Bėgliui S. Rachinšteinui – vėl nemaloni naujiena iš Lietuvos

Aferų meistro Sergejaus Rachinšteino Lietuvoje nebėra, neliko ir jam palankių teismų sprendimų. Milijonierius nebegaus pinigų, jam priteistų už tai, kad pirkėjai prekių vežimėlius paliko už parduotuvės ribų.

„Lietuvos rytas“ prieš kelias savaites S.Rachinšteiną (nuotr.) užfiksavo didžiausiame Tailando kurorte Patajoje.
„Lietuvos rytas“ prieš kelias savaites S.Rachinšteiną (nuotr.) užfiksavo didžiausiame Tailando kurorte Patajoje.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Apr 23, 2015, 7:41 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 3:43 AM

Parduotuvės „Norfa“ prekių vežimėliai ir reklamos stendai bendrame pastato koridoriuje nestovėjo 6 metus. O jeigu ir stovėjo, tai niekam netrukdė – pastato šeimininkai dėl to neturėjo priekaištų.

Taip Aukščiausiasis teismas (AT) išsprendė prekybos tinklo „Norfa“ ir su S.Rachinšteinu siejamų bendrovių ginčą dėl patalpų, esančių pastate Vilniuje, Švitrigailos gatvėje, nuomos.

Naikina kolegų sprendimus

Nuo to laiko, kai S.Rachinšteinas, kuris praėjusių metų pabaigoje už sukčiavimą buvo nuteistas laisvės atėmimo bausme, paspruko iš Lietuvos, AT panaikino jau antrą šiam veikėjui palankų Vilniaus apygardos teismo (VAT) sprendimą.

Kovo mėnesį AT galutinai patvirtino, kad S.Rachinšteinui nepriklauso 7 mln. litų už Rusijoje parduotus žemės sklypus, kuriuos iš bendrovių „Norfos mažmena“ ir „Rivona“ jam buvo priteisęs VAT teisėjas Dainius Rinkevičius.

Šią savaitę su aferų meistru siejamos bendrovės prarado dar vieną galimybę nepagrįstai užsidirbti. S.Rachinšteinui palankiais sprendimais garsėjantis VAT teisėjas Henrichas Jaglinskis 2013 metais buvo nusprendęs, kad „Norfos“ vežimėliai Švitrigailos gatvėje esančio pastato koridoriuje stovėjo net šešerius metus – nuo 2004 iki 2010 metų.

Buvo iškviesti antstoliai

Pirkėjų paliktus vežimėlius ir parduotuvės „Norfa“ reklamos skydus šio pastato koridoriuje antstoliai užfiksavo dar 2009 metais.

Antstolius išsikvietė pastato šeimininkai – su S.Rachinšteinu siejamų bendrovių atstovai.

Patalpas parduotuvei bendrovė „Norfos mažmena“ iš jų nuomojosi nuo 2004 metų, bet jokių priekaištų dėl netvarkos bendrose patalpose nė karto nesulaukė.

Vežimėlius parduotuvei nepriklausančiose patalpose aptikę pastato savininkai iš karto kreipėsi į teismą. Už didesnio, nei numatyta nuomos sutartyje, ploto naudojimą bendrovei „Construction Ace“ VAT iš „Norfos“ priteisė 68,7 tūkst. eurų (tuomet 237,5 tūkstančio litų).

Papildomo mokesčio neprašė

VAT, o vėliau ir Apeliacinis teismas nusprendė, kad tokias pajamas pastato šeimininkai būtų gavę, jei „Norfos mažmena“ būtų mokėjusi už realiai naudojamą plotą.

Byloje teigiama, kad prekybininkai naudojo apie 200 kvadratinių metrų jiems nepriklausančio patalpų ploto.

„Iš byloje esančių aplinkybių matyti, kad sudarant nuomos sutartį ir perdavus patalpas jų savininkai žinojo, kokiomis patalpomis naudojasi nuomininkai, tačiau per visą nuomos sutarties galiojimo laikotarpį jiems dėl to nereiškė prieštaravimų ir pretenzijų“, – teigiama AT nutartyje.

Teisėjų kolegija pastebėjo, kad patalpų šeimininkus ilgą laiką tenkino bendrovės „Norfos mažmena“ mokamas nuomos mokestis. Jie nereikalavo jokių mokesčių už papildomą plotą, o dėl nuostolių atlyginimo į teismą kreipėsi tik pasibaigus patalpų nuomos sutarčiai.

Pinigų prašė ne savininkai

AT nusprendė, kad VAT ir Apeliacinio teismo sprendimai priteisti bendrovei „Construction Ace“ 68,7 tūkstančio eurų teisiškai nepagrįsti.

Nors abu teismai teigė gynę pastato savininko teises, ši bendrovė nėra pastato Švitrigailos gatvėje savininkė.

Kaip ir įprasta S.Rachinšteinui, šių patalpų šeimininkai ne kartą keitėsi. Vilniaus centre patalpas „Norfai“ išnuomojo LNTV, 2010 m. pastatas buvo parduotas bendrovei „Nekilnojamojo turto valdymas“, dar po metų jo šeimininke tapo bendrovė „Finiens“, o ieškinį teisme pareiškė „Construction Ace“.

Ši nedidelė bendrovė ne tik negaus pinigų, bet ir turės atlyginti teismo išlaidas.

Iš jos bendrovei „Norfos mažmena“ AT priteisė 4677 eurus.

Tailando teisėsaugininkai vis dar tyli

S.Rachinšteinas iš Lietuvos paspruko praėjusių metų gruodžio mėnesį, prieš pat VAT nuosprendį dėl sukčiavimo. Jis buvo nuteistas pustrečių metų nelaisvės.

„Lietuvos rytas“ prieš kelias savaites S.Rachinšteiną (nuotr.) užfiksavo didžiausiame Tailando kurorte Patajoje.

Tuomet į Tailando teisėsaugą kreipėsi ir S.Rachinšteino ieškantys Lietuvos pareigūnai. Kriminalinės policijos biuro Tarptautinių ryšių valdybos pareigūnai į Tailandą nusiuntė kelis paklausimus, bet kol kas jokios informacijos nesulaukė.

Pareigūnai kolegų Tailande klausė, ar S.Rachinšteinas buvo užfiksuotas atvykstantis į šią šalį, ar žinoma jo buvimo vieta. Lietuviai yra nurodę ir vietas, kur bėglys galėtų būti apsistojęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.