J. Šikšniūtės žudiko žodžiais netiki net jo advokatas

Kraupiu studentės Justinos Šikšniūtės išniekinimu ir nužudymu kaltinamas Valdas Jankauskas už grotų laiko veltui neleidžia – rašo laiškus merginos tėvams ir bando suminkštinti jų širdis. Įtariamojo nuoširdumu netiki net jo advokatas Valentinas Janonis. Beveik 30 metų teisinio darbo patirties turintis vyras sako atvirai: „Būčiau net nesiėmęs ginti.“

Nužudytosios merginos J.Šikšniūtės tėvai gavo du laiškus iš V.Jankausko.<br>D.Umbraso nuotr.
Nužudytosios merginos J.Šikšniūtės tėvai gavo du laiškus iš V.Jankausko.<br>D.Umbraso nuotr.
Kaltinamojo žodžiais netiki net jo advokatas V.Janonis.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Kaltinamojo žodžiais netiki net jo advokatas V.Janonis.<br>A.Pilaitienės nuotr.
V.Jankauskui gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos.<br>A.Pilaitienės nuotr.
V.Jankauskui gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Ikiteisminio tyrimo metu V.Jankausko advokatas buvo E.Staponkus (kairėje), tačiau, bylai pasiekus teismą, jis atsisakė ginti kaltinamąjį.<br>D.Umbraso nuotr.
Ikiteisminio tyrimo metu V.Jankausko advokatas buvo E.Staponkus (kairėje), tačiau, bylai pasiekus teismą, jis atsisakė ginti kaltinamąjį.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lina Bartkutė

Sep 7, 2015, 7:52 AM, atnaujinta Oct 17, 2017, 4:16 AM

Ramiu ir tvirtu balsu kalbantis advokatas tvirtina, kad jo ginamasis galbūt ir nesisieloja dėl žiauraus nusikaltimo. V.Jankauskas kaltinamas dėl J.Šikšniūtės seksualinio prievartavimo, išžaginimo ir nužudymo esant aukai bejėgiškos būklės.

Ekspertai nustatė, kad mergina buvo pasmaugta rankomis, prieš tai jos kojas surišus diržu. 23 metų įtariamajam V.Jankauskui gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Abejoja nuoširdumu

Pasak advokato V.Janonio, įtariamasis į akis aiškino, kad jam gaila, tačiau tuo sunku patikėti.

„Tas jo gailestis irgi, žinot,  dirbtinis kažkoks. Gaila, žinoma, kad gaila, bet gal jam gaila, kad dabar reikės atsakyti už tą nusikaltimą. Čia neįlįsi į jo dūšią – ar jis čia nuoširdžiai šneka, ar jis iš tikrųjų kažko gailisi“, – pamąstymais dalijosi advokatas.

Praėjusią savaitę prieš prasidedant posėdžiui Klaipėdos apygardos teisme kaltinamasis ketino neduoti parodymų. Ikiteisminio tyrimo paskutinėse apklausose jis taip pat tylėjo, tik atsakė: „Neduosiu, nes taip pasitarėme su advokatu Edvardu Staponkumi.“

„Paskui jį pašnekinau ir pasakiau, kad geriau būk nuoširdus ir duok. Tai jis davė tokius parodymus, nenorom, bet davė“, – prisiminė advokatas.

Jei būtų žinojęs – būtų negynęs

Ikiteisminio tyrimo metu V.Jankausko advokatas buvo E.Staponkus, tačiau, bylai pasiekus teismą, jis atsisakė ginti kaltinamąjį. Pasak pašnekovo, E.Staponkui buvo padaryta klubo sąnario operacija ir jis sunkiau vaikščiojo. Galėjo būti, kad jis ir nebenorėjo dirbti toje byloje.

„Man paprasčiausiai įsiūlė šitą bylą nežinant. Aš atvykau ir sužinojau, kad tai tas veikėjas, kurio aš, aišku, būčiau net neėmęs ginti. Paprasčiausiai jis man nepriimtinas, tokia gynyba.

Aš net nežinojau, kas jis per klientas. Man paskambino iš antrinės teisinės pagalbos ir paklausė, ar galėčiau sudalyvauti pratęsiant kardomąjį kalinimą, ir aš atvykau. Pasakė, kad toliau tą bylą nagrinės įprasta tvarka“, – atviravo vyras.

Rašytų laiškų nematė

Nužudytosios merginos J.Šikšniūtės tėvai gavo du laiškus iš V.Jankausko. Nukentėjusiųjų advokatas Gintaras Gricius sakė, juose kaltinamasis neva atsiprašo jų dėl įvykio, bet labiau gaili savęs. Laiškuose daugiau nuogąstavimų, kas jo laukia, baimės dėl ateities, negu apgailestavimo.

Kaltinamojo advokatas V.Janonis parašytų laiškų nematė. Su tėvais jis taip pat nekalbėjo, kadangi jie į teismo posėdį neatvyko. Pasak advokato, jie nenorėjo vykti į posėdį, nes tėvams skaudu klausytis tokio žmogaus, kurių vaiką nužudė.

Paklausus, ar tokie atsiprašymo laiškai dažni, advokatas tai paneigė. „Aš pats beveik trisdešimt metų dirbau teisėju. Tie atsiprašymo laiškai nėra dažni atvejai. Man asmeniškai gal vieną ar du kartus buvo tokie atvejai. Bet tai tokiuose nusikaltimuose, kuriuos palyginti su tuo – nėra nei ką lyginti, nei ką šnekėti. Ten paprasti ir tokie nesunkūs nusikaltimai su atsiprašymais dėl vagystės ir panašiai. Retai kada būna, kai tie žmonės atsiprašinėja“, – patirtimi dalinosi teisininkas.

V.Janonis teigė, kad dėl bausmės paskyrimo spręs teisėjų kolegija. Pagal pobūdį, nusikaltimas žiaurus ir labai sunkus. Pasak jo, tokia ir bausmė bus paskirta.

Pripažino pakaltinamu

Prieš tris mėnesius buvo gautos V.Jankausko sveikatos būklės išvados. Vyras buvo ir yra pakaltinamas, gali valdyti savo veiksmus ir atsakyti už juos. Stacionari psichiatrijos ekspertizė buvo atliekama Valstybinės psichiatrijos tarnybos Utenos ekspertiniame skyriuje. Iš čia nužudymu įtariamas 23 metų V.Jankauskas buvo išgabentas į Šiaulių tardymo izoliatorių.

J.Šikšniūtė dingo pernai lapkričio 16-osios vakarą, kai pakeleivinga mašina iš Saugų gyvenvietės Šilutės rajone, kur svečiavosi pas močiutę, norėjo grįžti į Klaipėdą. Čia ji universitete studijavo viešąjį administravimą ir gyveno studentų bendrabutyje.

V.Jankauskas pasisiūlė ją parvežti – apie tokias paslaugas mergina sužinojo internete. Neatmetama, kad vaikinas buvo suplanavęs nusikaltimą iš anksto. Nuogos merginos palaikai buvo rasti Macikų kaime, netoli įtariamojo motinos namų. Ji buvo išrengta, o kūnas apdengtas šakomis. Ekspertai nustatė, kad mergina buvo išžaginta, o po to pasmaugta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.