Spjaudė į Lietuvą, tačiau nuo bausmės neišsisuko

Į prekybą kvaišalais įsisukęs klaipėdietis Pavelas Iljinas po nuosprendžio buvo pabėgęs į Didžiąją Britaniją. Politinio prieglobsčio šioje šalyje prašęs vyras sugrąžintas į Lietuvą.

P.Iljinas po teismo nuosprendžio spruko į Didžiąją Britaniją, kur vaidino kankinį.<br>G.Pilaičio nuotr.
P.Iljinas po teismo nuosprendžio spruko į Didžiąją Britaniją, kur vaidino kankinį.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis („Lietuvos rytas“)

Aug 20, 2015, 6:37 AM, atnaujinta Oct 19, 2017, 9:15 PM

37 metų P.Iljinas tikėjosi išsisukti nuo kalėjimo Didžiojoje Britanijoje vaidindamas valdžios persekiojamą žmogų. Suplėšytos savo asmens tapatybės kortelės skutus jis atsiuntė į Lietuvą Migracijos departamentui.

Visų galų meistru vadinamam P.Iljinui tokie triukai nepadėjo – pagal Europos arešto orderį sulaikytas ir Lietuvai perduotas vyriškis turės atlikti jam skirtą pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausmę, rašo „Lietuvos rytas“.

Bute – chemijos laboratorija

„Sverdavau iš vandens išgautą auksą, bandžiau garinti ir mefedroną“, – prieš dvejus metus teisme gynėsi P.Iljinas, Klaipėdoje savo butą pavertęs kvaišalų gamybos fabrikėliu.

Kompiuterių specialistu, išradėju prisistatantis P.Iljinas tąkart išsisuko nuo kaltinimų dėl kvaišalų gamybos, bet pasiųstas į kalėjimą už tai, kad neteisėtai įgijo, laikė ir gabeno psichotropines medžiagas.

Kai nuteistasis apskundė nuosprendį, Klaipėdos apygardos teismas jam anksčiau skirtą 4 metų laisvės atėmimo bausmę sušvelnino pusmečiu.

Gerokai jaunesnis P.Iljino bendrininkas 22 metų moksleivis Tomas Klepovas atsipirko lygtine dvejų metų ir trijų mėnesių bausme.

Sugundė verslininko įsūnį

Policijai gerai žinomas P.Iljinas ir T.Klepovas sulaikyti 2010 metų spalio 19-ąją.

Prieš tai pareigūnai akylai sekė šį vyrą ir asmenis, su kuriais jis bendravo mobiliuoju telefonu, siuntinėjo jiems žinutes.

Narkomanai neslėpė įsigydavę kvaišalų sekso reikmenų parduotuvėse, bet teigė vėliau sužinoję, kad T.Klepovas pardavinėja kažkokią neva legalią svaigiąją medžiagą.

Iš tikrųjų tai buvo amfetaminas, kurį jaunuolis siūlydavo prie turgaviečių ir didesnių prekybos centrų.

Pareigūnų sulaikytas vieno garsaus uostamiesčio verslininko įsūnis T.Klepovas išdavė savo bendrininką P.Iljiną, kuris jį įtraukė į nusikalstamą verslą – pavertė psichotropinių medžiagų pardavėju.

Verslas – prekyba kvaišalais

„Dirbau Londone, bet ten man nesisekė. Paskambinęs P.Iljinas įkalbinėjo grįžti, pasakojo apie kažkokį legalų ir pelningą savo verslą, žadėjo įdarbinti, apgyvendinti, parūpinti pastogę.

Apsidžiaugė, kai sutikau“, – teisme atsivėrė Laivininkų mokyklos auklėtinis T.Klepovas.

P.Iljinas vaikinui pūtė miglą į akis: „Tai, ką išradau, žmogų gali padaryti milijonieriumi. Nuo vasaros dirbu rimtai – perka taip, kad per dieną 300–400 litų turiu.

