Kodėl kontrabandos vilkas užsitraukė Kauno gangsterių patyčias?

Policijos departamento Kriminalinės policijos biuro pareigūnai narplioja mįslingas vieno didžiausių šalies kontrabandinio verslo atstovų kauniečio Gintaro Simanyno užpuolimo versijas.

Daugiau nuotraukų (1)

Dailius Dargis

Apr 23, 2015, 11:37 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 1:33 AM

Dėl šio nusikaltimo į kriminalistų akiratį iš pradžių buvo patekę net 12 Kauno gyventojų. Iš jų trims skirta griežčiausia kardomoji priemonė – suėmimas. Tyrimą pradėję operatyvininkai teigė, kad ši istorija jiems primena bene garsiausio praėjusių metų Europos televizijos serialo „Gomora“, pasakojančio apie senosios ir naujosios italų mafijozų kartų atstovų konfliktus, scenas.

Audringa puota

Šalies kontrabandininkų legenda vadinamo, šiuo metu laisvėje teismo pabaigos laukiančio Viliaus Karaliaus buvęs ilgametis partneris G.Simanynas neseniai per vieną buitinį konfliktą piktai apsižodžiavo su keliais Kauno šešėlinio pasaulio veikėjais, o galiausiai buvo žiauriai sumuštas.

Maža to, kaip mafijos klestėjimo laikais, G.Simanynui buvo paskirta ir „bauda“ – liepta susimokėti net 500 tūkstančių eurų „mokestį“.

„Visą gyvenimą G.Simanynas jautėsi esąs „bachūras“, o galiausiai jį nubaudė pats gyvenimas – jis buvo aptalžytas ir „apmokestintas" tų pačių „bachūrų“, – taip žinią apie G.Simanyno užpuolimą sutiko anksčiau su juo bendrų reikalų turėję asmenys.

Gerai informuotų portalo lrytas.lt šaltinių teigimu, jaunųjų Kauno gangsterių patyčias G.Simanynas užsitraukė po to, kai sumanė pagrobti vieną savo buvusį kontrabandinio verslo partnerį. Apie tai išgirdę su juo kartu vienoje pakaunės sodyboje girtavę vyrai įpyko ir ėmė aiškinti, kad toks elgesys nusikaltėlių pasaulyje nėra laikomas garbingu.

Tačiau G.Simanynas laikėsi savo ir galiausiai prasidėjo muštynės. Kitą dieną po triukšmingai pasibaigusios puotos garsus kontrabandos vilkas sumanė kreiptis į aukšto rango pareigūnus.

Bendravo su pareigūnais

Šaltinių duomenimis, po šio konflikto smarkiai persigandęs G.Simanynas ėmė aktyviai lankytis Policijos departamento kriminalistų kabinetuose.

Yra duomenų, kad jis ne tik geranoriškai bendradarbiauja su teisėsauga siekdamas nubausti jį užpuolusius kauniečius, bet ir suteikė vertingų duomenų apie kitus šalyje plataus masto kontrabanda besiverčiančius asmenis.

Kaune ėmė sklisti kalbos, kad G.Simanynas netrukus ėmė aktyviai lankytis pas anų ir šių laikų nusikalstamo pasaulio veikėjus. Vyriškio elgesys jiems sukėlė abejonių, mat į susitikimus su buvusiais banditais G.Simanynas atvažiuodavo lydimas žmonos.

Yra žinių, kad įtarimų aplinkiniams sukėlęs G.Simanynas aplankė net kelis buvusius Kauno Daktarų gaujos vyrus. Tarp jų – ir ką tik iš kalėjimo paleistus bei legaliai įsidarbinusius asmenis, kurie visiškai atsiriboję nuo kriminalinio pasaulio.

Kai kuriems iš G.Simanyno aplankytų vyrų susidarė įspūdis, kad vyriškis specialiomis garso įrašymo priemonėmis fiksuoja pokalbius. Per šiuos susitikimus buvęs kontrabandos bosas reikalavęs įvairaus pobūdžio informacijos: prašė atskleisti su tam tikrais spalvingos kriminalinės biografijos veikėjais siejamus, tačiau ne itin plačiai žinomus nusikaltimus, ekonomines aferas.

H.Daktaras nekėlė nei baimės, nei pagarbos

Daugiau kaip prieš dešimtmetį G.Simanynas savo nusikalstamą veiklą pradėjo kaip vieno garsiausio to meto šalies kontrabandos šulo V.Karaliaus verslo partneris. Tačiau dabar jis jau gerokai pralenkė savo mokytoją.

