Regėjimą negalią turintis kaunietis skriaudė likimo brolius

Aklųjų ir silpnaregių labdaros organizacijoms vadovaujantis 56 metų Rimantas Kugys trečiadienį išgirdo jau trečią teismo nuosprendį. Kaunietis, pats turintis sunkią regėjimo negalią, pasisavino likimo draugams skirtus pinigus ir vertingus daiktus – akinius, maisto papildus.

Neįgaliesiems skirto labdaros ir paramos fondo vadovas R.Kugys dėl finansinių machinacijų nuteistas lygtine nelaisvės bausme.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Neįgaliesiems skirto labdaros ir paramos fondo vadovas R.Kugys dėl finansinių machinacijų nuteistas lygtine nelaisvės bausme.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

May 20, 2015, 3:04 PM, atnaujinta Nov 27, 2017, 4:23 PM

Kauno apygardos teismas pripažino silpnaregį R.Kugį kaltu dėl neįgaliesiems skirto 2 mln. 92 tūkst. litų (606 tūkst. eurų) vertės turto pasisavinimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo. Tačiau jis išvengė realios nelaisvės bausmės dėl ligos.

Įskaitant nuosprendį, kuris 2015 metų kovą už panašius nusikaltimus R.Kugiui buvo paskelbtas kitoje byloje, trečiadienį jam skirta subendrinta 2,5 metų lygtinė nelaisvės bausmė, ją atidedant trejiems metams.

Nuspręsta iš R.Kugio konfiskuoti pasisavintą turtą, 606 tūkst. eurų, tik neaišku, kaip jis juos gražins, nes savo vardu neturi turto.

Aferose skęstantis kaunietis kalėjime neatsidurs, jei per trejus nepadarys naujo nusikaltimo.

Kauno aklųjų ir silpnaregių labdaros ir paramos fondui bei regėjimo negalią turinčių žmonių užimtumo centrui „Ecce homo“ vadovaujantis R.Kugys susižėrė sau į kišenę pinigus, kuriuos šioms organizacijoms aukodavo privatūs rėmėjai.

Maždaug 60 tūkst. pasisavintų litų (17,3 tūkst. eurų) R.Kugys išleido savo ir savo tėvo gydymui.

Kaunietis tikino su aklaisiais atsiskaitęs, tačiau nepateikė nė vieno dokumento, patvirtinančio jo žodžius.

Dingo ne tik neįgaliesiems skirti pinigai, bet ir jiems paaukoti daiktai – akiniai, maisto papildai.

Finansinės aferos buvo įvykdytos dar 2008 – 2010 metais, tačiau dėl R.Kugio ligų, ekspertizių, revizijų procesas truko net šešerius metus.

Pastaruoju metu R.Kugiui teks aiškinti ir dėl naujų kaltinimų.

Nustatyta, kad R.Kugys, vadovaudamas neįgaliųjų organizacijoms, ne pagal paskirtį panaudojo dar 230 tūkst. eurų vertės paramą ir nesumokėjo 35 tūkst. eurų mokesčių. Už tai R.Kugiui buvo skirta 10 tūkst. eurų bauda.

R.Kugio vadovaujamų organizacijų buhalterinė apskaita iš viso nebuvo vykdoma. Inspektoriams nepateikti jokie paramos panaudojimą patvirtinantys dokumentai.

2014 metais R.Kugys buvo nuteistas svetimo turto pasisavinimo, iššvaistymo, dokumentų klastojimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo byloje. Kauno apygardos teismas jam skyrė dviejų metų laisvės apribojimo bausmę ir konfiskavo 215 tūkst. eurų vertės turtą. Laisvė jam buvo apribota ir 2015 metų kovo 27-osios nuosprendžiu.

Aklųjų ir silpnaregių labdaros ir paramos centrui „Ecce homo“ vadovavęs R.Kugys iš privačių įmonių gaudavo dideles pinigų sumas. Ši parama turėjo pasiekti neregius. Pastarieji pasirašydavo dokumentus, kad gavo pinigus, bet iš tikrųjų jų nematydavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.