Kyšio viražai – dovanų kuponai virsta pinigais

Jau seniai sklido kalbos, kad Rinkos reguliavimo agentūra tapo Darbo partijos prieglauda, kurioje be kyšio negalima žengti nė žingsnio. Dabar paaiškėjo, kad šios agentūros vadovai ir jų artimieji buvo dažni prabangių parduotuvių lankytojai.

Dėl kredito unijos pinigų iššvaistymo įtarimų sulaukęs Ž.Putramentas užuovėją rado Rinkos reguliavimo agentūroje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dėl kredito unijos pinigų iššvaistymo įtarimų sulaukęs Ž.Putramentas užuovėją rado Rinkos reguliavimo agentūroje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vaizdo kameros užfiksavo, kaip valdininkas parduotuvėje atsiima pinigus už kailinius, kuriuos įsigijo už kuponus.
Vaizdo kameros užfiksavo, kaip valdininkas parduotuvėje atsiima pinigus už kailinius, kuriuos įsigijo už kuponus.
V.Baltraitienė: „Pati agentūra ir jos vadovai mums seniai kėlė įtarimą, atliktas ir auditas. Su direktore buvo sutarta, kad ji turi išeiti.“
V.Baltraitienė: „Pati agentūra ir jos vadovai mums seniai kėlė įtarimą, atliktas ir auditas. Su direktore buvo sutarta, kad ji turi išeiti.“
Daugiau nuotraukų (3)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Aug 20, 2015, 6:12 AM, atnaujinta Oct 19, 2017, 9:15 PM

Vienos verslininkės apdovanoti Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros vadovai nenorėjo puoštis brangiais kailiniais ir papuošalais.

Už dovanų kuponus prabangių prekių parduotuvėse įsigiję valdininkai jas netrukus grąžindavo atgal ir pasiimdavo pinigus, rašo „Lietuvos rytas“.

Neįprastas operacijas atliekančius valdininkus susekė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai.

Įkliuvo ir verslininkė

Iš kur gavo dovanų kuponų ir kodėl neįtiko už juos įsigytos prekės, prokurorams turės aiškintis Rinkos reguliavimo agentūros vyriausiasis patarėjas Žilvinas Putramentas ir buvusi šios įstaigos direktorė Rasita Kraujalytė-Noreikienė.

Vakar juos sučiupo STT pareigūnai. Kartu buvo sulaikyta ir dviejų įmonių savininkė K.K., kuri įtariama valdininkų papirkimu.

Manoma, jog Rinkos reguliavimo agentūros vadovai šiai verslininkei sudarė išskirtines sąlygas laimėti agentūros skelbiamus viešųjų pirkimų konkursus, kurių bendra vertė – apie 128 tūkstančius eurų.

Prekes netrukus grąžindavo

Už tai verslininkė valdininkams atsilygindavo dovanų kuponais – iš viso jiems buvo padovanota apie 10 tūkstančių eurų vertės kuponų.

STT pareigūnai užfiksavo keletą atvejų, kaip dovanų kuponai buvo iškeičiami į grynuosius pinigus.

Dovanų kuponų gavę valdininkai už juos įsigydavo prekių, kurias vėliau grąžindavo parduotuvėms ir atgaudavo grynuosius pinigus.

Atskleisti galimus nusikaltimus padėjo prekių grąžinimą užfiksavusios parduotuvių vaizdo kameros.

Įkalčių ieškota ir įtariamųjų namuose bei darbo vietose, vakar buvo atliekamos kratos.

Įtarimų kėlė miltų kaina

Kokių viešųjų pirkimų konkursų rezultatai sudomino STT ir ko buvo ieškoma per kratas, Žemės ūkio ministerijos vadovai vakar dar nežinojo.

„Pati agentūra ir jos vadovai mums seniai kėlė įtarimą, buvo atliktas ir auditas.

Gavus pažymą iš Viešųjų pirkimų tarnybos, su direktore buvo sutarta, kad ji turi išeiti. Kitokių įrodymų neturėjome“, – LRT radijui sakė žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

R.Kraujalytė-Noreikienė agentūroje nebedirba nuo birželio mėnesio. Ji nėra Darbo partijos narė, tačiau į šį postą buvo paskirta tuomečio Darbo partijai priklausiusio ministro Vigilijaus Juknos.

Ministrė V.Baltraitienė nepasitikėjimą R.Kraujalyte-Noreikiene pareiškė praėjusių metų pabaigoje, kai ministerija sustabdė Rinkos reguliavimo agentūros maisto produktų pirkimą nepasiturintiems gyventojams.

Ministerijai įtarimų sukėlė didžiuliai reikalavimai miltams ir neįprastai aukšta jų kaina.

Ministrė neiškrapštė patarėjo

Atleidus iš darbo R.Kraujalytę-Noreikienę, jau anksčiau į teisėsaugos akiratį pakliuvęs Ž.Putramentas liko savo poste.

„Buvau sakiusi ir buvusiai, ir naujajai laikinai direktorei, kad, mano nuomone, jis irgi turėtų išeiti iš darbo“, – trečiadienį sakė V.Baltraitienė.

Tačiau Ž.Putramentas nebuvo atleistas, nes Rinkos reguliavimo agentūra – valstybės įmonė ir ji nėra tiesiogiai pavaldi žemės ūkio ministrei.

„Tai buvo direktorės apsisprendimo reikalas. Tačiau pati įstaiga mums kėlė nepasitikėjimą ir valdybai buvo pavesta naujai vykdomus pirkimus stebėti per didinamąjį stiklą. Ir nuojauta neapgavo“, – tikino V.Baltraitienė.

STT pareigūnams pradėjus krėsti Rinkos reguliavimo agentūrą, iš atostogų buvo atšaukta laikinai jai vadovaujanti Aldona Miliuvienė.

128 000

Tiek eurų vertės viešųjų pirkimų konkursus, sudarę išskirtines sąlygas, Rinkos reguliavimo agentūros vadovai leido laimėti verslininkei, apipylusiai juos dovanų kuponais.

Policijos areštinė karjeros nesužlugdė

* Darbo partijai priklausęs Ž.Putramentas į teisėsaugos akiratį pateko dar 2012 metais. Jis buvo sulaikytas, kai pareigūnai pradėjo aiškintis, kaip iš Nacionalinės kredito unijos buvo iššvaistyta apie 7 milijonus eurų vertės turto.

* Ž.Putramentas buvo šios unijos tarybos narys. Pradėjus tyrimą jis du mėnesius praleido už grotų.

* Tačiau įtarimai šiam veikėjui nesutrukdė daryti karjeros. Buvęs vienas Nacionalinės kredito unijos vadovų ėmė darbuotis Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūroje.

* Tuomet nemažai politikų piktinosi, kad jos vadovybė, išmėčiusi iš agentūros kai kuriuos buvusių valdančiųjų statytinius, ruošė pelningą vietą saviems kadrams. Per šią įstaigą skirstoma europinė parama kartu su nacionalinio biudžeto lėšomis siekė beveik 70 milijonų litų.

* Ž.Putramentas dalyvavo ir praėjusiuose Seimo rinkimuose. Darbo partijos rinkimų sąraše jis po reitingavimo iš 130 vietos buvo užkopęs į 27-ąją.

* Jo narystė Darbo partijoje buvo sustabdyta 2013 metais ir turėjo galioti iki tol, kol bus priimtas teismo sprendimas dėl Nacionalinės kredito unijos turto iššvaistymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.