Pulkininkas teisme atsikratė baimės tapti pensininku

Kyšininkavimo istorijos įklampintas Šiaulių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos (ŠAPGV) viršininkas 52 metų Jonas Misiūnas tapo bedarbiu. Pulkininko atleidimas šį pirmadienį sutapo su ugniagesių minima profesine švente – šv. Florijono diena.

Kaltę pripažinęs J.Misiūnas pats panoro būti atleistas.<br>G.Šiupario nuotr.
Kaltę pripažinęs J.Misiūnas pats panoro būti atleistas.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

2015-05-05 18:25, atnaujinta 2018-01-04 21:41

Šį sutapimą galima laikyti simboliniu, mat nepriekaištingu laikytas ŠAPGV viršininkas irgi suklupo lygiai prieš metus – per tą pačią ugniagesių šventę.

Prokuratūra apskundė nuosprendį

Įtarimų dėl galimo girtumo darbe nusikratyti bandęs J.Misiūnas tikėjosi viską išspręsti kyšiu, bet įklimpo dar labiau ir atsidūrė teisiamųjų suole. Pareigūnas kaltę pripažino ir sakė, kad taip elgėsi, nes bijojo tapti pensininku.

Šiaulietis baudžiamosios atsakomybės išvengė, nes atsirado laiduotoja. Teismas J.Misiūną įpareigojo sumokėti į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą pervesti 20 MGL (753,2 euro) dydžio įmoką. Be to, iš jo dvejiems metams atimta teisė dirbti valstybės tarnyboje

Tiesa, šį J.Misiūnui palankų nuosprendį apskundė prokuratūra, o 34 metus ugniagesiu išdirbęs nuteistasis suskubo prašytis atleidžiamas.

Išsprendė dvi problemas

Palikti tarnybą savo noru šiaulietis bandė ne kartą, bet įstatymai neleidžia darbdaviui tenkinti tokių įtariamojo ar teisiamojo statusą turinčio asmens prašymų.

„J.Misiūną atleidome gavę ketvirtąjį jo prašymą, kai teismas jau buvo priėmęs verdiktą“, – sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento teisės skyriaus vedėja Julija Portnova.

Teismai yra suformavę teisinę praktiką, kad gavus prašymą atleisti privalu jį tenkinti. „Taip mes išvengėme ir kitos problemos – laikinasis tarnybos vadovas negali būti ilgiau kaip metus“, – sakė J.Portnova.

Gali prarasti solidžią pensiją

Tarnybos palikimas savo noru dar negarantuoja, kad pulkininkas J.Misiūnas išsaugos užtarnautą pareigūno pensiją.

Jei aukštesnės instancijos teismas paliks galioti esamą nuosprendį, šiaulietis po trejų metų galės pretenduoti į pareigūno pensiją.

Jei teismas nuspręs, kad laidavimas negalimas, ir nuteis J.Misiūną už tyčinį nusikaltimą, jis praras teisę į šias išmokas.

Panevėžiečio versija nepatikėjo

J.Misiūną ir jam problemas išspręsti pasišovusį prieštaringos reputacijos panevėžietį Robertą Janutį sulaikė STT agentai.

Šiaulių apskrities ugniagesių vadas buvo sučiuptas po to, kai Šiaulių pakraštyje esančioje degalinėje paliko departamento vadovams papirkti skirtą 12 tūkstančių litų kyšį.

Skirtingai nei J.Misiūnas, verslininkas R.Janutis kaltę neigė ir per ikiteisminį tyrimą, ir teisme. Panevėžietis įtikinėjo, kad pinigus paėmė teisininkams pasamdyti.

Teismas šia versija nepatikėjo ir už tarpininko kyšininkavimą skyrė 120 MGL (4519,2 euro) baudą. Ji sumažinta šeštadaliu, nes R.Janutis išbuvo 10 parų laikinajame sulaikyme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.