Plėšikas sužvėrėjo – nušovė verslininką iš jo pagrobtu pistoletu

Uostamiesčio verslininką 53 metų Vilmantą Dundulį iš jo paties ginklo nušovęs 26 metų klaipėdietis Marius Jonkus greitai sės į kaltinamųjų suolą – kriminalistai ir prokurorai jau baigė tirti šiurpios žmogžudystės aplinkybes ir perdavė baudžiamąją bylą Apygardos teismui.

M.Jonkui gresia kalėjimas iki gyvos galvos.<br>G.Pilaičio nuotr.
M.Jonkui gresia kalėjimas iki gyvos galvos.<br>G.Pilaičio nuotr.
V.Dundulio gyvenimo styga nutrūko netikėtai.<br>G.Pilaičio nuotr.
V.Dundulio gyvenimo styga nutrūko netikėtai.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gediminas Pilaitis

Jul 30, 2015, 6:31 PM, atnaujinta Oct 22, 2017, 3:48 PM

Atėjęs pirkti ginklo nušovė pardavėją

V.Dundulis tėvų namuose pačiame Klaipėdos centre buvo nušautas šįmet vasario 10 dieną.

Klaipėdos kriminalistai per dvi dienas ištyrė kraupų nusikaltimą ir sulaikė verslininko nužudymu įtariamą M.Jonkų. Pas jį buvo rastas ir iš V.Dundulio pagrobtas vokiškas kovinis pistoletas „Sig Sauer“, kurį savigynai buvo legaliai įsigijęs verslininkas.

Sulaikomas M.Jonkus priešinosi pareigūnams, bet antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ kovotojai greitai jį suraitė ir uždėjo antrankius. Pas įtariamąjį aptiktas užtaisytas pistoletas ir dar viena dėtuvė su šoviniais.

M.Jonkus tikino nenorėjęs žudyti nepažįstamo žmogaus – jam esą knietėjo tik pagrobti V.Dundulio parduodamą šaunamąjį ginklą. Skelbimą jis aptiko internete.

Atvesdintas į teismą dėl kardomosios priemonės skyrimo M.Jonkus pripažino savo kaltę ir gailėjosi dėl to, kas įvyko nužudytojo tėvų namuose.

M.Jonkaus advokatės Eugenijos Galatiltienės teigimu, klaipėdiečiui ginklo prireikė pagąsdinti buvusį mylimosios sugyventinį: „M.Jonkus pinigų neturėjo, žudyti nenorėjo, šūvius  į žmogų paleido spontaniškai“.

M.Jonkaus mylimoji Kristina išsakė savą žudynių versiją ir piktinosi, kad V. undulis internete skelbė informaciją apie parduodamą ginklą: „Jeigu būtų gyvas, iškabinčiau jam akis.“

Anksčiau už ginkluotą pasikėsinimą apiplėšti juvelyrinę parduotuvę teistam M.Jonkui pateikti kaltinimai dėl nužudymo iš savanaudiškų paskatų siekiant nuslėpti kitą nusikaltimą, taip pat ir dėl neteisėto disponavimo šaunamuoju ginklu ir šaudmenimis, ginklo ir šaudmenų pagrobimo.

Teisiamajam už tokią nusikalstamą veiklą gresia laisvės atėmimo bausmė nuo 8 iki 20 metų arba kalėjimas iki gyvos galvos.

V.Dundulio artimieji M.Jonkui pateikė 31 tūkst. eurų civilinį ieškinį.

Nuteistas už svetimo šuns pagrobimą

M.Jonkus neseniai nuteistas už kitus nusikaltimus – už šuns ir pinigų vagystes jam skirta vienų metus ir devynių mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

„Kažkokia nesąmonė“, – išgirdęs tokį Klaipėdos apylinkės teismo sprendimą piktinosi M.Jonkus, o vedamas iš salės toliau liejo įniršį, stumdė policijos pareigūnus.

