Kedžių sekso pamokas girdėjo ir slaptos ausys

Garliavos drama jau virsta tragikomedija. Ant visos Lietuvos šaukę, kad gina savo mažametę anūkę nuo pedofilų, Laimutė ir Vytautas Kedžiai vakar stojo prieš teismą dėl jos tvirkinimo.

Savo suaugusių vaikų į išgalvotos pedofilijos istoriją įtraukti L. ir V.Kedžiai dabar nuolat trina teisiamųjų suolą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Savo suaugusių vaikų į išgalvotos pedofilijos istoriją įtraukti L. ir V.Kedžiai dabar nuolat trina teisiamųjų suolą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Slaptą klausymosi aparatūrą policijos pareigūnai sumontavo Kedžių namuose Garliavoje 2009 metų spalio 5 dieną.<br>M.Patašiaus nuotr.
Slaptą klausymosi aparatūrą policijos pareigūnai sumontavo Kedžių namuose Garliavoje 2009 metų spalio 5 dieną.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Oct 30, 2015, 5:15 AM, atnaujinta Oct 6, 2017, 11:46 PM

Ketvirtadienį L. ir V.Kedžiai bei jų kaimynė Olga Girdauskienė atvyko į Kauno apylinkės teismą, kuriame planuota atversti baudžiamąją bylą dėl Laimutės Stankūnaitės dukters tvirkinimo.

Nors po dukart teistiems Kedžiams ir dėl daryto poveikio mažametei dabar teisiamai O.Girdauskienei teismų tvarka žinoma, į teismo posėdį jie atvyko be advokatų, todėl teismas negalėjo pradėti nagrinėti bylos.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, garliaviškius į teisiamųjų suolą atvedė ir mažametės parodymai, ir Kedžių namuose slaptai įrašyti pokalbiai.

Sumontavo slaptą įrangą

Klausymosi aparatūra Kedžių namuose buvo sumontuota 2009 metų spalio 5 dieną – tuoj po teisėjo Jono Furmanavičiaus ir Violetos Naruševičienės nužudymo.

Tai padarė pareigūnai, atvykę į Kedžių namą, kuriame gyveno įtariamas žudikas Drąsius Kedys, daryti kratos.

Kadangi buvo įtarta, kad organizuoti žudynes ir pasislėpti D.Kedžiui padėjo jo artimieji, ypač sesuo Neringa Venckienė, pareigūnai tikėjosi, jog slapta klausydamiesi šiame name vykstančių pokalbių jie daug ką sužinos. Tačiau tokios informacijos pareigūnai nesurinko ir, kaip dabar aiškėja, įrašus kuriam laikui visai pamiršo.

Tyrėjai pasišiaušė plaukai

Įrašai buvo prisiminti beveik tuo pat metu, kai L.Stankūnaitės duktė buvo išvaduota iš laikinosios globėjos namų.

Juos išklausiusiai tyrėjai, kaip ji vėliau pati sakė, pasišiaušė plaukai nuo to, kaip Kedžių namuose buvo elgiamasi su mažamete.

Vaikui nuolat buvo kalbama apie lyties organus, mokoma įsiminti senelių sukurtą istoriją, ką su ja esą išdarinėjo trys pedofilai.

Tyrėja dar labiau nustebo, kad mergaitę nederamų dalykų mokė ne tik L.Kedienė, N.Venckienė, O.Girdauskienė, bet ir, kaip manyta, ramus, žodžio šeimoje neturintis ir aršių moterų užspaustas V.Kedys.

„Tau kišo į burną, tu kosėjai ir tau skaudėjo“, – taip senelis kalbėjo anūkei.

„Niekas man nieko nekišo“, – iš pradžių atšaudavo mergaitė.

Vaikas bandė priešintis

Iš įrašų galima suprasti, kad mažametė bandė priešintis tetos ir senelių lytinio švietimo „pamokoms“ – dažnai mokoma kalbėti apie pedofilus ji puldavo į isteriją, pradėdavo verkti.

