Prabangiai Rusijos kalėjime gyvenančio R. Zamolskio kėslai žlugo

Mūsų šalies Migracijos departamentas atsisakė nagrinėti Rusijoje sulaikyto ir teismo laukiančio samdomo žudiko Romo Zamolskio prašymą panaikinti jam Lietuvos pilietybę.

R.Zamolskis atsakys ir už Lietuvoje, ir už Rusijoje įvykdytus nusikaltimus.
R.Zamolskis atsakys ir už Lietuvoje, ir už Rusijoje įvykdytus nusikaltimus.
R.Zamolskis atsakys ir už Lietuvoje, ir už Rusijoje įvykdytus nusikaltimus.
R.Zamolskis atsakys ir už Lietuvoje, ir už Rusijoje įvykdytus nusikaltimus.
Daugiau nuotraukų (2)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Jul 2, 2015, 6:08 AM, atnaujinta Oct 28, 2017, 10:04 AM

Rusijos Jekaterinburgo miesto kalėjime laikomam R.Zamolskiui nėra vilties atsisakyti Lietuvos pilietybės ir taip išvengti teismo mūsų šalyje, kurioje jis įtariamas dėl daugybės nusikaltimų.

Migracijos departamentas jau išsiuntė atsakymą R.Zamolskiui.

Kelių žmonių žudikui paaiškinta, kad pagal galiojantį Pilietybės įstatymą žmogus gali atsisakyti Lietuvos pilietybės, tačiau yra kai kurios išimtys, kada to padaryti neįmanoma.

Elektroninio laiško neužtenka

Dvi šios išimtys tinka ir R.Zamolskiui – pilietybės negali atsisakyti asmuo, kuris yra įtariamas ar kaltinamas padaręs nusikalstamą veiką, bei asmuo, kuris atsisakęs Lietuvos pilietybės liktų asmeniu be jokios pilietybės.

R.Zamolskis Rusijos pilietybės neturi, o jo nusikaltimų Lietuvoje sąrašas – labai ilgas.

Migracijos departamento atsakyme R.Zamolskiui taip pat teigiama, kad norint atsisakyti pilietybės vien išsiųsti anoniminio laiško elektroniniu paštu neužtenka – būtina pateikti pilietybę patvirtinančius ir asmens dokumentus bei laikytis nustatytos tvarkos.

Dokumentai gali būti pateikti ir registruotu paštu arba per pasiuntinį, tačiau tokiu atveju jie turi būti patvirtinti notaro.

Pamiršo sumokėti mokestį

R.Zamolskiui taip pat priminta, kad prašymas atsisakyti Lietuvos pilietybės privalo būti parašytas lietuvių kalba, o su prašymu turi būti atsiųstas ir kvitas, įrodantis, kad asmuo sumokėjo mokestį – Vyriausybės nustatytą rinkliavą arba konsulinį mokestį už dokumentų priėmimą ir perdavimą.

Išvardinus visus trūkumus, R.Zamolskiui buvo parašyta, kad jo prašymas nebus nagrinėjamas.

Už grotų lepinasi gyvenimu

Prašymą atsisakyti Lietuvos pilietybės R.Zamolskis išsiuntė gegužės 28 dieną.

Lietuvos ambasadai Rusijoje ir Lietuvos žiniasklaidai adresuotame elektroniniame laiške žudikas teigė, kad Lietuvos pilietybė jam esą buvo suteikta neteisėtai, jam pačiam to nepageidaujant, todėl jei Lietuva ištaisys savo klaidą ir pilietybę jam panaikins, jis bendradarbiaus su teisėsauga.

Nors tą kartą Rusijos teisėsaugininkai „Lietuvos rytui“ teigė, kad R.Zamolskis negyvena kurorte ir neturi galimybių naudotis elektroniniu paštu, Rusijos žurnalistai išsiaiškino, jog itin pavojingas nusikaltėlis, kaip ir kiti suimtieji, dienas leidžiantys Jekaterinburgo pataisos kolonijoje Nr.2, gyvena gana prašmatniai.

