Švedija sustingusi: ar budelis tikrai lietuvis?

17-metės švedės Lisos Holm nužudymu kaltinamas Nerijus Bilevičius stojo prieš teismą, bet dar anksti prognozuoti, kuo baigsis ši byla. Prokurorai teigia, jog įrodymų užtenka, o lietuvio advokatė tvirtina, kad teisiamas ne tas žmogus.

Nei sulaikytas, nei vedžiojamas po nusikaltimo vietą, nei tardomas N.Bilevičius nepripažino kaltės dėl žmogžudystės.
Nei sulaikytas, nei vedžiojamas po nusikaltimo vietą, nei tardomas N.Bilevičius nepripažino kaltės dėl žmogžudystės.
Vakar rytą Švedijos policijos pareigūnai į Skaraborgo apygardos teismą atvežė N.Bilevičių, kuris veidą slėpė po gobtuvu.
Vakar rytą Švedijos policijos pareigūnai į Skaraborgo apygardos teismą atvežė N.Bilevičių, kuris veidą slėpė po gobtuvu.
Prokurorai įsitikinę, kad L.Holm dėl seksualinių motyvų nužudė N.Bilevičius.
Prokurorai įsitikinę, kad L.Holm dėl seksualinių motyvų nužudė N.Bilevičius.
Daugiau nuotraukų (3)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Oct 29, 2015, 6:37 AM, atnaujinta Oct 7, 2017, 4:26 AM

„Tai ne Nerijaus, o jo brolio Aivaro DNR pėdsakų rasta ant lipniosios juostos, kuria buvo užklijuota L.Holm burna. Tai Aivaras turi sėdėti teisiamųjų suole“, – vakar Švedijoje prasidėjusiame 35 metų N.Bilevičiaus teisme pareiškė jo advokatė Inger Rönnbäck.

Sakydama savo kalbą Skaraborgo apygardos teisme ji teigė, jog policija ir prokuratūra per daug anksti padarė išvadą, kad L.Holm nužudė N.Bilevičius, ir visiškai nekreipė dėmesio į faktus, kurie bado akis.

„Ne N.Bilevičius, o jo brolis yra smurtinės pornografijos mėgėjas. Tai jis prisipažino per ikiteisminį tyrimą“, – dar vieną kaltinimą tėškė I.Rönnbäck.

Tačiau ją greitai nuramino prokuroras Larsas Wennerholmas: „Nieko panašaus jis nesakė, tai šmeižtas.“

Kalbės ir apie brolį?

Vakar ryte prasidėjęs N.Bilevičiaus teismas sulaukė didžiulio Švedijos žiniasklaidos dėmesio.

Į teismą atvesdintas N.Bilevičius atrodė išsigandęs ir sunerimęs, o kai prokuroras pradėjo teismą supažindinti su bylos duomenimis, kurį laiką sėdėjo nuleidęs galvą.

Bet vėliau jis atsipalaidavo ir sunėręs rankas klausėsi pareikštų kaltinimų.

Savo ginamąją kalbą N.Bilevičius sakys kitame teismo posėdyje pirmadienį arba antradienį.

„Tada jis papasakos ir apie tai, kokie buvo jo santykiai su broliu Aivaru ir kokių pomėgių šis turi“, – teismo dalyvius intrigavo N.Bilevičiaus advokatė.

Kritikavo bylos tyrimą

Nors I.Rönnbäck įtarimus dėl žmogžudystės pažėrė A.Bilevičiui, savo kalboje ji taip pat pažymėjo, kad galbūt tikrieji žudikai yra visai kiti žmonės, kurie visą kaltę nori suversti svetimšaliams.

„Policija per anksti nustatė, jog įtariamieji yra lietuviai, ir visiškai netyrė versijos, kad įrodymai prieš mano klientą bei jo artimuosius buvo suklastoti“, – kalbėjo I.Rönnbäck.

Kaip galimo klastojimo pavyzdį N.Bilevičiaus advokatė pateikė ant L.Holm drabužių rastą kraują, kuris, kaip nustatyta atlikus DNR tyrimus, yra N.Bilevičiaus.

Jis dirbo statybose, dažnai susižeisdavo arba įsipjaudavo, todėl kažkam, kas nemėgo lietuvių, esą nebuvo sunku suvilgyti medžiagą lietuvio kraujyje ir po to juo ištepti L.Holm drabužius.

Ikiteisminio tyrimo metu panašiai kalbėjo ir N.Bilevičius.

Iš kur atsirado kraujo?

Prokuratūra tokią versiją atmetė. L.Wennerholmo teigimu, kraujo lašų forma rodo, kad jie ant L.Holm drabužių nukrito žudikui susižeidus, o ne buvo išteplioti.

Neatmetama, kad N.Bilevičių sužeidė pati Lisa, kai gynėsi nuo ją išprievartauti ir pakarti bandžiusio lietuvio, arba vyras susižeidė pats, kai grasino aukai peiliu, kuris buvo rastas N.Bilevičiaus automobilyje.