Mylinčius vaidinusiems giminaičiams vaiko ašaros, atrodo, nebūdavo svarbios, jie nekreipdavo dėmesio į mergaitės prašymus nekalbėti apie pedofilus. Atvirkščiai – bardavo ją ir grasindavo, kad, jei nekalbės arba pasakys, jog nori pas Laimą, kaip Kedžiai vadino L.Stankūnaitę, ji bus atiduota pedofilams ir nužudyta.

Tvirkintojams – ieškinys

Slaptai daryti įrašai taip pat atskleidė, kad garsieji mergaitės piešiniai, pašiurpinę Kedžių ir Venckų sukurpta istorija įtikėjusius „violetinius“ veikėjus, buvo sukurti V.Kedžiui padedant.

Piešiančiai mergaitei senelis nurodinėjo, kaip turi atrodyti ją esą prievartavę trys pedofilai ir kokio dydžio reikia pavaizduoti jų lyties organus.

„Nėra jokių kaltinimų“, – vakar teisme nerišliai bandė teisintis V.Kedys.

L.Stankūnaitė savo dukters tvirkintojams ikiteisminio tyrimo metu buvo pareiškusi dviejų milijonų litų (579 240 eurų) ieškinį ir jį teismui prasidėjus moteris galės patikslinti.

Kas nekreipė dėmesio?

L.Stankūnaitė ir jos tėvai planuoja kreiptis į prokuratūrą, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas, kurio metu būtų atsakyta, kodėl žinodami, jog už uždarų Kedžių namų durų tvirkinamas vaikas, niekas į tai nekreipė dėmesio.

Pirmieji žingsniai jau žengti. Pagal liudytojų apsaugos programą į užsienį su dukterimi išvežtos moters tėvas Stasys Stankūnas jau susitiko su Kriminalinės policijos biuro (KPB) viršininku Rolandu Kiškiu ir aptarė galimybę išsiaiškinti, kas vis dėlto kaltas, kad Kedžiams, O.Girdauskienei ir N.Venckienei nebuvo iškelta byla dėl tvirkinimo dar tada, kai L.Stankūnaitės duktė gyveno Garliavoje.

R.Kiškis patarė S.Stankūnui kreiptis į prokuratūrą. Tai ir turėtų būti padaryta, kai tik L.Stankūnaitės advokatas Gintaras Černiauskas grįš iš atostogų.

Visi atsakymai – policijoje

„Lietuvos ryto“ žiniomis, Kedžių namuose buvo sumontuota ne pati moderniausia klausymosi įranga.

Tai, kas kalbama Kedžių namuose, pareigūnai galėdavo perklausyti tik praėjus kuriam laikui.

D.Kedžio paieška užsiėmė Vilniaus miesto apylinkės teismo išteisinti, bet Vilniaus apygardos teismui apskųsti pareigūnai: buvęs policijos generalinio komisaro pavaduotojas Visvaldas Račkauskas, buvęs KPB viršininko pavaduotojas Tomas Ulpis ir iki šiol biure dirbantys Vitalijus Vitkovskis, Dariušas Sinkevičius bei Emilijus Damukaitis.

Gal jie ir kalčiausi dėl to, kad užsikimšo ausis, kai girdėdavo, jog tvirkinama mergaitė?

„Lietuvos ryto“ šaltinių teigimu, sakyti, kad kalti yra šie pareigūnai, anksti. Patys jie įrašų nesiklausydavo, juos šifravo ir stenogramas pateikdavo kito KPB skyriaus pareigūnai.

„D.Kedžio paiešką vykdę pareigūnai galėjo ir neperskaityti pokalbių išklotinių, nes darbo tuo metu jiems buvo daug, ypač jei pasakoma, kad nei apie tai, kur slepiasi D.Kedys, nei apie žudynes šeimoje nekalbėta.

