Jauni, akiplėšiški ir žiaurūs

Nepilnamečio klaipėdiečio Deivido S. suburta plėšikų gauja, siaubusi kredito unijas, rezgė dar žiauresnių nusikaltimų scenarijus. Tačiau jų įgyvendinti nespėjo – sėdo į teisiamųjų suolą.

Vakar į teisiamųjų suolą Klaipėdoje sėdusiems jaunos nusikaltėlių grupuotės nariams gresia griežtos bausmės.<br>G.Pilaičio nuotr.
Vakar į teisiamųjų suolą Klaipėdoje sėdusiems jaunos nusikaltėlių grupuotės nariams gresia griežtos bausmės.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis („Lietuvos rytas“)

2015-07-02 22:33, atnaujinta 2017-10-28 07:03

Gaujos, kurioje buvo trys nepilnamečiai, kėslai pribloškė net daug ką mačiusius tyrėjus – nusikaltėliai planavo ir žudynes, būsimoms aukoms miške buvo iškasę duobę.

Vakar jaunų gangsterių byla atversta Klaipėdos apygardos teisme.

Vadeiva – nepilnametis

Telšių kredito unijos darbuotojai, sužinoję, kokia grėsmė buvo pakibusi virš jų galvų, dėkojo pareigūnams, pernai birželį sučiupusiems jaunuolių gaują, kuriai dirigavo ūmaus būdo 16-metis Klaipėdos rajono gyventojas Deividas S.

Tris vaikinus pareigūnai sulaikė Kisinių kaimo miške, netoli jau išraustos duobės aukoms. Išsinuomotame mikroautobuse „Iveco“ aptikti įkalčiai – kastuvas, du šaunamieji ginklai, elektros šoko prietaisas, kaukė.

Prieš teismą stojo gaujos vadeiva Deividas S. ir penki jo bendrininkai – 18-mečiai Paulius Žutautas, Džiugas Kuodis, 21-erių Edgaras Kalistratovas, 24-erių Juozas Budreckas ir Evaldas Gaubys.

Jaunuoliams pateikti kaltinimai dėl plėšikavimo, vagysčių, pasikėsinimo smurtauti, kankinti ir žudyti žmones.

Pirmoji auka – močiutė

Pirmąja Deivido auka tapo jo močiutė. Anūkas pavogė jos banko mokėjimo kortelę ir pagrobė 6000 litų.

Teisme močiutė gynė anūką: „Deividą buvau apdraudusi, sakiau, kad sąskaitoje sukauptus pinigus jam atiduosiu, kai sulauks pilnametystės. Tiek jis ir pasiėmė iš bankomato pasinaudojęs mano kortele.“

Bijojęs patekti į banko vaizdo kamerų akiratį Deividas tada į pagalbą pasitelkė vyresnį, socialiai pažeidžiamą dituviškį E.Gaubį – jis dukart paėmė pinigus. Trečią kartą kortelę į bankomatą kišo Deividas S.

Už pagrobtus pinigus Deividas įsigijo naudotą automobilį BMW, kitų daiktų – tikriausiai manė, kad jų prireiks plėšiant seifus.

Apiplėšė kredito uniją

Sužinojęs, kad Dž.Kuodžio motina dirba vienoje Klaipėdos kredito unijoje, Deividas draugą įkalbėjo prisidėti prie nusikaltimo – sužinoti patalpų signalizacijos ir seifų kodus.

2014 metų gegužės 19-ąją, pasinaudodami išgautais slaptais duomenimis, gangsteriai atjungė kredito unijos apsaugos signalizaciją ir įsibrovė į patalpas. Atidarę seifą pagrobė apie 92 tūkst. litų.

Plėšikai pasijuto turtuoliais, švaistėsi pinigais: įsigijo automobilių, dviratį, telefonų, kompiuterių, laikrodžių, smagiai leido laiką baruose, pirtyse.

