Kvaišalų upė – iš miško laboratorijos

Policija smogė trijų brolių suburtai gaujai, kuri miške įrengtoje laboratorijoje iš acetono, sieros rūgšties ir vamzdžiams valyti naudojamo chemikalo „Kurmis“ gamino narkotikus – metamfetaminą.

Metamfetamino gamybos laboratorija buvo įrengta po žeme ir užmaskuota.
Metamfetamino gamybos laboratorija buvo įrengta po žeme ir užmaskuota.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Dec 4, 2015, 6:09 AM, atnaujinta Oct 1, 2017, 10:05 AM

Kelerius metus Lietuvos bei Norvegijos narkomanus kvaišalais aprūpinusi grupuotė laukia teismo. Vilniuje ir Kaune sulaikyti 27 šios gaujos nariai, 14 jų teismas leido suimti.

Grupuotei vadovavo trys broliai, kaip ir daugelis jų bendrininkų, anksčiau teisti už sunkius nusikaltimus.

Siūlo galas – platintojas

Domėtis šios grupuotės veikla pareigūnai pradėjo daugiau kaip prieš metus, kai į jų rankas Vilniaus apskrityje pakliuvo 32 metų kaunietis, dideliais kiekiais prekiavęs metamfetaminu.

Su Kauno nusikalstamu pasauliu siejamo asmens namuose atlikę kratas pareigūnai rado apie 2 kilogramus metamfetamino ir suprato, kad sulaikytasis gali priklausyti gerai organizuotai narkotikus platinančiai grupuotei.

Netrukus policija užčiuopė siūlo galą, kuris po ilgų paieškų nuvedė iki gaujos vadeivų ir Ukmergės bei Anykščių rajonams priklausančiame miške įrengtos laboratorijos.

Čia metamfetaminas buvo gaminamas iš medžiagų, kurių legaliai gali nusipirkti kiekvienas: acetono, sieros rūgšties ir valymo priemonės „Kurmis“.

Įtariamieji sekė pareigūnus

Pasak Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko Kęstučio Lančinsko, demaskuoti visą grupuotę nebuvo lengva, nes daugelis įtariamųjų yra teisti, todėl stengėsi nekartoti senų klaidų.

Be to, jie patys sekė pareigūnus – domėjosi jų automobiliais ir veikla.

Slėpė šunų ėdalo pakuotėse

Pirmas smūgis grupuotei buvo suduotas šių metų gegužę. Tada už grotų atsidūrė penki gaujos nariai.

Jų neišgelbėjo ir tai, kad jie veikė itin apdariai, pavyzdžiui, narkotikus slėpė šunų ėdalo pakuotėse.

Šios pakuotės nusikaltėlius ir išdavė, nes nė vienas įtariamųjų neturėjo šuns.

Atlikus kratas sulaikytųjų namuose rasta įvairių narkotikų – apie du kilogramus metamfetamino, daugiau kaip kilogramas kanapių, apie 20 gramų kokaino, ginklų, kontrabandinių cigarečių bei denatūruoto etilo alkoholio gaminimo vieta, įrenginių ir apie 200 litrų jau pagaminto gėrimo.

Miške augino kanapes

Vasarą buvo nustatyti dar šeši asmenys, kurie ne tik platino narkotikus, bet ir Kauno rajono miške pastatytame šiltnamyje augino kanapes.

Jos buvo kruopščiai prižiūrimos: matuojama aplinkos temperatūra, dirvožemio drėgmė, augalai reguliariai laistomi ir tręšiami.

Tąkart pareigūnai konfiskavo pusketvirto kilogramo kanapių. Pardavę jas gatvėje, nusikaltėliai būtų gavę apie 40 tūkstančių eurų pelno.

Spalį grupuotei smogta dar kartą. Vilniuje ir Kaune pareigūnai sulaikė dešimt įtariamųjų ir atliko daugiau kaip 20 kratų.

Rasta metamfetamino, ekstazio tablečių, kokaino, hašišo, kanapių. Taip pat aptikta priemonių, skirtų narkotikams fasuoti: elektroninių svarstyklių, plastikinių maišelių, lipniosios juostos ritinėlių, vakuumavimo aparatas.

Virš slėptuvės – rąstai

Lapkritį buvo sulaikyti gaujos vadeivos – trys broliai, o miške aptikta metamfetamino gamybos laboratorija.

Pareigūnai negalėjo atsistebėti gaujos išradingumu – slėptuvės buvo įrengtos po žeme ir užmaskuotos rąstais.

Šioje laboratorijoje per 8 valandas buvo galima pagaminti iki 5 kilogramų geros kokybės metamfetamino (80–90 proc.). Tokio grynumo metamfetaminą pavyko išgauti panaudojus specialią įrangą – reaktorių.

Buvo sulaikyti ir broliams talkinę chemikai, o Norvegijoje įkliuvo 18 Lietuvos piliečių, kurie į šią šalį gabeno ir platino narkotikus.

Broliai gerai žinomi policijai

* Vienas gaujos vadeivų jau anksčiau buvo teistas už prekybą narkotikais Švedijoje. Jam skirta 9 metų laisvės atėmimo bausmė, jos atlikti nuteistasis buvo išsiųstas į Lietuvą.

* Kitas brolis buvo įkliuvęs, kai prieš 10 metų su gauja Klaipėdos apskrityje plėšikaudavo ir žalodavo žmones.

* Vienas iš trijų brolių bandė apsimesti užsiimantis legalia veikla – buvo įkūręs savo medžio apdirbimo įmonę. Tačiau spėjama, kad ji buvo reikalinga tik kaip priedanga už narkotikus gaunamiems pinigams išplauti.

* Papurtę gaujos narius pareigūnai rado ir paėmė iš viso daugiau kaip 11 kilogramų metamfetamino, kurio mažmeninė kaina gatvėje yra apie 100 tūkst.eurų, ir apie 5,5 kilogramo kanapių, kurių kaina – apie 65 tūkst. eurų.

* Sulaikytiems narkotikų gamintojams ir platintojams gresia laisvės atėmimas nuo 10 iki 15 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.