Lietuvis tyrėjams aiškino, jog peilis jam reikalingas tam, kad galėtų padrožti pieštukus ar perpjauti plastiką.

„Ne. Pieštukams smailinti Nerijus naudojo raudoną arba rožinį peilį. Automobilyje rastas virtuvinis peilis buvo skirtas maistui pjaustyti“, – Nerijaus žodžius paneigė Aivaras, kuris ilgai dangstė brolį ir klaidino tyrimą. Tačiau po to ėmė kalbėti kitaip.

Automobilį kruopščiai išvalė

Prokuroras L.Wennerholmas vakar žemėlapyje parodė, kur L.Holm dingo, kur buvo nuvežta, nužudyta, kur rasti išmėtyti jos daiktai.

Jis pasakojo, kaip merginą pakoręs N.Bilevičius jos kūną pervežė į daržinę ir įkišo į vos 23 centimetrų pločio spintą, kurioje laikomi įrankiai.

Tačiau prokuroras prisipažino, kad N.Bilevičiaus automobilyje nerasta jokių įkalčių.

Lietuvio išsinuomotas „Volkswagen Sharan“ ekspertizei buvo paimtas tik praėjus porai savaičių po to, kai broliai Bilevičiai ir Nerijaus žmona Irina buvo sulaikyti.

Automobilis buvo kruopščiai išvalytas, jame nerasta nei aukos DNR, nei jos plaukų ar kūno skysčių pėdsakų.

Tyrėjus stebino ir tai, kad automobilio priekinė keleivio sėdynė buvo uždengta plastikiniu uždangalu. Ikiteisminio tyrimo metu paklaustas, kam jo reikėjo, A.Bilevičius nustebo ir paaiškino: „Viskas, kas buvo automobilyje, priklausė Nerijui.“

Tai, kad automobilyje nerasta jokių įkalčių ir įrodymų, jog birželio 5 dieną L.Holm juo tikrai važiavo, N.Bilevičiaus gynėja pateikė kaip dar vieną aplaidaus tyrimo faktą. Tačiau L.Wennerholmas atsikirto: „Jis turėjo penkias dienas automobiliui išvalyti.“

DNR pėdsakų rasta daug

Prokuroro teigimu, tai, kad žudikas yra N.Bilevičius, įrodo ne tik ant 17-metės drabužių rasti jo kraujo bei spermos pėdsakai, bet ir daržinės, kurioje buvo paslėptas kūnas, tualete aptiktų išmatų likučiai.

Jų duomenys ir N.Bilevičiaus DNR sutapo.

„Kai kuriuos žmones, įvykdžiusius sunkų nusikaltimą, užplūsta tiek adrenalino, kad jie privalo išsituštinti“, – tvirtinama teismui pateiktose ekspertų išvadose.

N.Bilevičiaus DNR pėdsakų taip pat rasta ant virvės, kuria buvo pakarta L.Holm.

Prokuroras teigė, kad į automobilį merginą įtempęs ar klasta įviliojęs N.Bilevičius galbūt iš pradžių neketino jos žudyti.

Ši mintis jam galėjo kilti spontaniškai, kai, užuot sulaukęs sutikimo pasimylėti, susidūrė su priešiškumu.

Virvę N.Bilevičius rado pastate, į kurį L.Holm atsivežė. Ją ūkininkai naudoja šienui rišti.

Prašė brolio meluoti

Itin svarbūs šioje byloje yra N.Bilevičiaus brolio Aivaro parodymai. Ilgą laiką klaidinęs tyrėjus, A.Bilevičius tik jiems atvykus į Lietuvą po trijų valandų apklausos prisipažino, kad tai darė brolio paprašytas.

Kai policijos pareigūnai daržinėje rado L.Holm mopedo pirštinę ir pirmą kartą atėjo patikrinti brolių DNR, pasak A.Bilevičiaus, Nerijus prie jo pasilenkė ir tyliai pasakė: „Jeigu kas nors klaustų, šeštą valandą aš buvau namie.“

Dangstydamas brolį A.Bilevičius ilgai kartojo, kad tuo metu, kai L.Holm dingo, jie visi buvo namie. Tačiau po to jis prisipažino, kad Nerijus grįžo gerokai vėliau.

Namuose pasirodęs N.Bilevičius kurį laiką per „Skype“ programą kalbėjosi su Lietuvoje esančia motina, o 20 val. 7 min. jis buvo užfiksuotas kavinėje, į kurią su žmona atvyko nusipirkti picos.

Išgėręs tapdavo agresyvus

A.Bilevičius tyrėjams taip pat papasakojo, kad po L.Holm dingimo brolis labai pasikeitė: „Jis negalėjo užmigti, vis sėdėdavo lauke ir mąstydavo.“

A.Bilevičius mano, kad nusikaltimą jo brolis galėjo padaryti išgėręs, nes apsvaigęs tapdavo agresyvus, puldavo net savo žmoną: „Irina nuliūsdavo, kai jis prisigerdavo ir imdavo šiurkščiai su ja kalbėtis.“

Žmona kalba apie meilę

I.Bilevičienė iki šiol gina savo vyrą. Į Visaginą, kur ji dabar gyvena, atvykusiems televizijos „Expressen“ žurnalistams I.Bilevičienė pasirodė esanti graži ir drovi moteris, kuri bando atsitiesti nuo ją užgriuvusių nemalonumų.

