N.Venckienės gaujos bylą nagrinės trys teisėjai

JAV pasislėpusios Neringos Venckienės suburtos gaujos bylą Šiaulių apygardos teismas planuoja atversti jau spalio mėnesį, o ją nagrinės trijų teisėjų kolegija, kuriai pirmininkaus teisėjas Raimundas Jurgaitis.

A.Skučienė yra kaltinama keliais nusikaltimais, kuriuos įvykdė kartu su kitais grupuotės nariais.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Skučienė yra kaltinama keliais nusikaltimais, kuriuos įvykdė kartu su kitais grupuotės nariais.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Skučienė ir N.Venckienė yra įvardinamos kaip organizuotos nusikalstamos grupuotės vadeivos.<br>T.Bauro nuotr.
A.Skučienė ir N.Venckienė yra įvardinamos kaip organizuotos nusikalstamos grupuotės vadeivos.<br>T.Bauro nuotr.
Tarp kaltinimų A.Lobovui – grasinimas nužudyti antstolę S.Vaicekauskienę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tarp kaltinimų A.Lobovui – grasinimas nužudyti antstolę S.Vaicekauskienę.<br>M.Patašiaus nuotr.
R.Ščiglinskui teisiamųjų suolas nėra naujiena.<br>D.Umbraso nuotr.
R.Ščiglinskui teisiamųjų suolas nėra naujiena.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Asta Kuznecovaitė

Sep 23, 2015, 4:06 PM, atnaujinta Oct 14, 2017, 7:47 AM

Nors byla teismui perduota šių metų birželį, jos nagrinėjimo pradžia užtruko dėl dviejų nusišalinimų.

Pirma nuo bylos nagrinėjimo nusišalino visas Kauno apygardos teismas, kuriame iki 2012 metų liepos dirbo daugybe nusikaltimų įtariama Neringa Venckienė ir nukentėjusiuoju šioje byloje pripažintas Albertas Milinis, o vėliau, bylai atsidūrus Šiaulių apygardos teisme, tą patį padarė ir teisėja Ernesta Montvidienė, kuri „violetinių“ bylos negalėjo nagrinėti, nes gerai pažįsta Milinių šeimą.

Nuo šmeižto iki grasinimų nužudyti

Į teisiamųjų suolą sės vienuolika aktyviausių organizuotos grupuotės narių: N.Venckienės teta Audronė Skučienė, Renaldas Ščiglinskas, Andrejus Lobovas, Gediminas Aidukas, Darius Kaminickas, Gintaras Banaitis, Violeta Banaitienė, Rimantas Stanislavas Rimkevičius, Tatjana Boroves, Seimo nario Ryto Kupčinsko padėjėja Raminta Baltuškienė bei metus prie tvoros sėdėjęs, bet savo „šeimininkės“ išsižadėjęs Vitalijus Keršis.

Dauguma šių asmenų yra kaltinami šmeižimu, mirusiųjų atminimo paniekinimu ir žmonių sekimu veikiant organizuotoje nusikalstamoje grupuotėje, tačiau kai kuriems pateikti ir kaltinimai dėl viešų raginimų smurtu pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą.

A.Skučienė teisme turės aiškintis dėl kelių įvykdytų nusikaltimų – mirusiojo atminimo paniekinimo, trukdymo pareigūnams atlikti savo darbą, neteisėto informacijos apie žmonių privatų gyvenimą rinkimo ir jo panaudojimo, šmeižto.

R.Kupčinsko padėjėja R.Baltuškienė bus teisiama dėl daryto poveikio Vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistėms ir piktnaudžiavimo tarnybinėmis pareigomis.

Ne vieną bylą dėl savo „violetinės“ veiklos užsidirbę R.Ščiglinskas ir A.Lobovas yra kaltinami ne tik persekioję ir rinkę informaciją apie N.Venckienei neįtikusius žmones, bet ir dėl viešų raginimų smurtu pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą, o A.Lobovui pateikti kaltinimai ir dėl grasinimų nužudyti Laimutei Stankūnaitei atgauti dukrą sutikusią antstolę Sonatą Vaicekauskienę.

Nuo teisėsaugos pasprukusią N.Venckienę ir Garliavos kirpėją A.Skučienę išdavęs V.Keršis taip pat neišsisuko – jis turės atsakyti dėl žmonių sekimo ir mirusiojo atminimo paniekinimo. Į JAV pasprukusios N.Venckienės ir Vokietijoje gyvenančio jos pusbrolio Tado Skučo atžvilgiu byla išskirta ir tyrimas tęsiamas toliau.

Teisėsaugininkai yra paskelbę abiejų bėglių paieškas.

