Pavardė – garsi, turtai ir bankrotai – įtartini

Teisėsauga ėmė smarkiai purtyti Kauno nusikaltėlių pasaulio šulo Henriko Daktaro sūnų Enriką. Nors šio kauniečio įsteigtos statybų įmonės bankrutuoja, jis pats gyvena vis prabangiau. Ar bankrotas nėra būdas išvengti pretenzijų dėl statybų broko?

E.Daktarui tenka atremti ir žmonių priekaištus dėl nekokybiškų butų, ir teisėsaugininkų klausimus dėl pajamų.<br>M.Patašiaus nuotr.
E.Daktarui tenka atremti ir žmonių priekaištus dėl nekokybiškų butų, ir teisėsaugininkų klausimus dėl pajamų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Teisėsaugos pareigūnai aiškinasi, ar statybininku tapęs E.Daktaras iš legalių pajamų pasistatė du namus Kauno rajone esančiame Užliedžių miestelyje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Teisėsaugos pareigūnai aiškinasi, ar statybininku tapęs E.Daktaras iš legalių pajamų pasistatė du namus Kauno rajone esančiame Užliedžių miestelyje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Užliedžių gyventoja A.Baltrušaitienė: „Kai žmonės pradeda priekaištauti dėl statybų broko, E.Daktaras iš karto nukerta, kad dabar tai jau jų problemos.“
Užliedžių gyventoja A.Baltrušaitienė: „Kai žmonės pradeda priekaištauti dėl statybų broko, E.Daktaras iš karto nukerta, kad dabar tai jau jų problemos.“
Daugiau nuotraukų (3)

Vygandas TRAINYS („Lietuvos rytas“)

Nov 26, 2015, 5:06 AM, atnaujinta Oct 2, 2017, 7:18 PM

33 metų E.Daktaras, kuriam gali būti pareikšti įtarimai dėl finansinių aferų ir neteisėto praturtėjimo, neseniai pasistatė du nuosavus namus.

Maždaug 40 arų sklype stovintys du nauji namai, garažai, ūkio pastatai 2012 metų gamybos visureigis „Toyota Land Cruiser“ – tai tik dalis turto, kuriuo naudojasi už narkotikų, taip pat netikrų dolerių kontrabandą teistas E.Daktaras, gyvenantis pakaunėje, Užliedžių miestelyje.

Išaiškėjo, kad apie 400 tūkst. eurų vertės namus ir automobilį valdo E.Daktaro bendrovė „Doctor Invest“, kurioje dirba vos trys žmonės, o visą turtą H.Daktaro sūnus nuomojasi iš savo firmos.

Užliedžiuose išdygo keliasdešimt daugiabučių namų ir kotedžų, kuriuos pastačiusios E.Daktaro įmonės sužlugo.

Įtariama, jog tai buvo padaryta specialiai – siekiant išvengti atsakomybės už broką, kurio apstu.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Kauno apygardos valdybos pareigūnams pradėjus domėtis, kokių pajamų gauna E.Daktaras, jis iš pradžių jų nepagrindė, o vėliau suskubo pristatyti paskolos raštelį.

Atsirado trys rašteliai

E.Daktaro užmojai nesumenko, nors bankrutavo jo įsteigtos statybos bendrovės „Jada“, „Koluna“, „Kaunasta“. Jis nusprendė verslą iš Užliedžių perkelti į Kauną.

E.Daktaras su Andriumi Jonaičiu įkūrė bendrovę „Revilė“, kuri 2014 metų spalį iš Stanislovo Prieskenio įsigijo 500 tūkst. litų vertės 12 arų sklypą prestižiniame Kauno Žaliakalnio rajone, Algirdo gatvėje.

Anksčiau šis sklypas priklausė už sukčiavimą teistam prieštaringos reputacijos verslininkui Raimondui Čelkonui, pravarde Čianga, kuris yra S.Prieskenio svainis.

E.Daktaras šioje vietoje planuoja statyti dešimčių milijonų eurų vertės daugiabutį.

2015 metų spalį FNTT atstovų paklausti, už kokius pinigus „Revilė“ pirko brangią žemę, E.Daktaras ir A.Jonaitis pirmą patikrinimo dieną neparodė jokių legalias pajamas pagrindžiančių dokumentų.

Tačiau jau po kelių dienų ant tyrėjų stalo gulėjo trys paskolų rašteliai. Juos pasirašę asmenys paskolino „Revilei“ dalį sandorio sumos – 23 tūkst. eurų.

