Teismas areštavo dalį G.Ugianskio ir jo šeimos narių turto

Bankrutavęs ir šiuo metu

Teismas areštavo dalį G.Ugianskio ir jo šeimos narių perleisto turto.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Teismas areštavo dalį G.Ugianskio ir jo šeimos narių perleisto turto.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Teismas areštavo dalį G.Ugianskio ir jo šeimos narių perleisto turto.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Teismas areštavo dalį G.Ugianskio ir jo šeimos narių perleisto turto.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

BNS ir lrytas.lt inf.

2015-09-02 11:02, atnaujinta 2017-10-17 22:29

Sandorius, sudarytus po 2013 metų vasario 12 dienos, kai centrinis bankas sustabdė Ūkio banko veiklą, siekiama pripažinti negaliojančiais ir taikyti restituciją. Ieškinį nagrinėjantis Kauno apygardos teismas rugpjūčio 28 dieną pritaikė laikinąsias apsaugos priemones – areštavo sandoriais perleistą turtą.

Teismo pirmininko padėjėja ryšiams su visuomene Gintarė Veželytė BNS sakė, kad banko ieškinio vertė yra 997,4 tūkst. eurų. Ūkio banko atstovai neatskleidžia, kokią žalą siekia prisiteisti konkrečiai iš G.Ugianskio.

„Mūsų vertinimu, G.Ugianskis, siekdamas išvengti žalos išieškojimo, kuris jo kaip buvusio banko administracijos vadovo atveju buvo aiškus jau tų ginčijamų sandorių sudarymo metu, tokiu būdu mėgino paslėpti savo turtą. Kartu su G.Ugianskiu atsakys, aišku, ir kiti buvę Ūkio banko vadovai, kiekvieno jų atsakomybės apimtis bus nustatyta ikiteisminio tyrimo metu“, – BNS sakė Ūkio banko advokatė Daiva Ušinskaitė-Filonovienė.

Anot jos, visa bankroto žala dabar yra lygi kreditorinių reikalavimų sumai (458,2 mln. eurų – BNS).

„Dabar esame priėmę sprendimus dėl atskirų sandorių ginčijimo, bet tvirtinti, kad žala yra būtent tokia ar atsakingas yra tik G.Ugianskis, nenorime. Mes ieškome visų galimai atsakingų asmenų turto“, – tvirtino D.Ušinskaitė-Filonovienė.

Ūkio bankas siekia panaikinti dvi dovanojimo sutartis, kuriomis G.Ugianskis ir jo sutuoktinė Alvyra Ugianskienė sūnui Povilui perleido poilsio patalpą su kiemo aikštele Palangoje Bangų gatvėje bei dalį žemės sklypo Vilniaus T.Kosciuškos gatvėje. Perleisto turto vidutinė rinkos vertė yra atitinkamai 68,5 tūkst. eurų ir 334,8 tūkst. eurų.

P.Ugianskis dalį žemės sklypo Vilniuje padovanojo žmonai Auštai Ugianskienei – šią dovanojimo sutartį irgi prašoma pripažinti negaliojančia.

Taip pat prašoma panaikinti G.Ugianskio ir jo žmonos pasirašytą turto pasidalijimo sutartį, pagal kurią buvusiam Ūkio banko vadovui atiteko žemės sklypas Telšių rajone (vidutinė rinkos vertė 4,7 tūkst. eurų), sklypas Jonavos rajone (23 tūkst. eurų), kateris „Crowline“ (31,9 tūkst. eurų), trys transporto priemonės (69,5 tūkst. eurų), o jo sutuoktinei – butas ir dalis žemės sklypo Kaune, Algirdo gatvėje (113,2 tūkst. eurų), sklypas Palangoje, Vingio gatvėje (42,9 tūkst. eurų), dalis gyvenamojo namo ir sklypo Palangoje, L.Vaineikio gatvėje (307,6 tūkst. eurų), sklypas Šilutės rajone (1,3 tūkst. eurų).

G.Ugianskis sklypus Telšių ir Jonavos rajonuose padovanojo seseriai Marijai Rūtai Babarskienei, o katerį „Crowline“ pernai birželį už 14,5 tūkst. eurų pardavė Mindaugui Vazniui. Šiuos sandorius taip pat prašoma pripažinti negaliojančiais.

Anot Ūkio banko atstovų, gauta informacijos, jog G.Ugianskis pardavė ir transporto priemones, todėl šiuo metu yra sprendžiama ir dėl jų perleidimo ginčijimo teisme.

Generalinė prokuratūra 2013-ųjų lapkritį patvirtino Ūkio banką civiliniu ieškovu ikiteisminiame tyrime dėl akcininkų ir jų sprendimais skirtų vadovų veiksmų, iššvaistant banko turtą. Tuomet teigta, kad, preliminariais skaičiavimais, atlygintina žala siekia apie 370 mln. eurų, o konkretūs asmenys, kurie turėtų ją atlyginti, nebuvo įvardinti.

Iki Ūkio banko veiklos sustabdymo didžiausias banko akcininkas buvo Vladimiras Romanovas – jis valdė 65 proc. akcinio kapitalo. 2013 metų gegužę jis išvyko į Rusiją, buvo paskelbta jo tarptautinė paieška. Pernai balandį jis buvo sulaikytas Maskvoje, bet netrukus paleistas į laisvę, o pernai rugpjūtį Rusija informavo, kad jam suteiktas prieglobstis.

Kauno apygardos teismas bankroto bylą Ūkio bankui iškėlė 2013 metų gegužės 2 dieną, nutartis įsiteisėjo birželio 7 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.