Neoficialiai kalbama, kad šiuo metu G.Simanyno turtas vertinamas net 20 milijonų eurų.

Vienas buvęs ilgametis kriminalinio pasaulio veteranas Kauno Daktarų bylos tyrėjams yra pasakojęs, kad dar 1997 metais Kauno Šilainių rajone tuomet Vilijampolės gaujos seniams nugarą lenkęs Šampaninių jaunimas bandė prie namų pagrobti G.Simanyną.

Daktarų veikėjas net juokdamasis pasakojo, kad kontrabandininką pagrobti jis pavedė tikriems „asilams“.

„Tykodami namo laiptinėje jie nesugebėjo to padaryti ir net patys gavo per snukį. Šampaninių vaikinai sugebėjo pagrobti tik jo raktus nuo buto ir mašinos, taip pat piniginę su dokumentais. Tas Daktarų veikėjas žinojo, kad G.Simanynas ieško, kas jį norėjo pagrobti, ir ieško atimtų daiktų, todėl man pasiūlė surasti kokį nors tarpininką ir duoti šiuos daiktus G.Simanynui išsipirkti.

Tuo klausimu planavau kreiptis į Alpį P. iš įmonės „Tora“. Jis bendravo ir turėjo verslo reikalų su G.Simanynu. Tačiau Daktarų veikėjas atsakė, kad „problema jau išspręsta“. Kaip supratau, G.Simanynas pradėjo mokėti duoklę Daktarams“, – taip teigė vienas iš garsioje byloje liudijusių kauniečių.

Kriminalistai turi surinkę operatyvinių duomenų apie G.Simanyno ir V.Karaliaus ryšius su tuomečiais Daktarų gaujos šulais. „Besiklausant jų telefoninių pokalbių susidarė įspūdis, kad G.Simanynas toje kontrabandininkų terpėje netgi buvo viršesnis. Yra tekę klausytis pokalbių, kaip G.Simanynas kone kotletą žiaumodamas itin atsainiai bendrauja su jam skambinusiu Henriku Daktaru. Atrodė, kad tuomet H.Daktarui G.Simanynas, jau tada garsėjęs pasakiškais turtais, buvo labiau reikalingas“, – portalui lrytas.lt kalbėjo vienas kontrabandininkų medžioklę kontroliavusių pareigūnų.

Tačiau vėliau abu vyrai subūrė savą grupuotę ir nebemokėjo Daktarams duoklės.

Atsipirko menka bausme

2003-ųjų vasarą teisėsaugininkams pradėjus kovą su stambaus masto cigarečių kontrabandininkais, G.Simanynas spruko iš Lietuvos. Būtent tada kaunietis buvo laikomas pagrindiniu kontrabandos organizatoriumi.

Jis tarsi trilerio siužeto filme sugebėjo iššokti iš savo namų balkono ir pabėgti, nors visas pastas buvo apsuptas saugumiečių. Pasprukęs į Kaliningrado sritį, G.Simanynas sugebėjo slapstytis tik kelis mėnesius. Galiausiai buvo suimtas, parvežtas į Lietuvą ir keliems mėnesiams pasodintas į Lukiškių kalėjimą.

Kalbėta, kad G.Simanynui dar sėdint Kaliningrado kalėjime ir laukiant perdavimo Lietuvai, vienas iš giminaičių, tuometis policijos pareigūnas, buvo tapęs jo ir laisvėje buvusių bylos įtariamųjų tarpininku.

Tais pačiais metais įsiplieskė skandalas paaiškėjus, kad kontrabandininkams talkino įtakingi Lazdijų ir Biržų rajonų apylinkės teismų teisėjai. Galiausiai teisėjai buvo pripažinti susikompromitavusiais ir neteko savo pareigų.

Vienoje pastarųjų teisme išnagrinėtų V.Karaliaus bylų G.Simanynas už dalyvavimą cigarečių kontrabandininkų gaujoje atsipirko akivaizdžiai švelnia bausme – pinigine bauda. Buvo konfiskuota labai menka jam priklausančio turto dalis. Tačiau belangės vyriškis išvengė.

Nors nėra oficialių patvirtinimų, manoma, kad netgi tiriant minėtą bylą G.Simanynas ėmėsi bendradarbiauti su pareigūnais. Siekdamas save reabilituoti, vyriškis galėjo netgi ir nebūtais dalykais apkaltinti savo buvusį ilgametį bičiulį V.Karalių.