Dž.Kuodis nusipirko automobilį „Opel“, Klaipėdoje nuomojosi butą, kuriame gyveno su bendraamže mergina.

Nupirko jai brangių drabužių, manikiūro stalą, lempą ir melavo, kad užsidirbo vesdamas renginius.

Pas Dž.Kuodį rasta dalis iš kredito unijos pagrobtų pinigų. Teisme jo motina pasinaudojo teise neteikti parodymų prieš sūnų.

Rezgė ir ginkluotą išpuolį

Po mėnesio Deividas su trimis bendrininkais, sukurpęs dar žiauresnio nusikaltimo scenarijų, nusitaikė į Telšių kredito uniją.

Bet pirmiausia vadeiva internetu susirado ginklų pardavėją, iš kurio įsigijo mažo kalibro dujinį pistoletą, elektros impulsų prietaisą.

Po to Kretingoje išsinuomojo mikroautobusą, kuriuo plėšikai planavo atvažiuoti į nusikaltimo vietą ir pasprukti apiplėšę kredito uniją.

Nusibeldę į Telšius vaikinai pradėjo slaptai stebėti kredito uniją – jiems reikėjo sužinoti apsaugos signalizacijos, seifų kodus.

Pagal Deivido planą auka turėjo tapti paskutinis iš patalpų išėjęs darbuotojas.

Būtent jį reikėjo pasekti ir užpulti namuose – kankinamas žmogus esą būtų atskleidęs reikiamus duomenis.

Planavo žudyti liudininkus

Slaptus duomenis išdavęs Telšių kredito unijos darbuotojas pagal Deivido sumanytą planą būtų buvęs nužudytas kaip nereikalingas liudytojas.

Sučiupti gaujos nariai parodė duobę miške, kurioje būtų palaidoję nužudytąjį.

Deividas į egzekucijos vietą nusivežė ir savo draugę Deimantę. Mergina suprato, kad duobė – kredito unijos darbuotojui.

„Čia bus žmogus – užversime ir pakasime. Sakė, kad ir Evaldą pakas“, – Deivido ir jo draugų žodžius teisme prisiminė Deimantė.

Gaujos vadeivai neįtiko mikroautobusą turėjęs vairuoti E.Gaubys, nes jo kinkos virpėjo – suabejojo, ar viskas eisis kaip sviestu patepta.

Kai Evaldas apie tai prabilo, draugai jį ramino, o Deividas nusprendė nepasitikėti skystablauzdžiu – juk toks gali išduoti.

Sutarta bailį nužudyti po to, kai kredito unijos darbuotojas išduos slaptus kodus. Planuota abu lavonus užkasti toje pačioje duobėje.

Sumanytas išpuolis žlugo: paskutinė tą dieną iš kredito unijos patalpų išėjusi moteris nėjo namo – sėdo į automobilį ir kažkur nuvažiavo.

Tada išsigandęs E.Gaubys pranešė, kad auka dingo iš akiračio. Šitaip vaikinas galbūt išgelbėjo ne tik tos moters, bet ir savo gyvybę.

Įkliuvę nuvedė prie duobės

Vaikinai ketino apiplėšti dar vieną kredito uniją uostamiestyje. Išpuoliui rengėsi panašiai – stebėjo patalpas, žiūrėjo, kokie žmonės išeina paskutiniai.

Pristigusi degalų išsinuomotam mikroautobusui gauja iš gatvėje stovinčio vilkiko pagrobė 80 litrų dyzelino.

Neaišku, ką jie būtų dar nuveikę, jeigu ne pareigūnų akylumas – Šernų miške pastebėję įtartiną kompaniją sulaikė jaunuolius. Įtariamieji parodė ir duobę, kurioje ketino laidoti nužudytuosius.

Deividas teisme neatrodė nusiminęs – nepilnamečiui bausmė už visus nusikaltimus negali viršyti 10 metų. Jo draugai sėdėjo panarinę galvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.