Vagis į turtuolių namus naktį lįsdavo basas

Klaipėdos prokurorai į teismą siunčia įžūlų ir gudrų vagį, kuris devynis mėnesius pajūryje siaubė turtingų žmonių namus. Sulaikyti jį pavyko po ilgų paieškų surengus pasalą name, į kurį jis rengėsi brautis.

Įžūlaus ir atsargaus nusikaltėlio taikiniu buvo tapęs ir buvusio Seimo nario V.Stankevičiaus namas Palangoje.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Įžūlaus ir atsargaus nusikaltėlio taikiniu buvo tapęs ir buvusio Seimo nario V.Stankevičiaus namas Palangoje.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

2015-08-21 14:57, atnaujinta 2017-10-19 14:56

Uostamiesčio kriminalistams pavyko sustabdyti 29 metų vagį, kurio pasiruošimas nusikaltimams, slapstymosi būdai ir apdairumas nustebino ir daug ko mačiusius pareigūnus.

Anksčiau už plėšimus, vagystes ir kitus nusikaltimus keletą kartų teistą vyrą su įkalčiais pavyko sulaikyti tiktai jo iš anksto nusižiūrėtame name surengus pasalą, rašo „Lietuvos rytas“.

Iš viso jis kaltinamas dešimčia įvykdytų vagysčių ir bandymų apvogti žmonių namus.

Paimdavo ne visus pinigus

Pranešimai apie naktinius nusikaltėlio vizitus į policiją pradėjo plaukti praėjusią vasarą.

Vagis tylomis įsibraudavo į miegančių žmonių namus ir pagrobdavo prieangyje arba pirmame namo aukšte paliekamus vertingus daiktus.

Apdairus vagis pasistengdavo, kad vagystę nukentėjusieji pastebėtų kuo vėliau.

Jis užmaskuodavo plastikiniuose languose ar duryse padarytus įgręžimus, ištuštinęs piniginę ją uždarydavo ir padėdavo į buvusią vietą. Kad vagystė nebūtų iš karto pastebėta, yra buvę, kad įsibrovėlis iš piniginės paimdavo ne visus pinigus.

Nusikaltėlis pasiimdavo tik pinigus ir rastus auksinius papuošalus. Didesni vertingi daiktai jo nedomina. Nusikaltėlis rizikuodavo įlisti net į miegamuosius ir nepažadinęs šeimininkų susirinkdavo ant palangių nakčiai moterų paliekamus auksinius papuošalus.

Apie įvykdytas kai kurias vagystes Palangos policija pranešimus gaudavo tik praėjus keletui dienų. Iš karto kreiptis į policiją žmonės nesiryždavo, nes namuose jokių vagystės pėdsakų neaptikdavo ir manydavo, kad pinigus kur nors išleido, o papuošalus pametė.

Su vagimi susidūrė akis į akį

Jokių pėdsakų nepaliekantis kaukėtas vagis pirmą kartą buvo pastebėtas pernai liepos pradžioje, kai įsibrovė į Palangoje, Vanagupės gatvėje, poilsiautojo iš Rusijos išsinuomotą butą.

Paryčiui, šeimininkams dar miegant, atsargiai patekęs į vidų nusikaltėlis drąsiai ėmė naršyti šeimos daiktus.

Tuo metu prabudo šeimininkas. Išgirdęs kažkokį šnaresį kitame kambaryje jis pamatė kaukėtą vyrą.

Pradėjus šaukti vagis puolė laukan ir pabėgo.

Tačiau jis buvo spėjęs iš piniginės paimti daugiau nei pusantro tūkstančio eurų.

Pirmą kartą geriau įžiūrėti įžūlų vagį pavyko po nesėkmingo bandymo liepos viduryje Palangoje apvogti buvusio Lietuvos ambasados generalinio konsulo Kaliningrade Vaclavo Stankevičiaus namą.

Vogti pusę šešių ryto išsiruošęs vagis manė, kad šeimininkai dar miegos, tačiau Užsienio reikalų ministerijos departamento patarėjas jau buvo prabudęs ir pirmame aukšte išgirdo krebždesį.