Kalbama, kad net ir paskutiniais mėnesiais V.Karalius kartkartėmis sulaukdavęs telefoninių skambučių iš G.Simanyno. Tačiau tarp vyriškių sena draugystė neatsinaujino.

Gaujose – pokyčiai

Kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis portalui lrytas.lt neslėpė, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl turto prievartavimo, kuriame nukentėjusiuoju pripažintas G.Simanynas.

Tarp įtariamųjų yra 4 asmenys, iš kurių 3 paskirta kardomoji priemonė – laisvės atėmimas keliems mėnesiams. Kai kuriems iš jų skirto suėmimo terminas buvo pasibaigęs, todėl neseniai pratęstas.

Pasidomėjus, kas yra G.Simanyno užpuolimu įtariami asmenys, pareigūnai teigė, kad tai teisėsaugai neblogai žinomi veikėjai. Anot teisėsaugininkų, negalima įtariamųjų priskirti prie naujos kartos kriminalinių gaujų – tarp tų, kurie pateko į kriminalistų akiratį, yra ir 1974 ar 1994 metais gimusių vyrų.

„Nenorėčiau įvardinti, kad tai prie tam tikrų gaujų priskiriami asmenys. Gaujų karo tikrai nėra, bet pokyčiai vyksta. Šiandien nusikalstamas pasaulis yra kitoks negu vakar, todėl jis kinta ir nėra būtinai siejamas su garsiausiomis pastarojo meto nusikaltėlių grupuotėmis“, – kalbėjo svarbiausiems šalies kriminalistams vadovaujantis R.Kiškis.

Pareigūnai sako, jog pagrindinis ne tik Kauno, bet ir visos Lietuvos organizuoto nusikalstamumo pokytis – didėjantis savarankiškai veikiančių kriminalinių grupelių skaičius. Viena šio pokyčio priežasčių yra, kad senieji ar dar ne taip senai veikę, tačiau už grotų atsidūrę nusikalstamo pasaulio lyderiai praranda autoritetą ir nebegali daryti įtakos hierarchijos stiprinimui grupuotės viduje, kita – susidarė palankios sąlygos į kriminalinių gaujų viršūnes veržtis jaunų asmenų kartai. O ji dažniausiai pasižymi įžūlumu ir brutalumu ir to nevengia viešai demonstruoti.

„Tačiau pastarieji labai greitai patenka į kriminalistų akiratį ir netrukus būna izoliuojami nuo visuomenės“, – pažymėjo Kriminalinės policijos biuro vadovas R.Kiškis.

Vienintelė vertybė – pinigai

Laikai, kai Kauno nusikaltėlių tarpusavio konfliktus spręsdavo žinomi veteranai, – jau praeitis. Pastaraisiais metais pasitaikė ne vienas atvejis, kai jaunos kartos nusikaltėliai gerokai aptalžydavo senus autoritetus. Vienas žiauriausių epizodų nutiko 2007-ųjų pabaigoje, kai buvo nužudytas tarp Kauno nusikaltėlių labai gerbiamu žmogumi laikytas Vygantas Vilimas, pravarde Valdyba.

Jo egzekuciją surengę žudikai – Kamuolinių gaujai priskiriami vyrai – sulaukė dviprasmiškos bausmės: Virginijus Baltrušis nuteistas 12 metų, o Eugenijus Gudeliauskas buvo išteisintas.

Būta ir spalvingesnių konfliktų. Pernai lapkričio viduryje Kauno centre pagrobtas, o paskui žiauriai sumuštas H.Daktaro sūnus Enrikas Daktaras.

Neseniai teismą pasiekusioje E.Daktaro užpuolimo byloje paaiškėjo, kad savo kaltę dėl minėto išpuolio pripažino ilgamečiu Tauragės krašto autoritetu laikytas Arūnas Pukelis, pravarde Švinius.

Buvęs H.Daktaro bičiulis teisme pareiškė gynęs apgirtusio E.Daktaro įžeistos moters garbę, tad jei reikės, atsėdės jam atseikėtus teismo metus. Paaiškėjo ir daugelį nusikalstamo pasaulio asmenų pribloškęs faktas: jaunasis Daktaras iš Šviniaus reikalavo 100 tūkst. eurų kompensacijos, kad būtų atsiimtas policijai suraitytą pareiškimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.