Ar žemas intelektas – lengvinamoji aplinkybė?

Keliaus už grotų ar toliau gyvens laisvėje? Ką tik gimusį kūdikį pasmaugusios jaunos moters likimas priklausys nuo psichiatrų. Apeliacinis teismas jų dar kartą klaus, ar motina suvokė, ką daro.

A.Sukauskaitė teisme dangstė veidą.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Sukauskaitė teisme dangstė veidą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Jun 12, 2015, 7:28 AM, atnaujinta Nov 23, 2017, 12:53 AM

Į Apeliacinį teismą, nagrinėjantį bylą dėl naujagimio nužudymo, Kelmės rajone gyvenanti 22 metų Akvilė Sukauskaitė atvyko tik po antro kvietimo.

Kai buvo suplanuotas pirmasis posėdis, A.Sukauskaitė gimdė. Bet vakar atvykusį į Apeliacinį teismą ji neatsivežė jokio dokumento, patvirtinančio, kad vėl pagimdė.

Pirmasis jos kūdikis gyveno tik kelias akimirkas.

A.Sukauskaitė jį pagimdė 2013 metų balandį būdama svečiuose pas savo draugo artimuosius Kelmės rajone.

Prasidėjus sąrėmiams į lauko tualetą nuėjusi mergina netrukus pagimdė sveiką mergaitę. Naujagimė įkrito į išmatų kibirą.

Gimdyvė rankomis nutraukė virkštelę. Iš kibiro naujagimę ištraukusi A.Sukauskaitė matė, kad mergaitė gyva – ji mataravo kojomis. Motina kaire ranka suspaudė kūdikiui kaklą, ir mergaitė per kelias minutes užduso.

Akivaizdžių smurto žymių ant kūdikio kūno nebuvo matyti, todėl iš pradžių buvo manoma, kad įvyko nelaimingas atsitikimas.

Tačiau ekspertai nustatė, kad mergaitė buvo pasmaugta.

Šiaulių apygardos teismas jaunos moters pasigailėjo. Gavę ekspertų išvadas, kad mergina – žemo intelekto ir gali būti ribotai pakaltinama, tik apribojo jos laisvę dvejiems metams.

Naujagimę nužudžiusią moterį teismas įpareigojo neatlygintinai 180 valandų dirbti sveikatos priežiūros ar globos ir rūpybos įstaigose.

Šiaulių prokuratūra šį nuosprendį apskundė Apeliaciniam teismui. Bylą tyrusi prokurorė įsitikinusi, kad vien dėl žemesnio intelekto ir gebėjimų jai negalėjo būti paskirta tokia švelni bausmė.

Prokuratūra prašo skirti jai 12 metų laisvės atėmimo bausmę.

A.Sukauskaitę tyrusių psichiatrijos ekspertų išvadose prokurorė nerado konkretaus atsakymo, ar darydama nusikaltimą moteris buvo laikino, ar lėtinio psichikos sutrikimo būsenos.

Apeliacinis teismas nusprendė iš naujo apklausti du ekspertus psichiatrus.

A.Sukauskaitė į teismą atvyko kartu su tėvais.

Ji užaugo tvarkingoje devynių vaikų šeimoje, o nėštumą nuo artimųjų slėpė. Ji buvo pradėjusi mokytis profesinėje mokykloje barmenės-padavėjos specialybės, bet tapusi nėščia metė mokslus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.