Nepilnametės iš Švėkšnos vyrus tenkindavo oraliniu būdu

Į teisiamųjų suolą netrukus sės keturios Švėkšnos specialiojo ugdymo centro (dabar „Diemedžio“ centras) buvusios auklėtinės, siūliusios bendramoksles nepilnametes lytinių santykių ištroškusiems klientams, ir keturi su jomis santykiavę vyrai.

Nepilnametės iš Švėksnos vyrus tenkindavo oraliniu būdu.
Nepilnametės iš Švėksnos vyrus tenkindavo oraliniu būdu.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Nov 26, 2015, 10:30 AM, atnaujinta Oct 2, 2017, 5:45 PM

Klaipėdos apygardos prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą dėl lytinės aistros tenkinimo, pažeidžiant nepilnamečio asmens interesus ir apsisprendimo laisvę, dėl vaiko pirkimo ir pardavimo, dėl nepilnamečių nugirdymo alkoholiu ir seksualinio išnaudojimo bei pelnymosi iš nepilnamečio asmens prostitucijos.

Pasak Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroro Ruslano Ušinsko, buvo nustatytos 36 nusikalstamos veikos. Dauguma jų – dėl nepilnamečių prostitucijos.

Nepilnamečių lytinę meilę pirkę vyrai buvo policijai žinomi, anksčiau teisti, bet už kitokius nusikaltimus.

Nukentėjusiomis pripažintos šešios nepilnametės – jos nukentėjo dėl lytinės aistros tenkinimo, jų pardavimo ir išnaudojimo prostitucijai.

Nustatyta, kad nepilnametės buvo pardavinėjamos suaugusiesiems. Sąvadautojos iš to paties ugdymo centro apie jas skelbdavo internetu, kalbėdavo ir apie tai, kad lytines paslaugas gali suteikti kelios merginos iš karto. Jų amžius nebuvo nurodomas.

Paaiškėjo, kad beveik visi vyrai, kurie jų atvažiuodavo ir susitikdavo Švėkšnoje ar šalia esančiuose kaimuose, žinojo, kiek joms metų. Nukentėjusiųjų amžius – 14–17 metų. Nepilnametės dažniausiai pamalonindavo klientus oraliniu seksu.

Konkreti kaina už intymias paslaugas nebuvo nustatyta – svyravo nuo 15 iki 60 eurų. Buvo atsiskaitoma ir maisto produktais, alkoholiniais gėrimais, cigaretėmis – pagal susitarimą.

Merginos pinigus perduodavo sąvadautojoms. Už juos buvo perkami maisto produktai, gėrimai, cigaretės, telefono papildymo kortelės.

Šešioms jaunosioms prostitucijos vergėms buvo penkiolika – septyniolika metų. Šiuo metu jos gyvena kituose šalies globos namuose. Kai kurios sąvadautojos jau sulaukė pilnametystės ir gyvena savarankiškai.

Seksualiniai nusikaltimai Švėkšnoje truko apie trejus metus.

Ikiteisminis tyrimas dėl lytinės aistros tenkinimo su nepilnamečiais, dėl vaiko pirkimo ir pardavimo, dėl nepilnamečio nugirdymo ir seksualinio išnaudojimo, pelnymosi iš nepilnamečių prostitucijos jau baigtas ir baudžiamoji byla netrukus pasieks Klaipėdos apygardos teismą.

Už šiuos nusikaltimus gresia griežtos laisvės atėmimo bausmės, tačiau nepilnametės sąvadautojos išsisuks lengviau – aštuoniolikos neturintiems asmenims bausmė negali viršyti dešimties metų laisvės atėmimo.

Be to, paprastai nepilnamečiams bausmės mažinamos per pusę. Pasak R.Ušinsko, nenustatyta, kad merginos buvo prievarta verčiamos užsiiminėti prostitucija, kad joms grasinta susidorojimu.

„Fizinis smurtas nebuvo naudojamas, jos nebuvo ypatingai skriaudžiamos, mušamos ar kitaip išnaudojamos. Tačiau reikia įvertinti tai, kad jos augo atitinkamoje socialinėje aplinkoje: prisidėjo bendravimo, elgesio sutrikimai, kitoks pasaulio suvokimas, gyvenimo būdas. Paauglės norėjo pritapti prie vyresnių draugių, gal net kažkuo išsiskirti. Daugelis jų norėjo kuo greičiau suaugti, vartoti narkotines medžiagas, alkoholinius gėrimus, pasipuikuoti lytiniais santykiais. Nepilnametės norėjo draugauti su sąvadautojomis, siekė, kad nebūtų atstumtos. Daugumai diagnozuoti tam tikri elgesio sutrikimai“, – aiškino R.Ušinskas.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas 2014 metais gruodį. Manoma, kad nepilnamečių paslaugomis naudojosi ir daugiau vyrų, tačiau nustatyti jų nepavyko. Kai kurie kaltinamieji kaltę pripažino iš dalies: neneigė turėję santykių su nepilnametėmis, bet kiti teigė nežinoję, kiek joms metų.

Keturi kaltinamieji – nevedę Klaipėdos regiono gyventojai, jų amžius – nuo 30 iki 53 metų. Buvusio Švėkšnos ugdymo centro direktorė per tuos trejus metus daugybę kartų kreipėsi pagalbos į policiją dėl savo auklėtinių, tačiau Šilutės pareigūnai neįžvelgdavo nusikalstamos veikos. Nepilnamečiai neretai pabėgdavo iš ugdymo įstaigos – dėl to kreiptasis į pareigūnus beveik šimtą kartų. Vienąkart paaiškėjo, kad nepilnametė kažkam teikė seksualines paslaugas. Pradėjus tyrimą susidomėta ir kitais ankstesniais atvejais, kai ikiteisminiai tyrimai nebuvo pradėti. Pripažinta, kad dalis jų buvo nutraukta nepagrįstai. Skandalingoji baudžiamoji byla netrukus pasieks teismą. Manoma, kad teismo posėdžiai bus uždari.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.