Vaizdo konferencija Klaipėdos apygardos teisme neišjudino bylos

Vakar turėjo įvykti pirmoji vaizdo konferencija Klaipėdos apygardos teisme. Ryšys su Estijos teismu buvo užmegztas, tačiau svarbus liudytojas jame taip ir nepasirodė.

28 metų kretingiškis Artūras Vinogradovas kaltės nepripažįsta.<br>A.Pilaitienės nuotr.
28 metų kretingiškis Artūras Vinogradovas kaltės nepripažįsta.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Pirmoji vaizdo konferencija Klaipėdos teisme įvyko, bet svarbus liudytojas Estijos teisme nepasirodė.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Pirmoji vaizdo konferencija Klaipėdos teisme įvyko, bet svarbus liudytojas Estijos teisme nepasirodė.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

Aug 12, 2015, 7:41 AM, atnaujinta Oct 20, 2017, 11:06 PM

28 metų kretingiškis Artūras Vinogradovas kaltinamas laive Atlanto vandenyne per išgertuves nužudęs bendraamžį jūrininką Tadą Paulauską.

Estijoje gyvenantis vyriausiasis laivo kapitono padėjėjas Pavelas Jevdokimenka – vienas paskutinių neapklaustų ir labai svarbus liudytojas. Jis bendravo su kaltinamuoju po tragiško įvykio.

Vaizdo konferencijos metu Estijos Harjumos miesto teismo teisėja pasakė, kad šio asmens nepavyko rasti. Jo žmona anksčiau teigė, kad tolimojo plaukiojimo laivuose dirbantis P.Jevdokimenka rugpjūtį atostogaus, todėl tuo metu ir pasirinktas apklausos laikas.

Tačiau dabar nurodytu adresu nieko nepavyko rasti, o jūrininko žmona telefonu nebeatsiliepia.

Panama ilgai tylėjo

Ši byla stringa ir dėl kitų aplinkybių.

„Šiuo atveju su Lietuva susiję tik kaltinamasis ir nukentėjusysis. Laivas priklauso Panamai ir plaukiojo su Panamos vėliava, tragedija nutiko Atlanto vandenyne.

Mes turime žinoti šalies, kurioje įvyko nusikaltimas, poziciją, išsiaiškinti, ar jie turi kokį nors interesą šioje byloje, ar jie atliko teisminį procesą.

Lietuvoje skiriama bausmė negali būti didesnė, negu numatyta valstybėje, kurioje įvyko nusikaltimas. O laivas yra tos valstybės teritorija.

Ne kartą kreipėmės pagalbos, tačiau su Panama neužmegzti teisinės pagalbos ryšiai. Nuolat siuntėme jiems laiškus, tačiau dvejus metus nesulaukėme atsakymų. Ir tik visai neseniai pagaliau gavome dokumentus.

Kol kas negaliu pasakyti, kas rašoma maždaug pusšimtyje lapų, nes dokumentai verčiami iš ispanų kalbos“, – aiškino Klaipėdos apygardos prokuroras Aurelijaus Stanislovaitis.

Nepavyksta teisme apklausti ir laivo kapitono, Sevastopolyje gyvenančio Ukrainos piliečio.

Ikiteisminio tyrimo metu jis buvo apklaustas. Tuomet Krymas dar nebuvo aneksuotas. Dabar apklausa atsidūrė aklavietėje.

Atsidūrė areštinėje

Tragedijos metu laivas plaukė Atlanto vandenynu, neutraliais vandenimis.

Pirmasis uostas, į kurį jis atvyko po nusikaltimo, buvo Pusiaujo Gvinėjos miestas Malabo apskrityje. Ten atlikta nusikaltimo vietos apžiūra, apklaustas įtariamasis ir liudytojai.

A.Vinogradovas buvo uždarytas į policijos areštinę. Parą už grotų praleidusiam jūrininkui leista grįžti į laivą, tačiau „Rio Ekuku“ savininkai iškart išskraidino jį namo.

Teko atkasti palaikus

Pusiaujo Gvinėjos teismo medicinos specialistai priėjo išvadą, kad jūrininko mirties priežastis – apsinuodijimas alkoholiu.

Ant mirusiojo kūno pamatę smurto žymių artimieji nesutiko su tokia išvada ir Lietuvoje jau palaidotas kūnas buvo ekshumuotas. Mirties priežastis pasikeitė – nustatytas žarnų pasaito plyšimas.

Klaipėdos prokurorai kreipėsi pagalbos ir į Pusiaujo Gvinėją, bet į jų prašymus nereaguota.

A.Vinogradovas savo kaltės nepripažįsta. Teisme jis pareiškė kalbėsiąs tik po to, kai bus apklausti visi liudytojai.

Anksčiau neteistam vyrui gresia nuo 7 iki 15 metų nelaisvės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.