Vilniuje – teisiamasis, o Kaune – nukentėjusysis

Sostinės klube „Absento fėjos“ siautėjęs ir du žmones sumušęs Kauno nusikaltėlių šulo Henriko Daktaro sūnus Enrikas teisme teisinosi, kad viskas įvyko netyčia.

E.Daktaras: „Viešosios tvarkos nesutrikdžiau, jei ką ir sužalojau, tai įvyko netyčia, o ne iš chuliganiškų paskatų.“<br>T.Bauro nuotr.
E.Daktaras: „Viešosios tvarkos nesutrikdžiau, jei ką ir sužalojau, tai įvyko netyčia, o ne iš chuliganiškų paskatų.“<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Oct 29, 2015, 5:51 AM, atnaujinta Oct 7, 2017, 4:26 AM

„Jei aš būčiau po to vakaro parašęs policijai pareiškimą, dabar viskas būtų atvirkščiai“, – tikino E.Daktaras.

Taip jis kalbėjo vakar Vilniaus miesto apylinkės teisme, kuris pradėjo aiškintis, kodėl neblaivus E.Daktaras pernai gegužės 11-osios naktį sumušė naktinio klubo administratorių Andrių Butrimą ir pasilinksminti į klubą atėjusį Joną Žilinską.

Prokurorai teigia, kad savo veiksmais E.Daktaras sutrikdė viešąją tvarką ir iš chuliganiškų paskatų sužalojo žmones, tačiau jis pats su tuo kategoriškai nesutinka.

Jaučiasi pats nukentėjęs

Vakar per teismo pertrauką kalbėdamas su valstybinį kaltinimą palaikančiu prokuroru Mariumi Čupkausku E.Daktaras teigė, kad dėl klube įvykusio konflikto kalti kiti lankytojai arba net patys nukentėjusieji: „Ten visi girti buvo, kažkas man trenkė. Matyt, tai tie patys žmonės, kurie dabar yra nukentėjusieji.“

Pasak jo, „Absento fėjų“ apsaugininkai nemoka normaliai bendrauti su klientais – užuot juos gražiai išprašę iš klubo, iškart griebiasi jėgos: „Čiumpa už kaklo, stumia, tempia.“

Taip esą buvo ir tąkart – prieš jį buvo panaudota jėga, tad teko atsakyti tuo pačiu.

„Jei aš toks blogas, kodėl mane iki šiol įleidžia į tą klubą?“ – vakar prokuroro klausė E.Daktaras.

Bandė nušalinti prokurorą

Teisiamajam pritarė ir jo advokatas Gintaras Dabkevičius. Jis priekaištavo prokurorui, kad šis neištesėjo pažado nutraukti bylą šalims susitaikius, aiškino, jog ši byla turėtų būti tik privataus kaltinimo, o teismą pasiekė tik todėl, kad jo klientas yra žinomas žmogus.

Savo nepasitenkinimą G.Dabkevičius išreiškė ir teismui.

Jis apkaltino prokurorą vilkinus bylos tyrimą, jį atlikus tendencingai ir šališkai. O kaltinamajame akte jis įrašęs to, ko nėra byloje, – esą E.Daktaras prisipažino, nors jis savo kaltę neigia.

E.Daktaro advokatas paprašė nuo bylos nagrinėjimo nušalinti prokurorą ir kaltinamąjį aktą grąžinti prokuratūrai klaidoms ištaisyti.

Už ausų pakėlė netyčia?

Nors abu jo prašymai buvo atmesti, teismas, planavęs bylą išnagrinėti supaprastinta tvarka, buvo priverstas skelbti pertrauką, nes E.Daktaras neigė savo kaltę. „Viešosios tvarkos nesutrikdžiau, jei ką ir sužalojau, tai įvyko netyčia, o ne iš chuliganiškų paskatų“, – sakė jis.

Nukentėjusieji su tokiu pareiškimu nelabai linkę sutikti, nes nuo smūgio A.Butrimui lūžo nosis, o J.Žilinskui į petį E.Daktaras trenkė taip, kad sužalojimus teko gydytis beveik metus.

Be to, kaltinamajame akte yra teigiama, kad kilus muštynėms E.Daktaras J.Žilinską pakėlė už ausų.

Už smūgius – pinigai

Nors ir patyrė sužalojimų, nukentėjusieji E.Daktarui atleido. Jis atlygino jiems padarytą žalą.

Paklaustas, kiek jam sumokėjo E.Daktaras, J.Žilinskas nuo tiesaus atsakymo išsisuko: „Tai nelabai svarbu, žmogus paskambino, vyriškai atsiprašė, sakė, kad tą vakarą susipyko su drauge.“

Nors už kūno sužalojimą numatomas laisvės atėmimas iki penkerių metų, susitaikęs su nukentėjusiaisiais E.Daktaras greičiausiai į kalėjimą nesės.

Byla teismui buvo perduota tik todėl, kad yra neišnykęs jo ankstesnis teistumas.

Sumuštasis buvo nuvežtas į ligoninę

Siautėti „Absento fėjose“ E.Daktaras pradėjo paryčiais. Iš pradžių jis prisikabino prie J.Žilinsko, o vėliau susimušė su jį nuraminti bandžiusiu A.Butrimu.

Į klubą buvo iškviesti ne tik policijos pareigūnai, bet ir greitosios pagalbos medikai, kurie A.Butrimą išvežė į ligoninę.

Gavęs medikų išvadas apie patirtus sužalojimus, A.Butrimas kreipėsi į policiją. Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo, kuris vėliau buvo perkvalifikuotas į kūno sužalojimą.

Iš politiko kėdės – į teisiamųjų suolą

2002 metais E.Daktaras tapo Vytauto Šustausko vadovaujamos partijos Lietuvos laisvės lygos nariu ir per savivaldybių rinkimus buvo išrinktas į Kauno miesto tarybą.

Tačiau jaunasis politikas sugebėjo dalyvauti tik viename tarybos posėdyje, nes 2003 metų balandį buvo sulaikytas teisėsaugininkų dėl didelio kiekio narkotikų ir netikrų JAV dolerių kontrabandos į JAV.

E.Daktaras buvo pripažintas nusikaltimų organizatoriumi ir nuteistas šešerių metų laisvės atėmimo bausme. Iš kalinimo įstaigos jis išėjo pustrečių metų pirma laiko, nes jo žmona laukėsi vaiko.

Kauno apylinkės teisme šiuo metu nagrinėjamoje Arūno Pukelio, pravarde Švinius, byloje E.Daktaras yra pripažintas nukentėjusiuoju.

Švinius įgrūdo E.Daktarą į automobilio bagažinę ir primušė, nes šis pernai lapkričio 16-osios naktį viename Kauno barų gėrimu apliejo ir įžeidė A.Pukelio žmoną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.