Tokia šuns vagystės bylos baigtis supykdė ir buvusią M.Jonkaus mylimąją Kristiną. Teisme ji nenuleido akių nuo buvusio draugo, kuris irgi vis pažvelgdavo į draugę ir nusišypsodavo. Išvedamas vyras ženklais paprašė atnešti rūkalų.

Klaipėdos apylinkės teisme M.Jonkus visiškai pripažino kaltę dėl svetimų pinigų pasisavinimo, bet amerikiečių Stafordšyro terjero likimas taip ir nepaaiškėjo. Kaltinamasis aiškino, kad šunį nusivedė, o paskui esą pririšo prie tiltelio ir paliko.

„Šuo buvo be dokumentų. Neaišku, kas jo šeimininkas, o augino šunį Kristina“, – teisme kalbėjo M.Jonkus.

Kai M.Jonkus buvo pasiųstas už grotų dėl pasikėsinimo apiplėšti juvelyrinių dirbinių parduotuvę, Kristina susipažino su klaipėdiečiu Vygantu. Su juo gyveno keletą metų, susilaukė vaiko.

Paaiškėjo, kad šunį, vardu Šrekas, Vygandas labai mylėjo, o Kristina buvo abejingesnė. Pernai rugpjūčio 8-ąją pora nuvedė vaiką į darželį, o šunį pririšo prie tvoros. Grįžę jo neberado. Tuomet Vygantas kreipėsi į policiją.

M. Jonkaus bičiulis Aleksejus Kalininas vienai gyvūnų mylėtojai siūlė paimti šunį – esą jei ji nesutiks, nuskandins. Moteris internete rado žinutę, kad lygiai tokio pat šuns ieškoma, ir apie tai pasakė A.Kalininui. Daugiau Šreko niekas nebematė.

Teismas patenkino Vyganto civilinį ieškinį – už dingusį šunį priteisė 608 eurų turtinės žalos atlyginimą.

Bare apvogė vaišingą sugėrovą

Po posėdžio Kristina liejo apmaudą: „Tai nesąmonė. Aš tą šunį prižiūrėjau, šėriau, maudžiau, vedžiojau pas veterinarus. Kai išsiskyrėme su Vygantu, jis Šreką man padovanojo – išvykdamas į užsienį negalėjo jo išsivežti. Šuo tapo agresyvus – įkando mano vaikui, tėvui, draugui. Paprašiau Mariaus, kad jį kam nors atiduotų. Jis nuteistas pagal melagingus liudininkų parodymus.“ 

Kristina tvirtino prašiusi M.Jonkus šunį paimti jai nematant, kad neskaudėtų širdies. Kad tąkart jis Šreką pasiėmė paliktą prie darželio tvoros, moteris teigė nežinojusi.

Dvylika klasių baigęs M.Jonkus niekur nedirbo, nes Darbo birža jam esą nieko nesiūliusi – vienturtį sūnų išlaikė tėvai. Praėjus pusantro mėnesio po šuns vagystės, 2014 metų rugsėjo 26-ąją, šiam dykaduoniui vėl panižo delnai – nusitaikė į svetimą turtą.

Tą dieną M.Jonkus su bičiuliu leido laiką uostamiesčio bare „Marsalis“ Laukininkų gatvėje. Šalia prisėdęs nepažįstamas vyras juos ėmė kalbinti, vaišino alkoholiu. Pinigus demonstratyviai išsitraukdavo iš kelnių kišenėje buvusio cigarečių „Marlboro“ pakelio ir vėl įsidėdavo.

„Tas pakelis buvo išlindęs iš jo kišenės, ištraukiau jį ir išėjau“, – teisme pinigų vagystės neneigė M.Jonkus. Nukentėjęs vyras iš pradžių M.Jonkui pateikė daugiau kaip 463 eurų ieškinį. Tačiau vėliau susitaikė su finansiniais nuostoliais – atsiėmė savo civilinį ieškinį.

„Atleidau sužinojęs, kad jis kaltinamas daug rimtesnėje byloje“, – sakė nukentėjusysis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.