Organizuota gauja įtariama PVM grobstymu

Finansinių nusikaltimų tyrimo

Atliekant ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad organizuotos grupės nariai, pasiskirstę vaidmenimis, trijų fiktyvių įmonių vardu klastojo PVM sąskaitas faktūras.<br>T.Bauro nuotr.
Atliekant ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad organizuotos grupės nariai, pasiskirstę vaidmenimis, trijų fiktyvių įmonių vardu klastojo PVM sąskaitas faktūras.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 31, 2015, 1:24 PM, atnaujinta Oct 22, 2017, 1:33 PM

Atliekant ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad organizuotos grupės nariai, pasiskirstę vaidmenimis, trijų fiktyvių įmonių vardu klastojo PVM sąskaitas faktūras.

Faktiškai veiklos nevykdančių ir sandorių realiai neatlikusių bendrovių vardu nuo pernai rugsėjo iki šių metų liepos 27 dienos buvo išrašinėjamos suklastotos PVM sąskaitos faktūros. Bendrovių vardu neva įvairiems ūkio subjektams realizuotas aliejus, grūdai, pieno milteliai, rapsai, baltyminiai mišiniai, sojos koncentratas, staklės bei atliktos įvairios tarpininkavimo paslaugos.

Iš viso pagal suklastotas PVM sąskaitas faktūras į nusikalstamos schemos sumanytojų valdomų bendrovių sąskaitas pervesta daugiau kaip 623 tūkst. eurų – PVM nuo šios sumos sudaro daugiau kaip 108 tūkst. eurų. Vėliau šiuos pinigus organizuotos grupės nariai išgrynindavo ir grąžindavo juos pervedusiems asmenims, o dalį PVM pasilikdavo.

Tokiu būdu faktiškai neįvykusius sandorius deklaravus PVM deklaracijose ir jas pateikus Valstybinei mokesčių inspekcijai, išvengta prievolės sumokėti daugiau kaip 108 tūkst. eurų PVM.

Be to, organizuotos grupės nariai, siekdami be apskaitos dokumentų iš privačių ir juridinių asmenų įgytus grūdus legalizuoti ir parduoti kitoms įmonėms, įformindavo tariamus sandorius, kuriuose buvo nurodomi melagingi duomenys apie pirkimo kainą, kiekį ir pardavėją, arba realizuodavo juos visai be apskaitos dokumentų.

Nustatyta, kad įtariamieji niekaip neapiforminę įsigijo ne mažiau kaip 1050 tonų grūdų ir juos realizavo Lietuvos bei Latvijos ūkio subjektams už 210 tūkst. eurų. Tokiu būdu apgaulingai tvarkant apskaitą išvengta prievolės sumokėti į valstybės biudžetą daugiau kaip 44 tūkst. eurų PVM, teigia FNTT.

Šioje byloje įtarimai pateikti septyniems asmenims, iš jų trys jau buvo teisti už įvairius nusikaltimus, tarp jų ir sukčiavimą, svetimo turto pasisavinimą stambiu mastu. Veiklos organizatorius buvo sulaikytas 48 valandoms. Kitiems įtariamiesiems skirtos kardomosios priemonės – rašytiniai pasižadėjimai neišvykti bei uždrausta bendrauti tarpusavyje.

Siekiant užtikrinti galimą civilinį ieškinį ir galimą turto konfiskavimą, laikinai apribotos įmonių sąskaitos.

Atliekamam ikiteisminiams tyrimui vadovauja ir jį organizuoja Šiaulių apygardos prokuratūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?