Švedai nenori maitinti ir rengti žudiko iš Lietuvos

Atkakliai kaltę dėl septyniolikametės švedės Lisos Holm nužudymo neigęs lietuvis Nerijus Bilevičius sulaukė griežčiausios bausmės – kalėjimo iki gyvos galvos.

Į teisėsaugininkų rankas patekęs N.Bilevičius visą laiką neigė savo kaltę, tačiau tai nepadėjo išvengti bausmės.
Į teisėsaugininkų rankas patekęs N.Bilevičius visą laiką neigė savo kaltę, tačiau tai nepadėjo išvengti bausmės.
Teismui neliko jokių abejonių, kad 17-metę L.Holm nužudė atvykėlis iš Lietuvos.
Teismui neliko jokių abejonių, kad 17-metę L.Holm nužudė atvykėlis iš Lietuvos.
Daugiau nuotraukų (2)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Nov 20, 2015, 8:16 PM, atnaujinta Oct 3, 2017, 3:06 PM

Kraupiu nusikaltimu apkaltinto lietuvio pasiteisinimai apie masturbavimąsi, susuktus vidurius ir dėl žvynelinės kraujuojančias rankas neįtikino Švedijos teisėjų, rašo „Lietuvos rytas“.

Šią savaitę Skaraborgo apygardos teismas pripažino 35 metų lietuvį kaltu ir pasiuntė už grotų visam gyvenimui.

Nužudytos L.Holm tėvui, motinai ir seseriai N.Bilevičius turės sumokėti po 50 tūkstančių Švedijos kronų (po 5366 eurus) ir padengti bylinėjimosi išlaidas – 130 tūkstančių kronų (13 952 eurus).

Lietuvį ketinama išsiųsti iš Švedijos, todėl bausmę jam teks atlikti Lietuvoje – Lukiškių kalėjime.

Advokatė skųs nuosprendį

Skaraborgo apygardos teismo sprendimas nėra galutinis, jį dar galima apskųsti.

N.Bilevičiaus advokatė Inger Rönnbäck vakar iškart pareiškė, jog šia teise būtinai pasinaudos, nes yra įsitikinusi, kad jos klientas nekaltas.

I.Rönnbäck teisme tvirtino, jog nužudyti L.Holm galėjo N.Bilevičiaus jaunesnysis brolis Aivaras arba pašaliniai asmenys, kurių teisėsaugininkai net nesiteikė ieškoti.

„Apie kokius nors kitus kaltininkus negali būti nė kalbos, neaptikta jokių kitų asmenų pėdsakų, išskyrus N.Bilevičiaus artimuosius“, – sakė bylą nagrinėjusiai teisėjų kolegijai pirmininkavusi Anna Karin Lundberg.

Auka nepajėgė pasipriešinti

Teisėjų kolegijos nariai po nuosprendžio pareiškė, kad buvo sutartinai nutarta, jog dėl tokio žiauraus nusikaltimo lietuvis nusipelnė griežčiausios bausmės: „Nusikaltimas padarytas iš seksualinių paskatų, nes L.Holm buvo išrengta. Mergina buvo fiziškai silpnesnė už N.Bilevičių, ji jautėsi bejėgė, jai buvo sunku kovoti už savo gyvenimą.“

Teismas nustatė, kad L.Holm buvo nužudyta tą pačią dieną, kai dingo, – birželio 7-osios vakarą. Ji buvo pakarta daržinėje Blomberge, po to kūnas nugabentas į už poros kilometrų esantį pastatą ir paslėptas nedidelėje spintoje, kurioje buvo laikomi įrankiai.

Nors N.Bilevičiaus advokatė prieštaravo, kad nėra nustatytas tikslus L.Holm mirties laikas, teismas pasikliovė ekspertų teiginiais, jog žudikas lavoną į spintą įkišo praėjus porai valandų po nužudymo, kol dar jis nebuvo sustingęs.

Visur paliko pėdsakų

Teigiama, kad N.Bilevičius jėga įsitempė L.Holm į daržinę norėdamas ją išprievartauti.

Kai kėslai nepavyko, jis užmetė merginai ant kaklo daržinėje rastą virvę ir ją užveržė, tada pakėlė kūną ir jį pakabino.

Virvės žudikas nepaslėpė – paliko ant L.Holm kaklo. Vėliau ant virvės buvo rasta N.Bilevičiaus kraujo, o ant L.Holm kūno ir jos drabužių – dešimt N.Bilevičiaus DNR pavyzdžių.

Ant merginos apatinių kelnaičių buvo aptikta ir jo žmonos Irinos DNR pėdsakų. Manoma, jog I.Bilevičienės DNR ant L.Holm pateko nuo N.Bilevičiaus.

Nors N.Bilevičius ikiteisminio tyrimo metu ir teisme aiškino, kad L.Holm niekada nematė, o jo kraujo ant merginos galėjo pakliūti atsitiktinai, esą jis dažnai įsipjauna, be to, rankos kraujuoja dėl žvynelinės, teismas tokius lietuvio žodžius įvertino kaip bandymą išsisukti.

„Kraujas ant L.Holm drabužių buvo šviežias, todėl jis negalėjo atsirasti tuo metu, kurį nurodė N.Bilevičius“, – rašoma nuosprendyje.

N.Bilevičius teigė, kad pastate, kuriame buvo nužudyta L.Holm, jis dirbo pernai gruodį ir šių metų sausį.

Žmonos parodymų nevertino

Nors I.Bilevičienė bandė ginti savo vyrą ir aiškino, kad birželio 7-osios vakarą jis buvo namie, teismas jos parodymais nesivadovavo, nes ne vienas teisme apklaustas liudytojas patvirtino, jog žmogžudystės vakarą matė N.Bilevičių važinėjantį savo automobiliu.

„N.Bilevičius neturi alibi“, – konstatavo teismas ir nurodė, kad lietuvio elgesys birželio 12 dieną, kai jis atsirado kūno paslėpimo vietoje ir bandė merginos ieškančius žmones suklaidinti, tik patvirtina jo kaltę.

„Visos aplinkybės rodo, kad N.Bilevičius elgėsi negailestingai ir šaltakraujiškai, todėl teismas nusprendė jį įkalinti iki gyvos galvos“, – kalbėjo teisėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.