Dainos Bosas dukrai vakciną suleidusi medikė – nubausta

579 eurai – tokią baudą penktadienį Klaipėdos apylinkės teismas skyrė gydytojai Margaritai Jadvygai Malukienei, nelegaliai veikusiame kabinete suleidusiai Dainos Bosas dukrai priešvėžinę vakciną.

M.J.Malukienė nubausta 579 eurų bauda.<br>A.Pilaitienės nuotr.
M.J.Malukienė nubausta 579 eurų bauda.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Teisme D.Bosas buvo nukentėjusiąja pripažintos savo dukters atstove.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Teisme D.Bosas buvo nukentėjusiąja pripažintos savo dukters atstove.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aušra Pilaitienė

Jul 31, 2015, 3:14 PM, atnaujinta Oct 22, 2017, 1:01 PM

Ar tai iš tikrųjų buvo priešvėžinė vakcina „Sigard“, dar nežinia – dėl to atliekamas ikiteisminis tyrimas.

Adminsitracinė byla dėl neteisėto vertimosi sveikatos priežiūros veikla buvo išnagrinėta per vieną dieną. Penktadienį išklausyti nutarimo neatėjo nei D.Bosas, nei medikė.

D.Bosas, kuri byloje buvo nukentėjusiąja pripažintos savo dukters atstovė, prašė teismo priteisti 974 eurus. Tiek jai kainavo advokato paslaugos. Tačiau teismas nusprendė, kad tokia suma – akivaizdžiai per didelė. Medikė jai turės sumokėti daugiau nei 500 eurų.

71 metų M.J.Malukienę administracinėn atsakomybėn patraukė Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos.

Paaiškėjo, kad D.Bosas dukrai medikė suleido vakciną tuomet, kai jos kabinetas turėjo būti uždarytas Akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos sprendimu. Tačiau kabinetas vis tiek dar kurį laiką veikė.

D.Bosas kreipėsi ir į prokuratūrą, ir į Sveikatos apsaugos ministeriją. Ji nori išsiaiškinti, ar gydytoja M.J.Malukienė turi visus jos darbui būtinus dokumentus, ar iš viso turėjo teisę profilaktiškai skiepyti nuo vėžio, kas iš tiesų buvo suleista jos dukteriai, ar šia vakcina skiepijo daugiau pacienčių.

Mat po dukrai atliktos procedūros gydytoja verslininkei įdavė „Silgard“ vakcinos dėžutę, ant kurios buvo užrašytas kitos pacientes vardas, pavardė ir skiepijimo data.

„Imunoprofilaktikos tarnyba“ pietinėje Klaipėdos dalyje, kur du kartus priešvėžinė vakcina buvo suleista D.Bosas penkiolikmetei dukrai, buvo uždaryta tik balandžio pradžioje.

Skiepų centro veikla turėjo būti sustabdyta nuo kovo 6 iki gegužės 20 dienos „dėl neplaninių asmens sveikatos priežiūros paslaugų kokybės kontrolių metu nustatytų šiurkščių teisės aktų reikalavimų pažeidimų.“

D.Bosas dukrai antroji vakcina nuo vėžio buvo suleista kovo 14 dieną.

M.J.Malukienė teisme pripažino, kad jos kabinetas tuo metu veikė nelegaliai. Ji apgailestavo dėl to ir tikino, kad taip atsitiko dėl nežinojimo, nesupratimo, noro padėti žmonėms. „Dainos Bosas dukrai suleista „Silgard“ vakcina, dėl to negali būti jokios abejonės“, – teisme aiškino M.J.Malukienė.

„Man labai svarbu viską išsiaiškinti – kaip ir kiekvienai mamai. Nusprendėme paskiepyti dukrą tikėdamiesi ateityje apsaugoti ją nuo tam tikrų ligų. Tačiau iš mano dukros ši galimybė atimta. Aš nežinau, kas jai buvo suleista, juk tai  ne vitaminas A ar C, nežinau, kokios gali būti pasekmės – tai baisiausia. Nežinau, kiek kartų ją dar reikia skiepyti, ar išvis nebeskiepyti. Lietuvoje neatliekami tyrimai, kurie leistų nustatyti, ar mano dukrai buvo suleista priešvėžinė vakcina“, – aiškino D.Bosas.

Ji tikino šio incidento nevertinanti kaip asmeninio įžeidimo. Moteriai svarbu, kad tokie atvejai daugiau nesikartotų ir kitoms mamos dėl savo dukterų netektų jaudintis.

Vakcina „Silgard“ turi būti suleista tris kartus. Vienos vakcinos kaina – 129 eurai.

Kaltę dėl neleistinai veikusio kabineto pripažinusi M.J.Malukienė prašė skirti jai mažesnę piniginę baudą. Moteris aiškino, kad yra našlė, pensininkė, jai suteikta antroji neįgalumo grupė.

Už neteisėtą vertimąsi sveikatinimo veikla nesilaikant įstatymų ir kitų teisės aktų nustatytos tvarkos numatyta bauda nuo 579 iki 1158 eurų.

Uostamiesčio gydytojos epidemiologės veiklą aiškinasi ir prokurorai – vyksta ikiteisminis tyrimas dėl piktnaudžiavimo, sukčiavimo ir neteisėto vertimosi ūkine veikla. Ši baudžiamoji byla teismą turėtų pasiekti rudenį. Gydytoja teigė, kad kol kas kaltinimai jai nepateikti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.