Sukčių karuselėje sukosi labai brangūs automobiliai

Brangius automobilius įsigiję latviai net neįtarė, kad jų pirkiniai jau kelis kartus buvo parduoti Lietuvoje. Vieni kitiems mašinas tariamai pardavinėję verslininkai bandė slėpti mokesčius.

Brangius automobilius pardavinėję asmenys galėjo nuslėpti apie milijoną eurų pridėtinės vertės mokesčių.
Brangius automobilius pardavinėję asmenys galėjo nuslėpti apie milijoną eurų pridėtinės vertės mokesčių.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Jul 2, 2015, 6:42 AM, atnaujinta Oct 28, 2017, 10:04 AM

Iš Latvijos į Lietuvą nauji ir naudoti brangūs automobiliai keliavo po tris keturis kartus, o jų prekyba Baltijos šalyse užsiėmė net 86 bendrovės.

Tokią karuselinio sukčiavimo schemą išnarplioję Lietuvos ir Latvijos finansinių nusikaltimų tyrėjai nustatė, kad automobilių pardavėjai uždirbo apie 4 milijonus eurų, o nuo valstybės nuslėpė apie milijoną eurų mokesčių.

Sukčiavo keliose šalyse

Per bendrą Lietuvos ir Latvijos finansinius nusikaltimus tiriančių tarnybų operaciją buvo sulaikyta dvidešimt asmenų.

Dauguma jų įkliuvo ir buvo apklausti Latvijoje.

Tyrimo pabaigos įtariamieji lauks laisvėje. Tarp įtariamųjų yra keli lietuviai, kiti – Latvijos, Estijos, Rusijos ir Baltarusijos piliečiai.

Birželio viduryje per kratas jų namuose ir darbo vietose rasta fiktyvių buhalterinės apskaitos dokumentų, antspaudų.

Informaciją apie šešėlinį verslą patvirtino jų užrašai, pranešimai mobiliuosiuose telefonuose ir kompiuteriuose. Į šią sukčiavimo karuselę buvo įsitraukusios 43 Latvijos, 40 Lietuvos bei 4 Estijos bendrovės.

Parduodavo kelis kartus

Tarptautinio tyrimo metu nustatyta, kad Latvijos piliečiai, iš anksto susitarę su Lietuvos bendrovių atstovais, sudarinėjo tariamus didelės vertės automobilių pirkimo sandorius. Į šią veiklą buvo įtrauktos ir Estijos, Vokietijos bei Olandijos bendrovės.

Lietuvoje įregistruotos įmonės pirkdavo automobilius iš Latvijos. Po to latviai pirkdavo iš lietuvių, vėliau ratas sukdavosi iš naujo.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai įsitikinę, kad paini ir sunkiai atsekama prekybos grandinė buvo naudojama mokesčiams slėpti.

Teigiama, kad brangius automobilius „Porsche“, BMW X5, BMW X6 pardavinėję asmenys nuslėpė apie milijoną eurų pridėtinės vertės mokesčių (PVM).

Mašinos grįžo pirkėjams

Įtariama, kad prekyba automobiliais vyko tarp pažįstamų asmenų.

Šiuose sandoriuose minimos vis tos pačios Lietuvos bendrovės, kurių dauguma nevykdė jokios veiklos ir buvo įkurtos tik šiam sukčiavimui.

Keletą kartų įsigijus ir pardavus automobilius dokumentuose atsirasdavo jau kitų bendrovių pavadinimai.

FNTT pareigūnų teigimu, pradėjus tyrimą automobiliai nebuvo areštuoti. Mašinomis naudojasi Latvijoje jas įsigiję pirkėjai.

Įkliuvo ir parašiutininkas

* Tai ne vienintelis su automobiliais susijęs sukčiavimas, kurį šiuo metu aiškinasi FNTT pareigūnai.

* Į pareigūnų akiratį pateko vienas parašiutų sporto entuziastas. Įtariama, kad jis vadovavo organizuotai grupuotei, kuri prekiaudama naudotais automobiliais išvengė 1,8 milijono eurų PVM.

* Daugiau nei dešimt bendrininkų įvairiose šalyse turėjęs parašiutininkas jau anksčiau yra teistas už finansinius nusikaltimus.

* Grupuotės nariai buvo pasiskirstę vaidmenimis. Vienas jų buvo atsakingas už naudotų automobilių paiešką ir įsigijimą Vakarų Europos šalyse, kiti – už jų pardavimą Lietuvoje.

* Tyrimo metu nustatyta, kad Vokietijos, Italijos, Belgijos naudotų automobilių aukcionuose transporto priemonės buvo perkamos nemokant PVM.

* Aukcionuose įsigyti automobiliai buvo pargabenti į Lietuvą ir pardavinėjami Estijoje įregistruotų įmonių vardu. Pardavėjai jokių mokesčių Lietuvos valstybei nemokėjo.

* Buhalterinės apskaitos dokumentuose nurodyta, kad Estijos įmonė šiuos automobilius pardavė Didžiojoje Britanijoje įregistruotai bendrovei, o ši juos vėl pardavė Estijai.

* Paaiškėjo, kad šiam sukčiavimui buvo naudojamos keturios Estijoje ir Didžiojoje Britanijoje įregistruotos bendrovės, kurių apyvarta siekė 10 milijonų eurų.

* Atlikus kratas pas įtariamuosius grynaisiais pinigais rasta 753 tūkstančiai eurų. Kol vyksta tyrimas, areštuota tokios vertės jų turto. Taip pat areštuotos automobilių pardavėjų sąskaitos bankuose ir kredito unijose. Juose laikyta 249 tūkstančiai eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.