Garsieji Klaipėdos pastatų niokotojai keliaus už grotų

Garsieji Klaipėdos grafitininkai Gintaras Genčas ir Markas Paškevičius labai nenori atsidurti belangėje. Jie apskundė teismo sprendimą, pagal kurį jiems buvo skirtos realios laisvės atėmimo bausmės. Tačiau nelaisvės vis vien neišvengs.

Abu drąsuoliai teisme slėpė savo veidus.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Abu drąsuoliai teisme slėpė savo veidus.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Oct 22, 2015, 11:12 AM, atnaujinta Oct 8, 2017, 1:44 PM

Daugybę Klaipėdos pastatų nutepliojęs 26 metų G.Genčas už viešosios tvarkos pažeidimus vis išsisukdavo baudomis, bet birželį Klaipėdos apylinkės teisme pagaliau gavo realią laisvės atėmimo bausmę – vienerius metus kalėti atvirojoje kolonijoje.

Jo bičiulis – dar vienas garsus uostamiesčio grafitininkas 35 metų M.Paškevičius tąkart už grotų pasiųstas aštuoniems mėnesiams.

Abu sienų niokotojai apskundė šį sprendimą Klaipėdos apygardos teismui teigdami, kad tokios bausmės – per griežtos.

Tąkart jie buvo nuteisti ne tik už tepliones, bet ir už pasipriešinimą bei grasinimus baro apsaugos darbuotojui, norėjusiam sudrausminti chuliganus. Jie ištepliojo vieno senamiesčio baro vidų ir išorę, o paskui vienas apsaugininkui grasino peiliu, kitas papurškė dujų.

Abu taip pat turės sumokėti pinigines baudas ir atlyginti žalą nuniokotų pastatų savininkams. Iš dalies patenkintas nukentėjusio apsaugininko neturtinės žalos ieškinys – jam abu viešosios tvarkos pažeidėjai solidariai turės sumokėti 900 eurų.

Teisėjų kolegija G.Genčui bausmę nežymiai sumažino – iki devynių mėnesių laisvės atėmimo. M.Paškevičiui bausmė nesušvelnėjo. Jo skundas atmestas.

Teismo sprendimai G.Genčui skaityti jau penkiolika kartų.

Paskutinį kartą šis vyras prisidarė bėdų ankstų birželio 14-osios rytą. Tąkart jis buvo sučiuptas nusikaltimo vietoje su septyniolikmečiu Artiomu.

Klaipėdos policijagavo pranešimą, kad Taikos prospekte užsilipę ant vieno pastato stogelio du vaikinai teplioja sieną purškiamaisiais dažais.

Skubiai nuvykę patruliai sulaikė tepliotojus.

Jie buvo gerai pasiruošę „dirbti“ – šalia stovėjo išrikiuota net devyniolika aerozolinių dažų balionėlių. Siena jau buvo išdažyta didžiulėmis raidėmis TEKTCF.

Abu grafitininkai buvo apklausti ir uždaryti į areštinę. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Teisme nepilnametis savo kaltę visiškai pripažino. Jis pasakojo, kad leido linksmai laiką su draugais, o pritrūkus cigarečių išėjo jų nusipirkti. Prekybos centre sutiko G.Genčą, kuris pasiūlė „papaišyti“. Vaikinas tikino nuspalvinęs tik vieną raidę „E“, kurią buvo nupiešęs Gintaras.

Septyniolikmetis gailėjosi dėl savo poelgio, tikino, kad nėra blogas, dirba. Teismas už viešosios tvarkos pažeidimą jam skyrė 188 eurų baudą, kurią turės sumokėti per pusmetį.

G.Genčas taip pat pripažino kaltę. Jis tikino manęs, kad tą sieną, kurią jie nutepliojo, tuojau nugriaus.

Abu grafitininkai buvo įkaušę – G.Genčas į blaivumo matuoklį įpūtė 1,1 promiles alkoholio, nepilnametis – 1,44 promiles.

Jau keletą metų G.Genčas į teismus vaikšto kaip į darbą. Kelis kartus už tą patį teistas ir 35 metų M.Paškevičius.

G.Genčas neneigia, kad sudarkė šimtus pastatų sienų. Vieno teismo posėdžio metu jis tikino esą nuo dvylikos metų serga depresija, naktimis negali užmigti, o ši veikla buvo ne tik saviraiška, bet ir gerai nuramindavo.

G.Genčas dažais dažniausiai purškė ant sienų užrašus „Ginov“. GIN – pirmosios jo vardo raidės, OV reiškia „one vandal“ (vienas vandalas). M.Paškevičius mėgo pasirašyti „Mer“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidentiniai debatai ar parodija?