Pamąstyk, Londone už mano išradimą galima sėsti į kalėjimą 8 metams, o čia grėstų tik 250 litų bauda.“

Kai T.Klepovas grįžo į Lietuvą, P.Iljinas jį pasitiko ir nusivežė į savo butą.

Įteikęs 200 litų pasakė, kad skolą galės grąžinti platindamas narkotikus.

„Tuomet ir sužinojau, kad pasakiškas verslas, apie kurį jis man kalbėjo, yra prekyba amfetaminu ir heroinu“, – pasakojo T.Klepovas.

Kvaišalus slėpė kojinėse

Vėliau P.Iljinas vaikinui ėmė kaišioti mefedroną – psichotropinę medžiagą, nuo kurios kvaištama panašiai kaip nuo ekstazio ir kokaino.

Sutikęs išplatinti sintetinius kvaišalus T.Klepovas iš pradžių nežinojo, kur ir kaip juos parduoti, bet P.Iljinas pamokė. Pats tiekėjas tūnodavo šešėlyje.

Teisme T.Klepovas viską atskleidė: „Pirmąją dieną iš jo gavau keturis maišelius su heroinu – pats perdavė prie turgavietės. Vėliau tik atnešdavo ir padėdavo juos sutartoje vietoje.“

Narkotikai buvo sveriami P.Iljino bute. Šeimininkas T.Klepovą tikindavo, kad mefedronas ir amfetaminas – legaliai pardavinėjamos medžiagos.

T.Klepovas sutartu laiku iš slėptuvės paimdavo į kojines ar pirštines sudėtus kvaišalus. Pirkėjams prisistatydavo vis kitokiais vardais.

Kaišiojo mirtinas dozes?

Vieną maišelį su 0,2 gramo heroino už 10 litų pardavusiam T.Klepovui likdavo 3 litai. Tiek pat jis prašydavo už mefedroną ir amfetaminą.

P.Iljinas džiaugėsi, kai dienos apyvarta siekdavo 200 litų. Kalbėdami telefonais prekeiviai verslą vadino „kojinių skalbimu“.

Kai Klaipėdoje nuo amfetamino mirė vienas 16-metis, T.Klepovas sudrebėjo – įtarė, kad P.Iljinas jam pakiša nuodus – nekokybišką prekę.

Bet kvaišalų tiekėjas gynėsi: „Daugiausia, ką galėjai iš manęs gauti, tai mefedronas.“

T.Klepovas įkliuvo su įkalčiais, kai vienam nepilnamečiui pardavė keturis maišelius su amfetaminu. Sulaikyti dar keli jaunuoliai, įsigiję kvaišalų prie vienos turgavietės.

Anksčiau neteistas T.Klepovas pripažino savo kaltę, atgailavo.

Iš vandens bandė išgauti auksą

* Įžengę į P.Iljino butą pareigūnai ten išvydo stiklainiais ir chemikalais užgriozdintą kambarį, primenantį kažkokią laboratoriją.

* Įtarta, kad kvaišalų platinimo tinklo kūrėjas savo namuose pats gamina narkotikus. Suimtas P.Iljinas tris mėnesius praleido už grotų.

* „Tai – ne narkotikų fabrikėlis, o cheminių eksperimentų laboratorija. Garinau mefedroną, tada dar uždraustą“, – aiškino buto šeimininkas.

* Žinia, kad P.Iljino bute rasta amfetamino, o ant svarstyklių aptikta kvaišalų pėdsakų, jo nė kiek nesuglumino.

* „Jų man reikėjo – namuose sverdavau iš kanalizacijos vandens išgautą auksą“, – pareiškė savamokslis chemikas.

* Kvaišalais susidomėjęs P.Iljinas gyrėsi ir kitokiais „išradimais“ – sakė pardavinėjęs švirkštus su chemikalais, balinančiais žymėtą dyzeliną. Jo bute rasta ir pusšimtis tablečių tezepamo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.