Šiaulių teisme audrą sukėlusi teisininkė – pati neteisi

Šiaulių apylinkės teisme teisėjo padėjėja dirbanti 37 metų Jurgita Daunienė naudojosi tarnybine padėtimi ir asmeniniais tikslais rinko informaciją apie privačius asmenis. Tokios išvados priėjo medžiagą išnagrinėjusi Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

J.Daunienės mesti kaltinimai G.Janušienei nepasitvirtino, bet paaiškėjo, kad ji pati nusižengė įstatymui.<br>G.Šiupario nuotr.
J.Daunienės mesti kaltinimai G.Janušienei nepasitvirtino, bet paaiškėjo, kad ji pati nusižengė įstatymui.<br>G.Šiupario nuotr.
G.Janušienės manymu, skandalu buvo siekta užgniaužti tarnybinį patikrinimą.<br>G.Šiupario nuotr.
G.Janušienės manymu, skandalu buvo siekta užgniaužti tarnybinį patikrinimą.<br>G.Šiupario nuotr.
J.Daunienei gresia nuobauda dėl naudojimosi tarnybine padėtimi ir neteisėtai rinktų duomenų.<br>G.Šiupario nuotr.
J.Daunienei gresia nuobauda dėl naudojimosi tarnybine padėtimi ir neteisėtai rinktų duomenų.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gintaras Šiuparys

May 20, 2015, 6:04 PM, atnaujinta Nov 27, 2017, 3:26 PM

Į VTEK kreipėsi Šiaulių apylinkės teismo administracija ir paprašė įvertinti tarnybinio tyrimo medžiagą ir išvadas. Etikos sargai pritarė tarnybinio patikrinimo išvadai, todėl J.Daunienei gresia nemalonumai darbe.

Skandalas kilo, kai J.Daunienė viešai apkaltino Šiaulių apylinkės teismo pirmininkę 58 metų Gemą Janušienę dėl kyšininkavimo.

Kaltinimai pasipylė po to, kai į teismą kreipėsi Pasvalio rajone ūkininkaujantis J.Daunienės brolis. Vyriškis paprašė išsiaiškinti, ar naudojantis teismo kompiuteriu nebuvo renkama informacija apie jo privatų gyvenimą, nekilnojamąjį turtą.

Šiaulių apylinkės teisme buvo sudaryta komisija, kuri netruko išsiaiškinti, jog J.Daunienė išties domėjosi nekilnojamuoju turtu – užfiksuota kone pusšimtis prisijungimų.

Teismo darbuotoja neneigė, kad rinko informaciją, bet buvo įsitikinusi, jog padarė tik formalų pažeidimą. Pasak J.Daunienės, ji taip elgėsi sužinojusi, kad tėvai ne jai, o broliui dovanojo žemės sklypų.

Teismo darbuotoja paprašė, kad tarnybinis tyrimas būtų nutrauktas, o sulaukusi neigiamo atsakymo komisijai pateikė raštą apie neva kyšininkavusią G.Janušienę.

J.Daunienė raštu kreipėsi ir į Prezidentūrą, Vyriausybę, Seimą. Rašte raginama atleisti teismo vadovę, kuriai dukart neva buvo duodamas kyšis.

Pasak pareiškėjos, pirmą kartą Šiaulių apylinkės teismo pirmininkei teko atsilyginti, kai 2011 m. vasaros pabaigoje buvo perkelta iš Pasvalio prokuratūros. „Už tai, kad buvau pervesta iš vyr. prokurorės padėjėjos į teisėjo padėjėjas per kitą asmenį sumokėjau 5 tūkstančius litų“, – tikino pareiškėja.

J.Daunienė tikino 2012 m. gegužę vėl mokėjusi 3 tūkstančius litų, kad būtų išleista norimu laiku atostogų.

Šiaulių apylinkės teismo vadovė pavaldinės kaltinimus pavadino absurdu: „Manau, kad ji taip tikėjosi išvengti nemalonumų dėl neteisėtos veiklos. Niekas nesiveržia į teisėjų padėjėjus, nes visuose teismuose jiems mokama vienodai. Šių specialistų Šiauliuose trūksta – vyko konkursas, bet atsirado vos trys padėjėjai, o reikia šešių“.

STT Šiaulių valdybos pareigūnai priėmė sprendimą nepradėti ikiteisminio tyrimo, nes G.Janušienei mesti kaltinimai nepasitvirtino.

Lietuvos teisėjų tarybos narė G.Janušienė irgi kreipėsi į teisėsaugą, kad būtų įvertinti vieši J.Daunienės pasisakymai ir jai mesti nepagrįsti kaltinimai.

Toks istorijos posūkis gali sužlugdyti J.Daunienės siekį tapti teisėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.