Kovotojas dėl vaikų – tikras nepraustaburnis

Klaipėdietis Virgilijus Janušas, elektroniniais laiškais koneveikęs vaiko teisių apsaugos kontrolierę Editą Žiobienę, išgirdo nuosprendį. Netrukus jis bus teisiamas ir už tai, kad įžeidė policininką.

Klaipėdiečiui V.Janušui pastaruoju metu vis tenka minti teismų slenkstį.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Klaipėdiečiui V.Janušui pastaruoju metu vis tenka minti teismų slenkstį.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

Dec 1, 2015, 6:08 AM, atnaujinta Oct 1, 2017, 11:29 PM

Už valstybės tarnautojo įžeidimą Klaipėdos apylinkės teismas 39 metų V.Janušui skyrė trijų mėnesių laisvės atėmimo bausmę, tačiau jos vykdymą atidėjo vieniems metams. Klaipėdietis įpareigotas atsiprašyti nukentėjusiosios.

Tame pačiame Klaipėdos apylinkės teisme V.Janušo laukia dar viena baudžiamoji byla dėl Telšių policijos pareigūno viešo įžeidimo.

Prieš keletą dienų vyras teismo posėdyje nepasirodė, todėl į kitą posėdį jį nuspręsta atvesdinti.

Laiškai – įvairiais adresais

V.Janušas nemalonumų prisidarė pernai gruodį, kai į vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus elektroninį paštą pasiuntė laiškus, kuriuose teigiama, kad „Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigoje žalojami vaikai“.

Klaipėdietis E.Žiobienę išvadino „nusikaltėle žiurke“, „žiurke žmogžude“, „žmogžude psichine ligone“.

Tokie patys laiškai iškeliavo ir daugybei kitų adresatų: Klaipėdos, Plungės, Telšių, Trakų, Alytaus vaiko teisių apsaugos skyriams, Klaipėdos savivaldybei, Nacionalinei teismų administracijai, Policijos departamentui, Klaipėdos apygardos prokuratūrai.

Šmeižiko anksčiau nepažinojo

E.Žiobienė prašė bylą nagrinėti jai nedalyvaujant. Kontrolierė aiškino, kad gavusi laiškus su bendradarbiais tarėsi, kaip elgtis.

V.Janušas tarnybos ramybę trikdydavo ir seniau, tačiau tuomet tekstai būdavo „sunkūs“, bet be akivaizdžių įžeidinėjimų.

Laiškų autoriaus E.Žiobienė nepažįsta, nėra su juo bendravusi.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė teigė, kad naujausi laiškai įžeidė jos, kaip valstybės tarnautojos, garbę ir orumą. Be to, siuntinėdamas laiškus įvairiausiais adresais šmeižikas galėjo apie ją sudaryti neigiamą nuomonę.

Civilinio ieškinio E.Žiobienė nepateikė – jai svarbiausia, kad klaipėdietis liautųsi žeminęs Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigą ir jos pačios orumą.

Kyla pykčio priepuoliai

V.Janušas savo kaltės nepripažino, nors neneigė, kad šiuos laiškus parašė ir išsiuntė.

Jam pykčio priepuoliai nuolat kyla dėl vaikų – jų vyras nuo trijų moterų turi penkis.

Dabar V.Janušas liko su dviem sūnumis, o norėtų vienas auginti ir trečią. Jis kaltina visus dėl sunkaus gyvenimo, vaikų neįgalumo.

Teisme vyras atsisakė duoti parodymus teigdamas, kad jam nesuteikta valstybės garantuojama teisinė pagalba.

Tačiau advokatas jam nebeskiriamas jau kelis mėnesius dėl piktnaudžiavimo šia paslauga, be to, vyras neapmokėjo nustatytų antrinės pagalbos išlaidų.

Vyras slėpė vaiką nuo motinos

* Pernai balandžio pabaigoje V.Janušas išklausė to paties Klaipėdos apylinkės teismo sprendimą. Motinai sūnaus neatidavusiam vyrui metams buvo apribota laisvė.

* Dar 2012 metų birželį Klaipėdos apylinkės teismas nustatė keturmečio Dovydo gyvenamąją vietą su motina Telšiuose, bet tik pernai kovą vaikas galėjo ją apkabinti.

* V.Janušas visą tą laiką vaikus slėpė, neatidarydavo savo buto durų policijai ar antstoliams, neatsiliepdavo į telefono skambučius.

* Teko pradėti ikiteisminį tyrimą dėl teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymo. Su antstoliu iki smulkmenų aptarta vaiko bendravimo su mama tvarka, perdavimo procedūra, gautas teismo sprendimas esant būtinybei panaudoti jėgą. Manoma, jog tuo metu tėvas su trimis vaikais net tris savaites gyveno automobilyje, kad tik niekas jų nerastų.

* V.Janušas ir įkliuvo automobilyje. Mašiną sustabdę patruliai atpažino jį ir pasakė, kad reikia vykti į policiją sutvarkyti formalumų. Nieko bloga neįtardamas V.Janušas atvažiavo į Gargždų komisariatą kartu su trimis vaikais, o čia jau laukė antstolis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.