E.Daktaras ir jo kompanionas nepaaiškino, iš kur gaus likusius 121 tūkst. eurų, kuriuos privalo S.Prieskeniui pagal pirkimo sutartį sumokėti iki 2015 metų gruodžio 31 dienos.

Įtariama, kad fiktyvūs rašteliai buvo surašyti tik prasidėjus tyrimui, nors juose nurodytos datos – 2015 metų sausio 15-oji ir 2014 metų spalio 16-oji. Už paskolų nedeklaravimą bus skirtos administracinės baudos.

„Mums darbo dėl E.Daktaro ir jo firmų per akis“, – „Lietuvos rytui“ pareiškė FNTT Kauno apygardos valdybos viršininkas Alvydas Packevičius.

Po „Revilės“ patikrinimo finansinių nusikaltimų tyrėjai nukreipė žvilgsnius į E.Daktarą, A.Jonaitį ir „Doctor Invest“.

Šiuo metu tikrinamos E.Daktaro ir A.Jonaičio pajamos, gautos per pastaruosius trejus metus.

Jiems gresia baudžiamoji atsakomybė už neteisėtą praturtėjimą, aplaidų ir apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą.

Paliko broko pėdsaką

„Doctor Invest“ pardavinėjo namus, kuriuos Užliedžiuose statė E.Daktaro statybos įmonės.

Joms bankrutavus butus nusipirkę gyventojai liko it musę kandę.

Pienių gatvėje įsikūrę Lina Pilsudskienė, jos motina Elena Bogušienė ir jos vyras Gražvydas pastebėjo, kad apatinėje daugiabučio dalyje sutrūkinėjo konstrukcijos.

Kitame Pienių gatvės trijų aukštų name nepasirūpinta vandens nubėgimu, dėl to pelija balkonų kraštai.

„Skęsta mūsų namo rūsiai, garažai, o elektra į namą tiekiama laidais, kurie neapsaugoti nuo kritulių, – dešimtys metrų kabelio kabo lauke, juos gali bet kada paliesti vaikai. Vieną kartą įvykus trumpajam jungimui, sprogo kambariuose esanti buitinė technika, tačiau E.Daktaras į pretenzijas numojo ranka.

Jam visuomet dzin, kai žmonės pradeda priekaištauti dėl broko, – nukerta gyventojams, jog dabar tai jau jų problemos“, – „Lietuvos rytui“ skundėsi Ilgojoje gatvėje daugiabutyje gyvenanti Ernesta Baltrušaitytė ir jos motina Asta Baltrušaitienė.

Pienių gatvėje laidai buvo paslėpti po žeme tik po to, kai žmonės kreipėsi į Energetikos inspekciją.

Bankrotai – tyčiniai?

Tame pačiame miestelyje, Pievų gatvėje, stovintys du E.Daktaro nuosavi namai – priešingybė jo parduotiems daugiabučiams: čia broko pėdsakų nematyti.

E.Daktaras šiuos namus įregistravo savo bendrovės „Doctor Invest“ vardu – ji neatsako už akcininko prievoles.

Neatmetama, kad E.Daktarui gali būti iškelta byla ir dėl tyčinio jo statybos įmonių bankroto.

Vienoms jo statybos firmoms sužlugus, netrukus įkuriamos kitos. Manoma, kad taip bandoma išvengti atsakomybės už nekokybiškus darbus.

Tyrėjams – užuomina apie milijoną eurų

* Pastaruoju metu penkių aukštų daugiabutį Algirdo gatvėje Kaune pasišovusioje statyti bendrovėje „Revilė“ dirba vos du žmonės, o ji buvo įregistruota Kauno garažų komplekse.

* Vien numatoma projekto kaina – 56,3 tūkst. eurų.

* Kilus triukšmui dėl aukštingumo reikalavimų pažeidimų ir E.Daktaro pinigų kilmės, jis tapo atsargesnis.

* Apsilankęs FNTT būstinėje Kaune E.Daktaras pareiškė ieškosiantis investuotojo. Anksčiau apie jokį investuotoją jis net nebuvo užsiminęs.

* „Ką gali žinoti – gal aš laimėsiu milijoną“, – pareigūnams mįslingai pridūrė H.Daktaro sūnus.

* Teisėsaugos atstovai ketina stebėti kiekvieną H.Daktaro sūnaus žingsnį, susijusį su finansiniais statybų reikalais.

* Tai žinodamas jis greičiausiai ieškos verslininkų, kurie sutiktų prisidėti prie statybų, nes pats neturi tiek daug legalių pinigų. Dėl šių statybų nepatenkinti kauniečiai jau buvo surengę protesto akciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.