I.Simonaitytės viešojoje bibliotekoje – neregėtas išpuolis

Klaipėdoje – dar negirdėtas vandalizmo atvejis. Į I.Simonaitytės viešosios bibliotekos vestibiulį atėjęs jaunuolis per kelias akimirkas dažais išpurškė čia eksponuojamą paveikslą, vaizduojantį nuogą moterį.

Bibliotekos direktorius J.Šikšnelis subjauroto paveikslo eksponuoti neketina.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Bibliotekos direktorius J.Šikšnelis subjauroto paveikslo eksponuoti neketina.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Apr 30, 2015, 7:41 AM, atnaujinta Jan 5, 2018, 10:06 AM

Išpuolis buvo įvykdytas praėjusį šeštadienį prieš pietus, bet bibliotekos darbuotojai tarp antrojo aukšto vestibiulyje eksponuojamų varėniškio dailininko Valdemaro Šemeškos daugiau nei dešimties darbų subjaurotą paveikslą „Persiškas kilimas“ pastebėjo tik vakarop.

Kada ir kaip paveikslas buvo subjaurotas, bibliotekos administracija išsiaiškino peržiūrėjusi vaizdo kamerų įrašus.

Juose matyti, kad 10 valandų 20 minučių į biblioteką ateina jaunas vyras su kepure. Pakilęs į antrąjį aukštą, jis iš karto prieina prie langų pusėje kabančio paveikslo, iš rankinės kažką išsitraukia ir per tris sekundes dažais nupurškęs kūrinį neskubėdamas išeina iš bibliotekos.

Jau dvi savaites bibliotekoje eksponuojami V.Šemeškos darbai įvertinti po tūkstantį eurų.

Pats autorius teigė, kad tai padaryta per daug nesivarginant, nors kai kurie didesni darbai yra daug vertingesni.

Pagal su autoriumi sudarytą parodos organizavimo sutartį, biblioteka už trečiųjų asmenų padarytą žalą neatsako, o eksponuojamų kūrinių draudimu arba jų apsauga turi pasirūpinti pats dailininkas.

Apie incidentą dailininkui buvo pranešta pirmadienio rytą. Su juo kalbėjusi bibliotekos Vadybos skyriaus vedėja Daiva Nekrošienė teigė, kad subjauroto kūrinio autorius labai dėl to nesielvartavo.

Tačiau bibliotekos darbuotoją nustebino pokalbį pratęsusi dailininko žmona, prisistačiusi jo vadybininke. Ji pareikalavo, kad sutepliotas paveikslas būtų eksponuojamas parodoje su nuoroda, jog jis patyrė vandalizmo aktą.

„Sugadinto paveikslo vestibiulyje nebekabinsime. Tiek čia to laiko šiai parodai ir beliko – iki gegužės 9 dienos“, – sakė bibliotekos direktorius Juozas Šikšnelis.

59 metų dailininkas V.Šemeška teigė, kad šį paveikslą nutapė praėjusių metų pabaigoje, o Klaipėdoje jis viešai buvo eksponuojamas pirmą kartą: „Tikrąją šio paveikslo vertę galėtų nustatyti tik aukcionas. Gal ir būtų galima mėginti šį paveikslą taisyti ir atkurti, bet ar verta tai daryti? Dabar tokio pirmą kartą šalyje vandalizmo aktą patyrusio kūrinio vertė, ko gero, net išaugo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.