Į Lietuvą neįleistas didelę radiaciją skleidęs medienos krovinys

Pirmadienį pasieniečiai neleido

Nustatyta, kad puspriekabėje gabenamas malkinės medienos krovinys skleidė devyniais mikrorentgenais didesnį spinduliuotės foną nei leistinas dvidešimt mikrorentgenų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nustatyta, kad puspriekabėje gabenamas malkinės medienos krovinys skleidė devyniais mikrorentgenais didesnį spinduliuotės foną nei leistinas dvidešimt mikrorentgenų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 28, 2015, 2:59 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 3:12 PM

Kaip pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT), „Mercedes-Benz“ su puspriekabe važiuojant pro Medininkų punkte sumontuotą stacionarią jonizuojančiosios spinduliuotės matavimo įrangą, vadinamuosius radiacijos vartus, suveikė signalas, įspėjantis apie normą viršijantį radiacijos foną.

Nustatyta, kad puspriekabėje gabenamas malkinės medienos krovinys skleidė devyniais mikrorentgenais didesnį spinduliuotės foną nei leistinas dvidešimt mikrorentgenų.

Pasieniečiai puspriekabę kruopščiai patikrino ir rankiniais spinduliuotės matavimo prietaisais. Duomenys sutapo su radiacijos vartų duomenimis. VSAT pareigūnai vairuotojui pranešė, kad per valstybės sieną vykti jam nebus leista. Tą pačią dieną vilkikas su puspriekabe grąžinti į Baltarusiją, apie tai pasieniečiai informavo Radiacinės saugos centrą.

Šį mėnesį Medininkų punkte tai jau antras panašus atvejis. Prieš dvi savaites VSAT pareigūnai neleido iš Baltarusijos įvažiuoti šios šalies piliečio vairuotam vilkikui, kurio puspriekabėje irgi buvo gabenama mediena. Tąsyk krovinys skleidė arba 30 mikrorentgenų per valandą jonizuojančios spinduliuotės foną.

Šiemet pasieniečiai iš viso nustatė 109 atvejus, kai per Lietuvos sieną gabenami kroviniai ar vykę asmenys skleidė padidintą radioaktyvią spinduliuotę. Dažniausiai tokie kroviniai būna arba trąšos, arba statybinės medžiagos (ugniai atsparios plytos ar skiedinys, keraminės plytelės, keraminiai unitazai ir kt.).

Žmonės dažniausiai padidintą jonizuojančiąją spinduliuotę skleidžia tuomet, kai jiems gydymo ar diagnostikos tikslais prieš tai medicinos įstaigose būna atliktos procedūros taikant jonizuojančiosios spinduliuotės šaltinius. Tokie keliautojai turi pateikti medicinos įstaigų pažymas apie tokias jiems taikytas priemones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.