Ne kartą ašarą nubraukusi I.Bilevičienė teigė, kad myli savo vyrą, juo visiškai pasitiki ir prisimena visas gražias dienas, kurias jie praleido kartu: „Noriu jam pasakyti, kad jis turi kovoti, turi būti stiprus.

Niekas tarp manęs ir vyro nepasikeitė, aš jo nebijau.“

Savaitę už grotų Švedijoje praleidusi moteris teigė bendraujanti su savo vyru laiškais, tačiau tai nėra lengva, nes iš Švedijos į Lietuvą jie ilgai keliauja.

Švedus išvadino rasistais

Laiškuose N.Bilevičius rašo, kad yra nekaltas, ir I.Bilevičienė sako tikinti juo, o ne teisėsaugininkais, nuo kurių esą pati nukentėjo.

Pasak I.Bilevičienės, prokurorai ją vertė prisipažinti, kad ji žinojo apie vyro padarytą nusikaltimą, tačiau jį slėpė.

Policijos ir kalėjimo pareigūnai su ja esą elgėsi labai šiurkščiai – pirmosiomis dienomis ji buvo priversta per šaltas grindis vaikščioti basomis kojomis, nes neturėjo nei kojinių, nei batų. Tik perkelta į sulaikymo centrą ji gavo kojines.

Ne kartą rasistais švedus pavadinusi I.Bilevičienė teigė, kad sulaikyta patyrė didžiausią savo gyvenime košmarą ir visiškai prarado pasitikėjimą Švedija ir jos teisine sistema: „Grįžusi į Lietuvą jaučiausi taip blogai, kad tris savaites negalėjau nieko daryti.“

Pasinaudojo teise neliudyti

Nors prokuroras norėtų I.Bilevičienę ir A.Bilevičių apklausti teisme, jam teks tenkintis tik ikiteisminio tyrimo metu užfiksuotais jų parodymais.

Abu buvę įtariamieji pasinaudojo savo teise neliudyti prieš artimą giminaitį, todėl į Švediją nevyks.

I.Bilevičienė teigė, kad Švedijoje ji negali būti saugi dėl savo gyvybės, nes iš švedų sulaukė grasinimų nužudyti ir todėl buvo priversta socialiniame tinkle „Facebook“ panaikinti savo paskyrą.

Paklausta, ką norėtų pasakyti L.Holm artimiesiems, I.Bilevičienė ištarė: „Aš siaubingai atsiprašau savo pačios labui. Pati turiu vaikų ir negaliu įsivaizduoti, koks turi būti jausmas jų netekus.“

Nužudytosios daiktus išmėtė apylinkėse

* L.Holm dingo birželio 7-osios vakarą. 18 val. 23 min. mergina paskambino tėvui ir pasakė važiuojanti namo, tačiau į juos jau niekada negrįžo.

* Tą pačią dieną merginos mopedas rastas už parduotuvės. Ant jo rankenos kabojo krepšys su visais jos daiktais, o į variklio paleidimo spynelę buvo įkištas raktas.

* Dalimis išardytas L.Holm mobilusis telefonas vėliau buvo rastas išmestas žolėse keli šimtai metrų nuo parduotuvės.

* Kiti merginos daiktai dar vėliau buvo rasti išmėtyti tarp vietos, kur ji buvo nužudyta, ir daržinės, kurioje birželio 12 dieną buvo rastas kūnas. Tarp šių pastatų yra maždaug du kilometrai.

* N.Bilevičius, jo 31 metų brolis ir 34 metų N.Bilevičiaus žmona Irina buvo sulaikyti tą pačią dieną, kai policija rado L.Holm lavoną.

* Pareigūnams išsidavė pats N.Bilevičius, kai į daržinę susiruošusiems paieškų dalyviams pareiškė, kad nėra ko ten eiti – jis jau viską apieškojo ir nieko nerado.

* Po savaitės I.Bilevičienė buvo paleista ir išvyko į Lietuvą. Dar po savaitės jos pėdomis pasekė A.Bilevičius. Rugsėjį jiems abiem įtarimai buvo panaikinti.

* L.Holm artimieji N.Bilevičiui yra pateikę 50 tūkstančių Švedijos kronų (apie 5315 eurų) ieškinį turtinei žalai atlyginti. Tiek šeima išleido laidodama savo dukterį.

* Nustatyta, kad dieną prieš L.Holm nužudymą įtariamasis bandė į savo automobilį įsivilioti kitą moterį – bėgiojančią trisdešimtmetę.

* Jis moterį sustabdė prašydamas parodyti žemėlapyje kažkokią vietą ir aiškino, kad vienas jos neras, todėl būtų gerai, kad ji važiuotų kartu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.