Neringos Venckienės suburti sekliai bus teisiami Šiauliuose

Kol bėglė Neringa Venckienė slapstosi JAV, jos suburtos gaujos nariai dėl savo veiklos turės aiškintis Šiaulių apygardos teismo teisėjams.

Kol kas į teisiamųjų suolą sės tik A.Skučienė. Jos sūnus Tadas su šeima paspruko į Vokietiją.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kol kas į teisiamųjų suolą sės tik A.Skučienė. Jos sūnus Tadas su šeima paspruko į Vokietiją.<br>M.Patašiaus nuotr.
N.Venckienė nuo teisėsaugos slapstosi JAV.<br>T.Bauro nuotr.
N.Venckienė nuo teisėsaugos slapstosi JAV.<br>T.Bauro nuotr.
R.Ščiglinskas dėl savo veiklos yra užsidirbęs ne vieną bylą.<br>D.Umbraso nuotr.
R.Ščiglinskas dėl savo veiklos yra užsidirbęs ne vieną bylą.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Lobovui pateikti kaltinimai ir dėl grasinimų nužudyti.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Lobovui pateikti kaltinimai ir dėl grasinimų nužudyti.<br>M.Patašiaus nuotr.
N.Venckienė Klonio gatvėje buvo subūrusi organizuotą nusikalstamą grupuotę.<br>M.Patašiaus nuotr.
N.Venckienė Klonio gatvėje buvo subūrusi organizuotą nusikalstamą grupuotę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Asta Kuznecovaitė

Jul 24, 2015, 4:46 PM, atnaujinta Oct 24, 2017, 5:37 AM

Taip nusprendė Lietuvos apeliacinis teismas, kuriam buvo pavesta nutarti, kas nagrinės bylą, kurioje net 11 įtariamųjų kaltinami daugybe nusikaltimų.

Ikiteisminį tyrimą atlikę Kauno tyrėjai ir prokurorai bylą buvo perdavę nagrinėti Kauno apygardos teismui, tačiau šis nuo bylos nusišalino, nes nukentėjęs Albertas Milinis yra buvęs šio teismo pirmininkas, o N.Venckienė, kurios atžvilgiu byla išskirta, ilgą laiką dirbo Civilinių bylų skyriaus teisėja.

Gaujos vadeivas išdavė savi

Šis ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2010 metų gruodį, gavus nužudyto Vaido Milinio mamos Marijos Milinienės pareiškimą.

M.Milinienė tyrėjų paprašė išsiaiškinti, kas ir kodėl organizavo šmeižtą prieš jos sūnų ir kodėl netrukus po jaunuolio mirties jis buvo įvardintas, kaip pedofilas Aidas, kurio esą ieškojo Drąsius Kedys.

Pradėjus ikiteisminį tyrimą, paaiškėjo, kad Garliavoje buvo suburtas visas seklių klanas, kuriam vadovavo pati N.Venckienė ir jos teta Audronė Skučienė.

Apie tai pirmasis prabilo prie Venckų ir Kedžių namų metus gyvenęs Vitalijus Keršis.

Iškviestas į policiją, jis net neketino prisiimti N.Venckienės ir A.Skučienės kaltės ir išklojo, kas, kaip ir kada organizavo Venckams neįtikusių žmonių sekimą.

Po to apie tai, kas vykdavo prie Kedžių ir Venckų namų tvoros, prabilo ir kiti praregėję Garliavos aktyvistai.

Taikinyje buvo daugybė žmonių

Pasak V.Keršio, ką sekti N.Venckienė dažniausiai nurodydavo A.Skučienei, o ši tuometės teisėjos pageidavimus perduodavo prie tvoros budėjusiems žmonėms.

Nelegaliems sekliams buvo duotos kaukės, vaizdo kamera, taip pat instrukcija, kuo jie turi pasidomėti ir ką privalo sekti.

Nors tokių instrukcijų buvo ne viena, V.Keršiui pavyko išsaugoti ir tyrėjams atiduoti tik vieną raštą.

Jis buvo parašytas N.Venckienės namuose V.Keršio akivaizdoje.

