Sugyventinis talžė mažamečius, o jų motina tylėjo

Šiaulių apylinkės teismui perduota baudžiamoji byla dėl smurto prieš mažamečius. Ši byla išskirtinė, nes teisiamųjų suole atsidūrė abu vaikus kankinę sugyventiniai.

Prieš teismą stos abu prieš bejėgius vaikus smurtavę sugyventiniai.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka
Prieš teismą stos abu prieš bejėgius vaikus smurtavę sugyventiniai.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Aug 18, 2015, 7:34 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 1:07 AM

Ikiteisminis tyrimas dėl piktnaudžiavimo tėvų teisėmis ir pareigomis, fizinio skausmo sukėlimo mažamečiams ir sveikatos sutrikdymo buvo pradėtas prieš pusmetį. Apie galimas šeimos problemas pranešė Šiaulių miesto savivaldybės socialinė darbuotoja.

Savivaldybės socialinių paslaugų centro darbuotoja papasakojo Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistams apie du namiškių skriaudžiamus mažamečius.

Paaiškėjo, kad mažuosius skriaudė ir patėvis, ir motina. Vyriškis nuolat žiauriai mušė vaikus, o jų nėščia motina net nebandė užstoti – pati juos gniuždė ir fiziškai, ir psichologiškai.

Pareigūnai nustatė mažiausiai 12 atvejų, kai patėvis daužė mažamečius. Šiaulietis elgėsi kaip siaubo filme – talžė vaikus kumščiais, plakė diržu, daužė šluotkočiu ir mėsai mušti skirtu muštuku, kartą vaiką kelioms naktims buvo uždaręs į rūsį. Surinkta duomenų, kad į kvaišalus įjunkęs vyriškis daužydavo ir judviejų mažylio besilaukiančią sugyventinę.

Įkalčių prispaustas sadistas kaltę pripažino iš dalies: jis įsitikinęs, kad taip ir reikia auklėti vaikus. Mat tradicijų problemas spręsti kumščiais laikėsi jo paties šeima, giminaičiai.

Vaikų globos namuose apgyvendintų mažamečių motina iš pradžių kaltę neigė. Galiausiai ji prisipažino – papasakojo, kad sugyventinis išties talžė vaikus, bet ji nedrįso jam pasipriešinti.

Tyrimui vadovavusią prokurorę Ireną Zgierskytę-Strumilaitę labiausiai nustebino aplinkinių abejingumas – apie skriaudžiamus vaikus teisėsaugai nepranešė nei giminaičiai, nei kaimynai, nei mokyklos bendruomenė.

„Keista, kad niekas nepasidomėjo, kodėl vaikai liūdni ir išsigandę. Galima tik padėkoti Socialinių paslaugų centro darbuotojai, kuri neliko abejinga ir apie smurtą pranešė vaiko teisių gynėjams“, – sakė prokurorė.

Pareigūnei ši istorija priminė aštuonmetį Kristoferį iš Norvegijos. Šį vaiką mirtinai sumušė patėvis. Po šio visą šalį sudrebinusio skandalo Norvegijoje imta kur kas atidžiau stebėti šeimas, kuriose gali būti smurtaujama.

Mažamečius skriaudęs patėvis gali būti įkalintas iki 2, o jų motina – iki 5 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.