Kyšiai Rinkos reguliavimo agentūroje – kuponai už 10 tūkst. eurų

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Vilniaus valdybos pareigūnai sulaikė kyšininkavimu įtariamus Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros vyriausiąjį patarėją, buvusį „Darbo partijos“ narį Žilviną Putramentą ir buvusią direktorę Rasitą Kraujelytę-Noreikienę.

„Darbo partijos“ narys Ž.Putramentas pasižymėjo ne vieną kartą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Darbo partijos“ narys Ž.Putramentas pasižymėjo ne vieną kartą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ž.Putramentas Kredito unijos teismo metu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ž.Putramentas Kredito unijos teismo metu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
STT sulaikė kyšininkavusius valstybės tarnautojus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
STT sulaikė kyšininkavusius valstybės tarnautojus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

2015-08-19 14:00, atnaujinta 2017-10-19 23:13

Taip pat sulaikyta šiuos valstybės tarnautojus papirkusi dviejų įmonių savininkė K.K.

Jų darbo ir gyvenamosiose vietose atliktos kratos.

Įtariama, kad minėti valstybės tarnautojai ir verslininkė sukūrė nusikalstamą korupcijos schemą, pagal kurią verslininkei buvo sudarytos išskirtinės sąlygos laimėti Agentūros organizuojamus viešųjų pirkimų konkursus, kurių bendra vertė apie 128 tūkst. eurų.

Už tai verslininkė atsilygindavo dovanų kuponais ir iš viso „padovanojo“ (davė kyšių) apie 10 tūkst. eurų vertės kuponų.

STT pareigūnai taip pat atskleidė, kaip dovanų kuponai buvo iškeičiami į grynuosius pinigus. Korupcija įtariami valstybės tarnautojai, gavę dovanų kuponus, už juos įsigydavo prekių (pavyzdžiui, brangius kailinius), kurias vėliau grąžindavo, o už parduotuvėms sugrąžintas prekes gaudavo grynuosius.

STT atliekamą ikiteisminį tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.

Įtariamas milijoniniu švaistymu

Ž.Putramentas yra pagarsėjęs jau anksčiau. Jis vadovavo 2012 m. pabaigoje žlugusiai Nacionalinei kredito unijai ir buvo suimtas už galimas finansines machinacijas. Jis įtariamas milijonų iššvaistymu. 

Didelių teisėsaugos pajėgų užgulta keturių kredito unijų byla prasidėjo dar 2012 metų pabaigoje, o pirmasis jos epizodas, nuskambėjęs viešumoje, buvo būtent Nacionalinės kredito unijos žlugimas.

Lietuvos bankas, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba ir Generalinė prokuratūra prigriebė šią uniją, nes joje galėjo būti išgrobstyta dešimtys milijonų indėlininkų lėšų išduodant fiktyvias paskolas ar kitokiais būdais.

Vienas pirmųjų sulaikytųjų ir įtariamųjų – Nacionalinės kredito unijos valdybos narys „darbietis“ Ž.Putramentas.

Jis ir kiti unijos vadovai įtariami iššvaistę maždaug 24 mln. litų turto.

Partijos pirmininkas – griežtas

Pasitvirtinus Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) įtarimams, jog „darbietis“ Žilvinas Putramentas ėmė kyšius, jis būtų šalinamas iš partijos, sako Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis.

„Jei tie įtarimai, kuriuos turime dabar, pasitvirtins, jis neabejotinai bus šalimas iš partijos“, – BNS trečiadienį sakė partijos vadovas. Jis teigė, kad Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros vyriausiojo patarėjo Ž.Putramento narystė Darbo partijoje sustabdyta nuo 2013-ųjų sausio pradžios, kai jis dar ėjo Nacionalinės kredito unijos valdybos nario pareigas ir jam buvo pareikšti įtarimai kartu su kitais unijos vadovais iššvaisčius maždaug 7 mln. eurų turto.

„Narystė yra sustabdyta iki teismo sprendimo, o sprendimo unijos byloje, mano žiniomis, nėra. Narystė iki šiol neatstatyta“, – sakė V.Mazuronis. Kita STT įtariamoji, buvusi agentūros vadovė Rasita Kraujelytė–Noreikienė, anot V.Mazuronio, niekada nepriklausė Darbo partijai.

V.Mazuronis neįžvelgė problemos, jog Ž.Putramentas pernai buvo paskirtas į pareigas „darbiečių“ kontroliuojamos Žemės ūkio ministerijos pavaldžioje įstaigoje ir, nepaisant pareikštų įtarimų, joje dirba iki šiol.

„Jei tie įtarimai nepasitvirtino, tai reiškia žmogus buvo nekaltas. Kitaip teisiškai to neįmanoma vertinti“, – sakė „darbiečių“ vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.