė moters telefono numerio ir pasakė: „O dabar žiūrėkite, kaip dirba tikri profesionalai.“

Daugybę kartų teistas kalinys, kalbėdamas su moterimi, surietė istoriją apie kažkokią slaptą Lietuvos banko ir FNTT operaciją siekiant nustatyti pinigus per svetimas sąskaitas plaunančius veikėjus.

V.Ažuko įtikinta klaipėdietė sutiko „bendradarbiauti su teisėsauga“. Ji grūdo vokus su savo ir kitų žmonių pinigais į teisėsaugai gerai žinomos uostamiesčio gyventojos Ninos Lipčiuk pašto dėžutę.

Stebėtinai patikli moteris vieną voką paliko ant elektros skydinės stogo patikėjusi V.Ažuku, kad viską, ką ji daro, akylai stebi pasalą surengę nusikaltėlius gaudantys FNTT pareigūnai ir kiti slaptieji agentai.

Sulaukė griežtesnės bausmės

Per dvi savaites krūvą pinigų išviliojęs V.Ažukas apibūdinamas kaip puikus aktorius ir psichologas.

Moterį jis mokė, kaip kalbėtis su pažįstamais žmonėmis, kaimynais, kad jie paskolintų pinigų.

Kaliniai į aferas įtraukė dar keturis likimo draugus ir dvi moteris. Pastarosios atsipirko piniginėmis baudomis.

Viena jų geranoriškai grąžino kaip atlygį už paslaugas gautus 10 tūkst. litų.

Prokurorams apskundus pirmąjį nuosprendį, apeliacinius skundus išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas sugriežtino bausmes – gaujos nariams skirtos laisvės atėmimo bausmės nuo 3 iki 6 metų.

Iš viso nuteista dešimt asmenų. Vieno vyro, kurį R.Baliulienė supainiojo su H.Katarskiu ir įteikė jam voką su 5 tūkst. litų, nepavyko surasti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.