Liudytojo teigimu, raštą rašė A.Skučienė, o jai diktavo N.Venckienė, kuri perskaičiusi baigtą „šedevrą“ iškėlė į viršų nykštį – esą puikiai parašyta.

Iš raštelio matyti, kad Venckų ir Kedžių taikiniu buvo tapę ne tik žmonės, kuriuos jie tiesiogiai kaltino pedofilija, bet ir N.Venckienei neįtikę teisėjai ar advokatai, kurie vienoje ar kitoje byloje gynė Laimutę Stankūnaitę ar Andrių Ūsą: Aukščiausiojo teismo teisėjas Armanas Abramavičius, šokėjos Editos Daniūtės vyras Mindaugas Vasiliauskas, advokatė Loreta Kraujutaitienė, restorano „Žemyn upe“ vadovė Nomeda Vilpišauskienė, Gintaras Bašinskas, kurio sodyboje prieš mirtį viešėjo A.Ūsas.

V.Keršis neigė ką nors sekęs, tačiau apklausti kiti liudytojai patvirtino, kad Klonio gatvėje ir be V.Keršio buvo kam vykdyti N.Venckienės ir jos giminaičių nurodymus.

Vieni asmenys sekdavo L.Kraujutaitienę, kiti nuvažiavę stebėdavo, ką savo namuose veikia Ūsai, treti persekiojo Milinių šeimą.

Kaltinimai labai įvairūs

Kol kas į teisiamųjų suolą sės šie grupuotės nariai: A.Skučienė, Renaldas Ščiglinskas, Andrejus Lobovas, Gediminas Aidukas, Darius Kaminickas, Gintaras Banaitis, Violeta Banaitienė, Rimantas Stanislavas Rimkevičius, Tatjana Boroves, Seimo nario Ryto Kupčinsko padėjėja Raminta Baltuškienė bei savo „šeimininkės“ išsižadėjęs V.Keršis.

Daugeliui jų pateikti kaltinimai dėl neteisėto žmonių sekimo veikiant organizuotoje grupuotėje, o kai kuriems ir dėl viešų raginimų smurtu pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą.

A.Skučienė teisme turės aiškintis dėl kelių įvykdytų nusikaltimų – mirusiojo atminimo paniekinimo, trukdymo pareigūnams atlikti savo darbą, neteisėto informacijos apie žmonių privatų gyvenimą rinkimo ir jo panaudojimo, šmeižto.

R.Kupčinsko padėjėja R.Baltuškienė bus teisiama dėl daryto poveikio Vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistėms ir piktnaudžiavimo tarnybinės pareigomis.

Ne vieną bylą dėl savo „violetinės“ veiklos užsidirbę R.Ščiglinskas ir A.Lobovas yra kaltinami ne tik persekioję ir rinkę informaciją apie N.Venckienei neįtikusius žmones, bet ir dėl viešų raginimų smurtu pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą, o A.Lobovui pateikti kaltinimai ir dėl grasinimų nužudyti.

Nuo teisėsaugos pasprukusią N.Venckienę ir Garliavos kirpėją A.Skučienę išdavęs V.Keršis taip pat neišsisuko – jis turės atsakyti dėl žmonių sekimo ir mirusiojo atminimo paniekinimo.

Įtarimai šioje byloje taip pat yra pateikti N.Venckienei ir jos pusbroliui Tadui Skučui, tačiau viena slapstosi JAV, o kitas su šeima suskubo pabėgti į Vokietiją, todėl ikiteisminiai tyrimai jų atžvilgiu yra išskirti ir tęsiami toliau.

Nukentėjusiaisiais šioje byloje yra pripažinta dešimt žmonių: M.Milinienė, jos vyras, buvęs Kauno apygardos teismo pirmininkas A.Milinis, jų du vaikai, Laimutė Stankūnaitė su mažamete dukterimi, A.Ūso našlė Guoda Sakalinskaitė-Ūsienė, advokatai L.Kraujutaitienė ir Gintaras Černiauskas bei antstolė Sonata Vaicekauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?