Nustatyta pareigūnų nušauto bėglio tapatybė – atpažino artimieji

Ketvirtadienį ryte pasieniečių nušauto jauno kontrabandininko tapatybė pagaliau išaiškėjo. Pavakare Druskininkų morge gulinčio vaikino kūną atpažino jo artimieji. Paaiškėjo, kad žuvusysis – Alytaus gyventojas Edgaras Balčius, kuriam liepos 15-ąją suėjo 18 metų. Pirminiais duomenimis, vaikinas, kuris buvo registruotas Druskininkų savivaldybėje, tačiau pastaruoju metu gyveno Alytuje, iki šiol policijai nebuvo žinomas.

Dramatiškos įtariamų kontrabandininkų gaudynės baigėsi tragiškai.<br>L. Rekevičienės nuotr.
Dramatiškos įtariamų kontrabandininkų gaudynės baigėsi tragiškai.<br>L. Rekevičienės nuotr.
Dramatiškos įtariamų kontrabandininkų gaudynės baigėsi tragiškai.<br>VSAT nuotr.
Dramatiškos įtariamų kontrabandininkų gaudynės baigėsi tragiškai.<br>VSAT nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Aug 27, 2015, 4:07 PM, atnaujinta Oct 18, 2017, 3:31 PM

Vaikiną atpažino artimieji, nes motina, neoficialiais duomenimis, šiuo metu gyvena užsienyje. 

Ketvirtadienio popietę atpažinti žuvusiojo kūno buvo iškviesti keturi žmonės, tačiau nė vienas jų žuvusiojo nepažinojo. O vakare aukos tapatybė buvo nustatyta.

Prieš mirtį pasakė vardą

Nuo pareigūnų kulkos žuvusio jaunuolio asmenybė iš karto nebuvo nustatyta, nes jis neturėjo jokių dokumentų, o sulaikyti asmenys pareigūnams apie žuvusįjį nepasakojo.

Neoficialiais duomenimis, prieš mirtį vaikinas pareigūnams pasakė savo vardą, tačiau daugiau jokių duomenų iki ketvirtadienio vakaro nebuvo žinoma.

Jaunuolis žuvo ketvirtadienį per dramatišką pasieniečių operaciją, kai pareigūnai pradėjo persekioti kontrabandos gabentojus – du buvo sulaikyti, o trys pabėgo. Pasieniečiams teko panaudoti tarnybinį ginklą – kulka pataikė į vieną iš automobilyje sėdėjusį asmenį – perskrodė nugarą ir krūtinę.

Kaip skelbta anksčiau, Druskininkų savivaldybės ribose buvo persekiojami du įtariamų kontrabandininkų automobiliai ir panaudotas tarnybinis ginklas.

Automobilis „Ford Mondeo“ su kontrabandiniais rūkalais, taranavęs pasieniečių automobilį, buvo sulaikytas, kai įlėkė į griovį.

Persekiojant „Peugeot 605“, kurio vairuotojas nepakluso VSAT pareigūnų reikalavimui sustoti, iš tarnybinio pistoleto buvo iššauti du įspėjamieji šūviai į orą. Automobiliui nestojant paleisti keli šūviai į padangas.

Pasieniečiams sulaikius automobilį Leipalingyje, paaiškėjo, kad vienas jame vykęs asmuo yra sužeistas.

Pareigūnai jam suteikė pirmąją pagalbą, greitoji medicinos pagalba vyrą išvežė į ligoninę. 18-metis mirė reanimacijoje.

Mašinoje, kuriame rastas žuvusysis, kontrabandinių cigarečių nerasta. Manoma, kad automobilis, kuriuo važiavo žuvęs asmuo, atliko žvalgybos ar kontrabandą gabenusio kito automobilio apsaugą.

Įtariamieji, kurie sulaikyti per operaciją, yra Alytaus regiono gyventojai. 

Pradėtas tyrimas

Kaip praneša naujienų agentūra BNS, Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vado Renato Požėlos nurodymu pradėtas tarnybinis patikrinimas dėl Lazdijų rinktinės pasieniečio, kuris ketvirtadienį persekiojimo metu panaudojo tarnybinį ginklą, veiksmų teisėtumo. Tokį tyrimą atliks VSAT Teisės skyrius.

Ginklą panaudojusiam ir į automobilio padangas šaudžiusiam pasieniečiui skirta ir psichologo pagalba, todėl ketvirtadienio rytą į VSAT Lazdijų rinktinę išvyko tarnybos psichologė.

Pareigūnas dirba VSAT seniai, charakterizuojamas teigiamai.

VSAT vadas R.Požėla pabrėžė, kad pareigūnai turėjo patikimos informacijos, jog bus vykdoma nusikalstama veika – cigaretės neteisėtai per Nemuną iš Baltarusijos pateks į Lietuvą, krovinys judės Lietuvos teritorijoje, todėl buvo surengta kontrabandininkų sulaikymo operacija, kokias pasieniečiai atlieka nuolat.

„Buvau didelė priemonė organizuota, buvo gauta patikima kriminalinės žvalgybos informacija. Buvo kilusi reali grėsmė mūsų pareigūnų sveikatai ir gyvybei“, – per spaudos konferenciją sakė R.Požėla.

Šaudo dažnai

Iš viso šiemet į reikalavimams sustoti nepaklususių vairuotojų automobilių padangas pasieniečiai iš tarnybinių ginklų yra šovę keturis kartus. 17 kartų VSAT pareigūnai tarnybinius ginklus panaudojo paleisdami įspėjamuosius šūvius į orą. Pernai tokių atvejų atitinkamai buvo aštuoni ir 26.

Tai ne pirmas atvejis, kai pasieniečių persekiojimo metu buvo nušauti asmenys – 2010 metais per persekiojimą taip pat žuvo vyras, dar vienas jaunuolis yra žuvęs per avariją, kai bėgo nuo jį persekiojusių pasienio pareigūnų.

2010 metų birželį pasienyje su Rusija į savo pareigas atliekančius pasieniečius 44 metų vyras šaudė iš kovinio ginklo – pasieniečiai liko gyvi tik atsitiktinai.

Pasienyje su Rusija, prie Nemuno, Šilutės rajono Paleičių kaimo ribose, sulaikomas vyras iš šaunamojo ginklo sužeidė du VSAT pareigūnus. Incidento metu ginklu pasipriešinęs vyras buvo nušautas.

2007 metų gegužę Pagėgių savivaldybėje dideliu greičiu į medį rėžėsi pasieniečių stabdytas automobilis „Subaru Legacy“ be valstybinių numerių, kuriuo buvo vežamas kontrabandinių cigarečių krovinys.

Įvykio vietoje žuvo 17-metis vairuotojas. Šio įvykio metu pasieniečiai panaudojo specialiąsias priemones – iš tarnybinio ginklo į orą buvo iššauta viena guminė kulka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.