Nusileidęs į apačią jis pamatė nepažįstamą kaukėtą vyriškį, kuris į vidų bandė patekti pro pirmame aukšte paliktą pravirą langą. Kol šeimininkas išpuolė į lauką, vagis jau buvo nubėgęs prie gretimo namo.

V.Stankevičius dar bandė vytis gerokai jaunesnį vagį, tačiau šis paspruko numetęs turėtą kuprinę.

Netrukus į įvykio vietą iškviesti policijos pareigūnai kuprinėje rado į būsto vidų įsilaužti skirtų įrankių.

Tada pareigūnai suprato, kaip nusikaltėliui pavyksta tyliai šeimininkauti svetimuose namuose. Iš V.Stankevičiaus namų vagis spruko basas.

Nuspėjo naują vagystės objektą

Policija jau iki tol turėjo duomenų apie nemažai jo įvykdytų vagysčių. Nusikaltėliui dažnai tekdavo sprukti prabudus šeimininkams, todėl keliose nusikaltimų vietose policija yra aptikusi pamestą pirštinę, batą ir net kaukę.

Tačiau tarnybiniai šunys pėdsakų neaptikdavo, nes sprunkančio vagies išmėtyti daiktai būna išmirkyti žibale.

Tačiau prie V.Stankevičiaus namo pamesti įkalčiai ir vagystės būdas pareigūnams leido sumažinti paieškų ratą.

Šiemet vasario mėnesį kriminalistai gavo duomenų, kad kažkoks vyras keletą kartų pastebėtas įtartinai apžiūrintis vieną namą netoli Palangos esančiame Gindulių kaime.

Kriminalistai įtarė, kad šis vyras yra jų taip seniai ieškomas nusikaltėlis, kuris ruošiasi apvogti pasiturimai gyvenančios jaunos verslininko šeimos namą.

Viduje pasitiko policija

Buvo nuspręsta šiame name surengti pasalą. Šeimininkai tą naktį išėjo nakvoti pas draugus ir namą atidavė į pareigūnų rankas.

Namas yra dideliame sklype ir atviroje vietoje, todėl policijos pareigūnai įsikūrė viduje. Paryčiais jie išgirdo, kad kažkas gręžia lango rėmą.

Tačiau po to viskas valandai nutilo. Vėliau paaiškėjo, kad pasiruošęs patekti į vidų apdairus vagis neskubėjo. Jis atsitraukė į gretimą sklypą ir lūkuriavo, ar neatvažiuos apsaugos tarnyba, ar neprabudo šeimininkai.

Atokiau pasislėpęs nusikaltėlis pasiruošė vagystei: nusiavė batus ir sudėjo į kuprinę.

Pasimokęs po nesėkmingo mėginimo apvogti V.Stankevičių, vyras kuprinę paslėpė atokiau.

Į svetimo namo vidų patekęs ir pareigūnų apsuptyje atsidūręs nusikaltėlis nesutriko.

Jis pasipriešino ir spruko pro paliktas pravertas duris, tačiau iš paskos puolę „Aro“ pareigūnai lauke jį suraitė.

Kuprinėje – ir elektrošokas

Apieškojus gretimas teritorijas kitame sklype buvo rasta jo kuprinė su įsilaužti reikalingais įrankiais: rankinis grąžtas, įvairūs instrumentai, žvejybinis valas, kažkokie kabliai.

Kuprinėje buvo ir kelių atspalvių dantų pastos tūbelių.

Kriminalistai spėja, kad pagal išgręžtų plastikinių langų ar durų rėmų spalvą pritaikyta dantų pasta jis užmaskuodavo paliktas skyles.

Kuprinėje buvo rastas ir elektrošokas. Manoma, kad juo buvo apsvaiginami namuose laikomi šunys.

Sulaikytas nusikaltėlis prisipažino tiktai dėl tų vagysčių, dėl kurių jam buvo pateikta svarių įkalčių.

Iš svetimų būstų pavogti vertingi daiktai taip ir liko nerasti, nes nusikaltėlis pareigūnams atsisakė atskleisti savo tikrąją gyvenamąją vietą.

Yra žinoma, kad jis kilęs iš Klaipėdos apskrities. Čia gyvena jo giminės ir artimieji.

Tačiau iš kur jis vykdavo į nusikaltimus, kur grįždavo nakvoti, taip ir liko neaišku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.