Poetas Gintaras Bleizgys gali prarasti namus

Išsaugojo laisvę, tačiau neteks butų. Tokia bausmė laukia už sukčiavimą nuteistų poeto ir buvusio Vilniaus universiteto dėstytojo. Jie sugebėjo uždirbti dideles pinigų sumas, bet slėpė mokesčius.

G.Bleizgys dar neįsigilino į teismo nuosprendį, bet mano, kad jo neskųs.<br>T.Bauro nuotr.
G.Bleizgys dar neįsigilino į teismo nuosprendį, bet mano, kad jo neskųs.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Jun 5, 2015, 7:35 AM, atnaujinta Nov 24, 2017, 7:48 AM

100 tūkstančių eurų per 20 dienų. Tiek valstybei turi sumokėti 39 metų poetas Gintaras Bleizgys ir buvęs Vilniaus universiteto dėstytojas 44 metų ekonomistas Rolandas Šalkauskas.

Jei vyrai tokios sumos nesuras, valstybei atiteks jų butai, kuriems taikomas areštas.

Tokį nuosprendį vakar paskelbęs Vilniaus miesto apylinkės teismas nenurodė jokio termino, per kurį turi būti atlyginta valstybei padaryta žala.

Todėl nuteistųjų turtas bus perimtas teismo nuosprendžiui įsiteisėjus.

Turtą perims iš karto

Tiriant sukčiavimo bylą buvo areštuoti G.Bleizgio ir R.Šalkausko butai.

Prokurorams kilo įtarimų, kad jie galėjo būti įsigyti už nusikalstamu būdu gautas lėšas.

„Teismas juos pripažino kaltais dėl visų pareikštų kaltinimų ir skyrė tikrai griežtą bausmę. Tai vienas pirmų atvejų, kai nuteistųjų turtas iš karto paimamas, kad būtų atlyginta valstybei padaryta žala“, – nuosprendį įvertino prokuroras Vytautas Kukaitis.

Devynias knygas išleidęs, bet vėliau į verslo pasaulį nėręs poetas G.Bleizgys teigė, kad nuosprendžio skųsti neplanuoja: „Dar ne visai supratau, kas jame parašyta. Aš ne teisininkas.“

Abiem vyrams teismas skyrė ir laisvės apribojimą: G.Bleizgiui – metams ir dviem mėnesiams, R.Šalkauskui – metams. Tą laiką jie abu privalo dirbti, o jei neturėtų darbo – užsiregistruoti Darbo biržoje.

Poetas ir ekonomistas privalo padengti Valstybinei mokesčių inspekcijai ieškinį – 101 tūkstantį eurų, o jų įsteigtos bendrovės sumokėti tūkstantines baudas.

Bandė išvengti mokesčių

Vilniečiai nuteisti už savo veiklą 2006–2009 metais. Žinomas poetas G.Bleizgys buvo įkūręs verslo konsultavimo įmonę „Sikc“, kuri greitai tapo viena šios srities lyderių.

Kai sulaukdavo tiek užsakymų, kad viena nebespėdavo jų vykdyti, „Sikc“ samdydavosi specialistus iš bendrovės „Fondlita“, kuriai vadovavo R.Šalkauskas.

Kartą G.Bleizgys verslo partneriui užsiminė, kad yra galimybių susimažinti mokesčius ir susigrąžinti dalį grynųjų pinigų.

G.Bleizgio įkalbėtas bendrovės „Fondlita“ vadovas su keturiomis bendrovėmis pasirašė šimtą tikrovės neatitinkančių sąskaitų, kuriose nurodyta, kad už konsultavimo paslaugas jos pervedė daugiau kaip 1,4 milijono litų.

Skubėjo atlyginti žalą

Teigiama, kad nuslėpę mokesčius G.Bleizgys su R.Šalkausku per trejus metus Lietuvoje išsigrynino ir pasidalijo per 438 tūkst. litų. Dalis pinigų buvo išgryninta Latvijoje ir be jokių apskaitos dokumentų parvežta į Lietuvą.

G.Bleizgys daugiau kaip 20 tūkstančių eurų valstybei grąžino tyrimo metu, o dar 5 tūkstančius eurų sumokėjo bylai jau pasiekus teismą. Likusią žalą žadėjo atlyginti R.Šalkauskas. Kol teismas nagrinėjo šią bylą, jis prašė leidimo parduoti savo butą, tačiau jis liko areštuotas.

Už grotų parašė knygą

G.Bleizgys neneigė savo kaltės, bet teigė daręs ne vien blogus dalykus.

„Nežinojau, kad mūsų partnerės įmonės nemoka valstybei mokesčių.

Dabar kalbama tik apie tai, kas nesumokėta, bet jos padarė daugybę rimtų darbų.

Buvo ir negerų dalykų. Dėl to, kas buvo negerai, aš savo kaltės neneigiu ir nevengiu atsakomybės. Tą žalą jau atlyginau“, – neseniai interviu „Lietuvos rytui“ kalbėjo G.Bleizgys.

2009 metais, kai buvo pradėta tirti ši byla, poetas mėnesį praleido už grotų ir apie tai parašė knygą „Taisyklingumas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.