Žudikas savo teisybės neįrodė ir Strasbūre

Kalėti iki gyvos galvos už tris žmogžudystes nuteistam Markui Kardišauskui nepavyko Europos žmogaus teisių teisme pasipelnyti iš Lietuvos.

Išsireikalauti pinigų M.Kardišauskas bandė už smūgius, patirtus prieš 12 metų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Išsireikalauti pinigų M.Kardišauskas bandė už smūgius, patirtus prieš 12 metų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Jul 16, 2015, 9:47 AM, atnaujinta Oct 25, 2017, 10:59 PM

Lietuva nėra kalta, kad nerado žudiką sumušusių nusikaltėlių, ir darė viską, kad būtų išsiaiškinta, kas daugiau nei prieš dvylika metų Pravieniškių pataisos namuose stipriai sumušė M.Kardišauską.

Taip konstatavo Europos žmogaus teisių teismas (EŽTT), išnagrinėjęs iki gyvos galvos nuteisto žudiko skundą.

36 metų M.Kardišauskas Lietuvą kaltino neapsaugojus jo nuo smurto, patirto atliekant laisvės atėmimo bausmę, ir neužtikrinus veiksmingo užpuolimo ir sužalojimo aplinkybių tyrimo.

M.Kardišauskas buvo sumuštas 2003 metų gegužę Pravieniškių pataisos namuose, kur atliko laisvės atėmimo bausmę už Šiaulių vaistininkės Almos Zinkutės nužudymą.

Nors M.Kardišauską sumušę asmenys nebuvo rasti, įtariama, kad vyras kumščiais ir kojomis buvo auklėjamas už išdavystę, nes tikėdamasis išvengti laisvės atėmimo bausmės žudikas liudijo prieš savus.

Atmesdamas žudiko pretenzijas EŽTT išnagrinėjo visą M.Kardišausko bylos tyrimą ir jokių pažeidimų nenustatė: ikiteisminis tyrimas pradėtas laiku, apklausti net 28 liudytojai, paskirtos ir atliktos teismo medicinos ekspertizės.

Lietuvos kaltės EŽTT neįžvelgė ir dėl to, kad net praėjus 12 metų M.Kardišauską sumušę asmenys nenustatyti.

„Teismas neturėjo pagrindo konstatuoti, kad Lietuvos valdžios institucijos būtų vengusios patraukti baudžiamojon atsakomybėn pareiškėją sužalojusį asmenį ar asmenis, kai tik tam būtų pakakę surinktų įrodymų“, – rašoma teismo sprendime.

Tai jau antras M.Kardišausko nepasisekęs bandymas išsireikalauti pinigų iš valstybės.

Praėjus devyneriems metams po sužalojimų jis bandė išsireikalauti kompensaciją iš Pravieniškių pataisos namų, tačiau nesugebėjo paaiškinti, kodėl tai nusprendė padaryti taip vėlai, kai senaties terminas apskųsti jau buvo seniai pasibaigęs.

Nuteistojo skundo Lietuvos administraciniai teismai tada net nepriėmė.

Plėšė ir žudė kartu su bendrininkais

* M.Kardišausko sąžinę slegia net trys žmogžudystės.

* Už vaistininkės A.Zinkutės nužudymą M.Kardišauskui buvo skirta 14 metų laisvės atėmimo bausmė, tačiau Apeliacinis teismas nusprendė bausmę jam sumažinti vienais metais.

* Antrąjį nuosprendį M.Kardišauskas išgirdo pernai sausį. Su Palangos verslininko Gedimino Jackos gauja teistas M.Kardišauskas buvo pripažintas dėl dviejų nužudymų, jam skirta pati griežčiausia Lietuvoje taikoma bausmė – laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

* Tokia pati bausmė buvo skirta ir dar dviem banditams – Audriui Skėriui ir Šarūnui Juodžbaliui, o gaujos įkūrėju vadintam G.Jackai kaltinimai buvo panaikinti suėjus baudžiamosios atsakomybės patraukimo terminui.

* Teismas konstatavo, kad Š.Juodžbalys, A.Skėris ir M.Kardišauskas nužudė Kauno nusikalstamos grupuotės lyderiu vadintą Ramūną Kuzminą, pravarde Ramaškė.

* M.Kardišauskas ir A.Skėris taip pat buvo pripažinti kaltais dėl šiaulietės Rimos Bielskienės nužudymo.

* R.Bielskienė buvo nužudyta 2000 metų balandžio 11 dieną savo bute, o R.Kuzminą gaujos nariai nušovė 2000 metų birželio viduryje prie jo namų Kaune.

* A.Zinkutė buvo nužudyta 2000 metų rugpjūčio 18osios vakarą. „Jautros“ vaistinės vedėjos pavaduotoja buvo užpulta prie savo namų.

* Nusikaltėliai ją apsvaigino, įtempė į jos pačios butą ir nužudė į krūtinę ir galvą paleisdami tris šūvius.

* Iš aukos namų žudikai pavogė papuošalus, fotoaparatą, piniginę, taip pat 1990 metų automobilį „Toyota Corolla“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.