Buvo suburtas seklių klanas

Nukentėjusiaisiais šioje byloje yra pripažinta dešimt žmonių: Marija Milinienė, jos vyras, buvęs Kauno apygardos teismo pirmininkas A.Milinis, jų du vaikai, Laimutė Stankūnaitė su mažamete dukterimi, Andriaus Ūso našlė Guoda Sakalinskaitė-Ūsienė, advokatai Loreta Kraujutaitienė ir Gintaras Černiauskas bei antstolė S.Vaicekauskienė.

Vienuolika Klonio gatvėje prie Venckų ir Kedžių tvoros budėjusių veikėjų į teismo suolą atvedęs ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2010 metų gruodį, gavus nužudyto Vaido Milinio mamos M.Milinienės pareiškimą.

M.Milinienė tyrėjų paprašė išsiaiškinti, kas ir kodėl organizavo šmeižtą prieš jos sūnų ir kodėl netrukus po jaunuolio mirties jis buvo įvardintas, kaip pedofilas Aidas, kurio esą ieškojo Drąsius Kedys.

Pradėjus ikiteisminį tyrimą paaiškėjo, kad Garliavoje buvo suburtas visas seklių klanas, kuriam vadovavo pati N.Venckienė ir jos teta A.Skučienė.

Apie tai pirmasis prabilo V.Keršis, o po to prieš buvusius savo bendražygius paliudijo ir daugiau asmenų.

Akiratyje ir advokatai, ir teisėjai

V.Keršis ir kiti Garliavos aktyvistai papasakojo, kad jų akiratyje buvo atsidūrę daugybė žmonių.

Ką sekti ir šmeižti jiems nurodydavusios N.Venckienė ir A.Skučienė.

Nelegaliems sekliams buvo duotos kaukės, vaizdo kamera, taip pat instrukcija, kuo jie turi pasidomėti ir ką privalo sekti.

Nors tokių instrukcijų buvo ne viena, V.Keršiui pavyko išsaugoti ir tyrėjams atiduoti tik vieną raštą.

Jis buvo parašytas N.Venckienės namuose V.Keršio akivaizdoje.

Liudytojo teigimu, raštą rašė A.Skučienė, o jai diktavo N.Venckienė, kuri, perskaičiusi baigtą „šedevrą“, iškėlė į viršų nykštį – esą puikiai parašyta.

Iš raštelio matyti, kad Venckų ir Kedžių taikiniu buvo tapę ne tik žmonės, kuriuos jie tiesiogiai kaltino pedofilija, bet ir N.Venckienei neįtikę teisėjai ar advokatai, kurie vienoje ar kitoje byloje gynė L.Stankūnaitę ar A.Ūsą: Aukščiausiojo teismo teisėjas Armanas Abramavičius, šokėjos Editos Daniūtės vyras, advokatas Mindaugas Vasiliauskas, advokatė L.Kraujutaitienė, restorano „Žemyn upe“ vadovė Nomeda Vilpišauskienė, Gintaras Bašinskas, kurio sodyboje prieš mirtį viešėjo A.Ūsas.

V.Keršis neigė ką nors sekęs, tačiau apklausti kiti liudytojai patvirtino, kad Klonio gatvėje ir be V.Keršio buvo kam vykdyti N.Venckienės ir jos giminaičių nurodymus.

Vieni asmenys sekdavo L.Kraujutaitienę, kiti nuvažiavę stebėdavo, ką savo namuose veikia Ūsai, treti persekiojo Milinių šeimą.

Užsidirbo dar vieną bylą

Kol Šiaulių apygardos teismas ruošiasi teismo posėdžiams, Kauno tyrėjai toliau aiškinasi, kai kurių gaujos narių įvykdytus nusikaltimus.

Kauno apylinkės prokuratūroje yra atliekamas ikiteisminis tyrimas, kuriame R.Ščiglinskas ir A.Lobovas yra įtariami Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato, Kriminalinės policijos Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos 3-iojo skyriaus viršininkės Audronės Gecevičienės įžeidimu.

Anksčiau ši pareigūnė dirbo Kauno rajono policijos komisariato tyrėja ir atliko ikiteisminį tyrimą „violetinės“ gaujos byloje.

Tyrėjos veiksmais nuolat piktinosi R.Ščiglinskas ir A.Lobovas, kurie savo „Facebook“ paskyrose nuolat vadino A.Gecevičienę įvairiais įžeidžiančiais bei niekinančiais žodžiais.

Tokia jų veikla neliko nepastebėta, šių metų vasario 11 dieną buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, o antradienį į R.Ščiglinsko ir A.Lobovo namus pasibeldę policijos pareigūnai abiejų įtariamųjų namuose atliko kratas.

Už šį nusikaltimą R.Ščiglinskui ir A.Lobovui gresia laisvės atėmimas iki dvejų metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.