Po dailininkės A. Každailytės nužudymo sėbrai kuria istorijas

Į naują butą persikėlusi vilnietė dailininkė Agnė Každailytė įkurtuvių surengti nespėjo, nes buvo nužudyta narkomanų, kuriems patikėjo atlikti remonto darbus. Vienas jų prisipažino nusikaltęs.

Kitas įtariamasis ginasi nepadaręs jokio nusikaltimo.
Kitas įtariamasis ginasi nepadaręs jokio nusikaltimo.
Po žinomos dailininkės A.Každailytės nužudymo Vilniuje buvo sulaikyti du įtariamieji.<br>Eltos nuotr.
Po žinomos dailininkės A.Každailytės nužudymo Vilniuje buvo sulaikyti du įtariamieji.<br>Eltos nuotr.
Vienas vyriškių tvirtina vienas pasmaugęs moterį.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vienas vyriškių tvirtina vienas pasmaugęs moterį.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Jul 28, 2015, 6:05 AM, atnaujinta Oct 23, 2017, 3:18 PM

„Tai žiaurus likimas. Jei nebūtų keitusi buto, būtų buvusi iki šiol gyva“, – apie menininkės mirtį kalba ją pažinoję draugai ir pažįstami.

Žmonės nesupranta, kodėl reikėjo žudyti 52 metų linksmą ir nuoširdžią moterį, kuri ne vienam yra ištiesusi pagalbos ranką.

Gali būti, kad tik norėdama padėti išbristi iš asocialaus gyvenimo ir narkotikų liūno ji savo naujųjų namų duris atvėrė ir savo būsimiems žudikams – pasikvietė juos suremontuoti neseniai nusipirkto buto prastos reputacijos Vilniaus stoties rajone.

Daiktai rasti lombarde

Artimieji A.Každailytės pasigedo praėjusį antradienį. Viena gyvenusi moteris neatsiliepė telefonu, nesirodė savo pamėgtose sostinės vietose.

Kai ji neatidarė ir durų savo bute Sodų gatvėje, buvo kreiptasi į policiją ir žurnalistus.

Paskelbus dailininkės paiešką viename sostinės lombarde buvo surasti A.Každailytės daiktai – mobilusis telefonas ir planšetinis kompiuteris. Jau tada įtarta, kad moteris gali būti negyva.

Statybininkai tapo žudikais

Penktadienio vakare jau pradėjęs irti A.Každailytės kūnas buvo rastas tame pačiame name, į kurį ji buvo ką tik persikrausčiusi, tik kitame bute.

Šiame bute jau kurį laiką niekas negyveno, nes jo šeimininkas išvyko į užsienį.

Radus moters kūną iškart tapo aišku, kad jos mirtis smurtinė. Manoma, kad A.Každailytė buvo pasmaugta.

Tą patį vakarą buvo sulaikyti du įtariamieji, policijai gerai žinomi 41 ir 26 metų vyrai. Pastarasis vos prieš 3 mėnesius grįžo iš kalinimo įstaigos.

Į šiuos asmenis iš karto pirštu rodė ir A.Každailytės kaimynai. Jų teigimu, net gavę laikino darbo šie nuo narkotikų priklausomi asmenys savo įpročių nekeitė.

Kartą kaimynai pamatė, kaip į dailininkės butą jie pasismaginti atsivedė prostitutę, dirbančią toje pačioje Sodų gatvėje.

Ketino tik apiplėšti?

Abu įtariamuosius teismas leido suimti trims mėnesiams, bet jie tokią Vilniaus miesto apylinkės teismo nutartį ketina skųsti.

„Jie juk nesislapsto, bendradarbiauja su teisėsauga“, – aiškino advokatai.

Kol kas dėl nužudymo prisipažįsta tik jaunesnis vyras. Jis tikina neketinęs nužudyti A.Každailytės, norėjęs tik ją apvogti.

Žinodamas, kad dailininkė neseniai pardavė butą ir įsigijo pigesnį, jis manė, jog moteris gali turėti nemažai pinigų.

Be to, ne kartą lankydamasis menininkės bute jis matė brangių daiktų, kuriuos pardavęs galėjo kurį laiką gyventi nesukdamas galvos, už ką įsigyti narkotikų.

Tyrėjai abejoja aiškinimais

Kurį laiką stebėjęs A.Každailytės įpročius, vagystei vyriškis pasirinko laiką, kai šeimininkės neturėjo būti namuose. Bet kai be vargo atrakino senas išklebusias duris, jo laukė staigmena – bute miegojo dailininkė.

Išgirdusi triukšmą moteris pabudo, todėl įsibrovėliui esą neliko kitos išeities, kaip tik ją nužudyti ir paslėpti lavoną.

Aštuoniskart už vagystes, plėšimus ir grasinimą nužudyti anksčiau teisto 26 metų vyro teigimu, dailininkę pasmaugė ir į kitą butą jis nutempė vienas.

Tą patį tvirtina ir už žmogžudystę anksčiau teistas antras įtariamasis.

Tačiau tyrėjai šia versija netiki. Jie abejoja, ar smulkaus sudėjimo vyras galėjo vienas susidoroti su aukšta, apie 185 centimetrų ūgio, sveika ir stipria moterimi.

Menininkė išgarsėjo knygų iliustracijomis

A.Každailytė gimė garsioje dailininkų šeimoje.

Menininkės tėvas Arvydas Každailis atkūrė ir sukūrė daugiau nei 40 miestų ir miestelių herbų, vėliavų, spaudų projektų, tarp jų istorinę valstybės vėliavą, Lietuvos valstybės herbą, Lietuvos pasienio stulpus, Lietuvos prezidento vėliavą, Lietuvos valstybės didįjį herbą, Lietuvos Seimo logotipą, rekonstravo XV a. Lietuvos karo vėliavą, parengė apyvartinių litų ir centų monetų reverso projektus.

A.Každailytė, dailės pasaulyje prisistatanti Agnes Indre, pasekė tėvo pėdomis. 1982 metais Vilniaus dailės akademijoje ji baigė monumentaliosios tapybos studijas, o labiausiai išgarsėjo kaip knygų iliustratorė.

2004 metais A.Každailytė gavo Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriaus premiją už meniškiausiai iliustruotą pažintinę knygą A.Vaišnio „Konstitucijos istorija vaikams“.

Dailininkė buvo nuolatinė Bolonijos knygų mugės „Iliustruotojų parodos“ dalyvė, yra dalyvavusi Tarptautinėje iliustracijų bienalėje Bratislavoje (BIB), „Premi Internacional Catalonia D’Illustracio“ (Barselona), surengė dvi personalines parodas.

A.Každailytė daugiausia dirbo su užsienio leidyklomis, ypač populiarios jos iliustruotos knygos vaikams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.