Nors ir draudžiama, jie lepinasi saulės voniomis kolonijos teritorijoje, vaikšto po pirtis ir rengia pobūvius, kurių metu ant stalo būna ne tik užkandžių, bet ir alkoholinių gėrimų.

Tokios nuotraukos, atlikus kratą, buvo rastos R.Zamolskio advokato Boriso Iskandieriano, kuris taip pat yra Sverdlovsko srities advokatų gildijos prezidentas, mobiliajame telefone.

Įkliuvo klausymosi byloje

Rusijos saugumo tarnybos pareigūnai B.Iskandierianą ir buvusį kolonijos viršininko pavaduotoją – į pensiją išėjusį Michailą Belousovą – įtaria organizavus neteisėtą pokalbių klausymąsi kolonijoje.

Per kratas B.Iskandieriano namuose ir biure buvo paimtas ne vienas telefonas, kompiuteris ir kai kurie dokumentai, susiję su jo advokatavimo praktika.

Pas jį ir M.Belousovą taip pat rasta garso įrašų, kuriuose užfiksuota, kaip tardytojai kolonijoje kalbasi su sulaikytaisiais.

Pats B.Iskandierianas savo kaltės nepripažįsta ir teigia, jog į pareigūnų tarpusavio santykių aiškinimąsi papuolė tik todėl, kad kai kam nepatiko, jog jis sutiko ginti R.Zamolskį.

„Tai kažkokie žaidimai, o gal net karas tarp teisėsaugininkų“, – sakė B.Iskandierianas, tačiau nepaaiškino, kaip su šiuo karu susijęs R.Zamolskis.

Bandė nužudyti verslininkus

* Pernai rugpjūčio 15 dieną Jekaterinburge sulaikytam R.Zamolskiui Rusija jau yra pateikusi įtarimų dėl neteisėto ginklų ir sprogmenų laikymo bei pasikėsinimo nužudyti.

* Tokiais pat nusikaltimais yra įtariamas ir privačios saugos tarnybos direktorius Valerijus Povarovas.

* V.Povarovas ir R.Zamolskis kaltinami pasikėsinę nužudyti du žinomus Jekaterinburgo verslininkus Aleksandrą Kasjanovą ir Vitalijų Kočetkovą.

* Į A.Kasjanovą buvo pasikėsinta 2004-ųjų liepą. Nusikaltėliai prie jo buto lango susprogdino prieštankinę miną.

* A.Kasjanovas tąkart beveik nenukentėjo. Labiausiai kliuvo netoli lango stovinčiai verslininko žmonai – jai į nugarą ir rankas susmigo kelios skeveldros.

* Manoma, kad šis pasikėsinimas buvo įvykdytas dėl A.Kasjanovo verslo, o jį užsakė pagrindinis banko „Uraltransbank“ akcininkas Valerijus Zavodovas.

* A.Kasjanovo ir V.Zavodovo keliai susikirto dėl Jekaterinburge, Gagarino gatvėje, esančio žemės sklypo, kuriame tuo metu buvo statomi namai, skirti užsienio valstybių konsulatams.

* Pastatus stačiusi A.Kasjanovo įmonė bankrutavo, visas jo turtas buvo įkeistas bankams, kurie po kiek laiko pastatų kompleksą pardavė V.Kočetkovo valdomai įmonei.

* Tai nepatiko V.Zavodovui, kuris taip pat norėjo įsigyti pastatus, todėl jis pardavimą apskundė teismui, kuriame liudyti turėjo ir A.Kasjanovas.

* Nepavykus nužudyti A.Kasjanovo, pasikėsinta į V.Kočetkovą, kuris savo verslą plėtė įsigydamas 4,6 proc. „Uraltransbank“ akcijų. Šis pasikėsinimas taip pat buvo nesėkmingas.

* Rusijos spaudos teigimu, pasikėsinimų užsakovas buvo V.Zavodovas, juos organizavo V.Povarovas, tuo metu dirbęs inkasatoriumi „Uraltransbank“, o žudyti buvo siunčiamas R.Zamolskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.