Tuo metu svarbiausia buvo surasti D.Kedį ir išsiaiškinti, kaip šeimos nariai prisidėję prie žmogžudysčių“, – sakė pašnekovas.

Kai 2010 metų balandžio 17 dieną Šlienavoje, ant Kauno marių kranto, buvo rastas D.Kedžio lavonas, pokalbiai iš Kedžių namų buvo pamiršti: „Įtariamasis miręs, jo giminės už jo slapstymą atsakyti negali.“

Įrašai naudojami keliose bylose

Kedžių namuose darytais įrašais vėl buvo susidomėta tik pradėjus ruošti D.Kedžio bendrininkų Raimundo Ivanausko ir Eglės Barauskaitės bylą teismui.

Kadangi visa ikiteisminio tyrimo metu surinkta medžiaga turi būti sutvarkyta, suregistruota, o vėliau prokuroras turi nuspręsti, kokie įkalčiai keliaus į teismui perduodamą bylą, pradėta klausytis ir to, kas buvo įrašyta Kedžių namuose.

Įrašų buvo daugybė, daugelis jų – visiškai neįdomūs šeimos pokalbiai, tačiau tarp tų buitinių pašnekesių tyrėja aptiko ir tokių, kurie neleido abejoti – L.Stankūnaitės dukra sekso pamokas gavo iš žmonių, kurie viešai deklaravo ginantys ją nuo pedofilų klano.

Įrašai buvo iššifruoti, padarytos jų stenogramos. Šie įrašai yra naudojami ne tik Kedžių ir O.Girdauskienės, bet ir kitose bylose, tarp jų ir vadinamojoje N.Venckienės ir jos tetos Audronės Skučienės suburtoje Garliavos seklių gaujoje.

Šią bylą gruodžio mėnesį pradės nagrinėti Šiaulių apygardos teismas.

Sukurta pedofilijos istorija atvedė į teismą

* L.Kedienė anksčiau yra teista du kartus. Už nepagarbą teismui jai buvo skirta 2600 litų bauda, o už trukdymą antstolei atlikti savo pareigas ji nubausta 3250 litų bauda.

* Ją į teismą dėl šmeižto ir įžeidimo buvo padavęs ir pagrindinis Kauno žudynių bylos liudytojas Mindaugas Žalimas.

* Byla jau buvo pradėta nagrinėti teisme, tačiau L.Kedienė atsiprašė M.Žalimo, sumokėjo jo nurodytą sumą ir taip išvengė trečio teistumo.

* Du kartus teistas ir V.Kedys. Už melagingus liudijimus teisme jis turėjo sumokėti 650 litų, o dėl savo elgesio 2012 metų kovo 23 dieną, kai antstolė Sonata Vaicekauskienė pirmą kartą bandė įvykdyti teismo sprendimą grąžinti dukterį L.Stankūnaitei, – 2600 litų baudą.

* O.Girdauskienės bylą dėl daryto poveikio L.Stankūnaitės dukteriai vis dar nagrinėja Kauno apylinkės teismas.

* Teisme apklausta daugybė liudytojų, tačiau suplanavus L.Stankūnaitės ir jos dukters apklausą O.Girdauskienę netikėtai užklupo ligos.

* Ji jau du kartus pareiškė serganti, todėl nuspręsta išsiaiškinti, ar moteris nesimuliuoja ligos, o pažymas jai išrašanti medikė nepiktnaudžiauja savo pareigomis.

* Jei bus nustatyta, kad O.Girdauskienė siekia vilkinti bylą, ją bus prašoma suimti.

* L.Stankūnaitė dukters aukle vadintai moteriai yra pareiškusi 30 tūkstančių eurų civilinį ieškinį.

* L.Stankūnaitės dukters tvirkinimu taip pat yra įtariama į Čikagą pasprukusi N.Venckienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.