Lietuvos jūrų muziejaus svečių mulkintojas priėjo liepto galą

Smiltynėje nutvertas vyriškis, reikalavęs išgalvotų mokesčių iš žmonių, norinčių automobiliais privažiuoti prie Lietuvos jūrų muziejaus (LJM). Dažniausiai jo aukomis tapdavo iš Latvijos ir Kaliningrado srities atvykę turistai. Sukčiui gresia atsakomybė už nusikalstamą veiklą.

Automobilių savininkams už važiavimą keliu į muziejų mokėti nereikia.<br>G.Pilaičio nuotr.
Automobilių savininkams už važiavimą keliu į muziejų mokėti nereikia.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

May 1, 2015, 4:47 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 6:26 AM

Geltona liemene su atšvaitais vilkintis vyras apsimetinėjo LJM įgaliotu kelių mokesčio rinkėju. Sustabdęs keltais į Smiltynę perplukdytų automobilių vairuotojus šis sukčius jiems aiškindavo, kad už važiavimą kelio atkarpa, vedančia į Jūrų muziejų ir delfinariumą, stovėjimą aikštelėje, reikia sumokėti tris eurus.

Šalia keltų prieplaukos įsitaisęs apgavikas dažniausiai prieidavo prie automobilių su kitų šalių registravimo numeriais. Paėmęs pinigus jokių atsiskaitymo dokumentų vairuotojams neduodavo, o tiems, kurie jų paprašydavo,  sakydavo, kad čekius jie tikrai gaus, kai važiuos atgal iš muziejaus.

Apsišaukėlį demaskavo patys muziejaus darbuotojai po to, kai iš viena Latvijos atvykusi šeima jiems pranešė apie „kelio sargą“, kuris iš turistų lupa kažkokias „vietines rinkliavas“, bet čekių neduoda. Sėdę į latvių automobilį muziejininkai nuvyko prie perkėlos ir išvydo, kaip darbuojasi sukčius.

Vyriškis ir iš muziejininkų prašė „privalomojo kelio mokesčio“. Sekliai jo veiksmus nufilmavo mobiliuoju telefonu. Paprašytas parodyti muziejaus darbuotojo pažymėjimą aferistas nesutriko – sakė palikęs jį kabinete.

„Iškvietėme apsaugininkus, policijos pareigūnus – jie sulaikė sukčių. Taip pat parašėme pareiškimą dėl galimai nusikalstamos veiklos. Jis galėjo apmulkinti ir daugiau muziejaus lankytojų“, – sakė LJM Ryšių su visuomene atstovė Nika Puteikienė.

Tiriant šį incidentą tam tikrų įtarimų neišvengė Smiltynėje, prie senosios perkėlos, susispietę vadeliotojai, siūlantys turistams važiuoti į Jūrų muziejų žirgų traukiamomis karietomis. Iš pradžių manyta, kad sukčius ir Smiltynę apgulę kinkomojo transporto savininkai galėjo darbuotis išvien.

Muziejininkai prisiminė, kad anksčiau būta tokių atvejų, kai vadeliotojai klaidindavo į Smiltynę persikėlusius vairuotojus – aiškindavo, kad prie delfinariumo įrengtoje automobilių stovėjimo aikštelėje esą nėra laisvų vietų. Patiklūs svečiai iš savo mašinų persėsdavo į karietas. Smagios, bet trumpos kelionės prie muziejaus kasų kaina šiemet šoktelėjo iki 15 eurų.

Turistus karietomis į Jūrų muziejų vežiojančių verslo įmonių atstovai tvirtina turistų nemulkinantys. Pasak jų, vidurvasarį aikštelė, prie kurios iškilęs memorialinis paminklas žuvusiems Lietuvos jūrininkams ir laivams „Albatrosas“, iš tikrųjų dažnai būna perpildyta – kas nenori krantine pėdinti iki muziejaus, važiuoja karietomis.

„Jokių rinkliavų už važiavimą į Jūrų muziejų nėra. Jeigu kokie nors įtartini veikėjai iš žmonių neteisėtai reikalauja pinigų, reikia iškart apie tai mus informuoti, kreiptis į policiją“, – kovoti su melagiais ir apsišaukėliais Smiltynėje ragina į Klaipėdos miesto tarybą išrinkta N.Puteikienė.

Prie Smiltynės perkėlos pinigus neteisėtai rinkęs vyriškis po apklausos policijos komisariate buvo paleistas. Jo elgesys gali būti įvertintas kaip neteisėta komercinė veikla arba sukčiavimas.

Už tokią veiklą gresia ne tik administracinė, bet ir baudžiamoji atsakomybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip reaguotumėme į provokacijas, pone L. Kasčiūnai?