Pareigūnai dėmės dėl keturių vaikų motinos žūties nenusiplovė

Gargždų policijos pareigūnai padarė ne viską, kad būtų išvengta kraupios keturių vaikų motinos žūties nuo girto vyro rankos. Tai patvirtino Klaipėdos apygardos teismas, atmetęs dviejų nuteistųjų apeliacinius skundus.

V.Vitkausko ir R.Ražausko skundus teismas atemetė.<br>A.Pilaitienės nuotr.
V.Vitkausko ir R.Ražausko skundus teismas atemetė.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

2015-06-22 13:29, atnaujinta 2017-10-29 22:10

Pernai lapkričio pabaigoje Klaipėdos rajono apylinkės teismas Klaipėdos rajono viešosios policijos skyriaus Operatyvaus valdymo grupės specialistui 38 metų Vygandui Vitkauskui ir vyresniajam budėtojui 32 metų Robertui Ražauskui dėl tarnybos pareigų neatlikimo skyrė pinigines baudas – po 3900 litų (1130 euro) baudomis.

Pareigūnai kaltės nepripažino, o jų advokatai nesutiko su teismo išvadomis aiškindami, kad jokių teisės aktų, reglamentuojančių pareigūnų tarnybinę veiklą, pažeidimų nebuvo padaryta. Jie prašė vyrus išteisinti.

Atmetusi skundus teisėjų kolegija pažymėjo, kad dėl pareigūnų veiksmų didelę neturtinę žalą patyrė valstybė, nes buvo „diskredituotas policijos pareigūno vardas, iškraipytos valstybinės institucijos – atitinkamo policijos padalinio – funkcijos ir veiklos principai, pažeisti valstybės deklaruojami įstatymų viršenybės, teisėtumo, skaidrumo principai, didelę neturtinę žalą patyrė nužudytosios vaikai ir artimieji.

Teismo manymu, nuteistųjų neveikimu padaryto tarnybos pareigų neatlikimo pavojingumas peržengė tarnybinio nusižengimo ribas“.

Tragedijos dieną – pernai vasario 11-ąją – V.Vitkauskas ir R.Ražauskas budėjo Klaipėdos rajono policijos komisariate.

Prieš 19 val. gavę C kategorijai priskirtą pranešimą apie užregistruotą įvykį, jie tinkamai nesureagavo į moters pagalbos šauksmą ir į Lūžgalių kaimą laiku neišsiuntė policijos pajėgų patikrinti informacijos.

Tąkart Bendrajam pagalbos centrui skambinusi Laura Valeikienė sakė, kad sutuoktiniui teismas yra uždraudęs artintis prie jos, tačiau jis veržiasi į namus, kuriuose yra mažamečių vaikų.

Įvykių atomazga kraupi – keturių vaikų motina buvo žiauriai nužudyta.

Pareigūnai teisme aiškino, kad tą dieną Klaipėdos rajone buvo daug įvairių įvykių, o budėjo tik vienas patrulių ekipažas.

Apie konfliktą Valeikų namuose jie gavo informaciją iš Bendrojo pagalbos centro. Kaltinamieji aiškino, kad pagal gautą pranešimą jie suprato, jog pažeista kardomoji priemonė – nesiartinti prie savo žmonos turintis vyras to nepaisė.

Po 19 valandos jie tris kartus bandė prisiskambinti L.Valeikienei, bet telefonas buvo išjungtas, todėl nepavyko patikslinti aplinkybių, pajusti moters nuotaikos, gresiančio pavojaus. Pagal gautą BPC informaciją pareigūnai neturėjo teisinio pagrindo perkvalifikuoti pranešimo į aukštesnę kategoriją, kai į įvykio vietą vykstama nedelsiant Nebuvo duomenų apie grasinimus, smurtą ar baimę, tik apie kardomosios priemonės pažeidimą. Prokurorė pabrėžė, kad nuo moters skambučio iki nužudymo praėjo 5 valandos, tačiau moteris pagalbos taip ir nesulaukė. Žudikas ilgai nematys laisvės 16 metų nelaisvės, pirmuosius penkerius praleidžiant kalėjime – tokią bausmę Klaipėdos apygardos teismas pernai vasario viduryje skyrė savo žmoną nužudžiusiam 40 metų Povilui Valeikai. Jis taip pat pripažintas pavojingu recidyvistu.

P.Valeika savo kaltės nepripažino.

Jis nuteistas už tai, kad kankindamas itin žiauriai nužudė bejėgiškos būklės savo šeimos narį. Už tai įstatymas numato laisvės atėmimą iki 20 metų arba gyvos galvos.

Nustatyta, kad tragedijos vakarą moteris buvo mušama į veidą ir kitas kūno vietas, jai nurauta plaukų, per prievartą pražiodžius buvo supiltas didelis kiekis alkoholio.

Ūmiai apnuodyta moteris nebegalėjo pasipriešinti.

Išpuolio metu visi keturi Valeikų vaikai buvo namuose.

P.Valeikai po tragedijos nustatytas 1,94 promilės girtumas.

Teisme P.Valeika tikino prieš žmoną rankos nepakėlęs. Esą jie kartu vartojo alkoholį, žmona užmigo, tuomet ir jis nuėjo miegoti. Kai nubudo, moteris jau buvo mirusi.

Pranešimai apie smurtą šioje šeimoje Klaipėdos rajono policijos komisariate buvo registruojami nuo 2009 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.