Alkoholizmo atomazga – ilgi metai pataisos namuose

Vilniaus apygardos teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje du vilniečiai buvo kaltinami nužudymu, plėšimu ir dokumento pagrobimu. Vienas iš kaltinamųjų J.J. nuteistas aštuonerių metų laisvės atėmimo bausme, 29 metų V.Š. buvo pripažintas pavojingu recidyvistu ir nuteistas 12 metų laisvės atėmimo bausme.

Alkoholizmo atomazga – ilgi metai pataisos namuose.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Alkoholizmo atomazga – ilgi metai pataisos namuose.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 9, 2015, 2:18 PM, atnaujinta Sep 30, 2017, 10:25 AM

Bylos duomenimis, V.Š. ir J.J. 2014 m. rugpjūtį Vilniuje, daugiabučio namo arkoje, tyčia ranka sudavė A.R. į veidą ir jį apiplėšė. Pagrobė jo piniginę, kurioje buvo nukentėjusiojo asmens tapatybės kortelė, elektroninė mokėjimo kortelė ir mobiliojo ryšio telefonas.

Už kelių savaičių V.Š. ir J.J., būdami apsvaigę nuo alkoholio, kitų žmonių akivaizdoje medine lazda ir metaliniu strypu sudavė D.A. į įvairias kūno vietas ir taip nesunkai sutrikdė jam sveikatą.

Tuo daryti nusikaltimų bičiuliai nebaigė. Tą pačią dieną jie iš nepažįstamojo pagrobė 100 litų (28,96 Eur). Už pusvalandžio J.J. ta pačia medine lazda ir metaliniu strypu sudavė V.P., o V.Š. medine lazda apie 42 kartus – V.V., kuris nuo patirtų sužalojimų nukraujavo ir mirė.

V.Š. savo kaltę pripažino iš dalies. Pasakojo, kad su nukentėjusiuoju D.A. jis susipažino atlikdamas bausmę Pravieniškių pataisos namuose. Išėję į laisvę, atsitiktinai susitiko Vilniuje ir D.A. iš jo pasiskolino 200 litų, kurių ilgą laiką negrąžino. Už šią skolą kaltinamieji jį ir sumušė.

Visus nusikaltimus vyriškiai padarė būdami girti. V.Š. bandė teismą įtikinti, jog nenorėjo nužudyti V.V., norėjo nuo jo apsiginti, nes pastarasis jį puolęs peiliu. Ištraukęs peilį iš jo rankų, juo pataikė V.V. į kairės šlaunies vidinę pusę ties kirkšnimi, iš kurios pradėjo plūsti kraujas.

Teismas kaltinamųjų mušimo veiksmus vertino kaip įžūlius, smurtinius, padarytus viešoje erdvėje demonstruojant aplinkiniams nepagarbą.

Teismas pažymi, kad bylos įrodymai patvirtina, kad V.Š. nužudė V.V. veikdamas netiesiogine tyčia, t.y. jis suvokė pavojingumą savo veiksmų nusikalstamą pobūdį, numatė, kad dėl jo veiksmų gali atsirasti įstatyme numatyti padariniai ir, nors jų nenorėjo, sąmoningai leido jiems atsirasti.

Teismas skirdamas V.Š. bausmę atsižvelgė į tai, kad jis teisiamas dėl 4 nusikaltimų ir kad šiuos nusikaltimus jis padarė turėdamas 5 neišnykusius teistumus, po to dar kartą buvo nuteistas. Dėl to teismas jį pripažino pavojingu recidyvistu.

J.J. buvo teisiamas dėl 3 nusikaltimų. Iki šiol jis turėjo 3 neišnykusius teistumus už tyčinius nusikaltimus, po to dar 2 kartus buvo nuteistas už tyčinius nusikaltimus.

Teismas iš V.Š. ir J.J. solidariai priteisė vos daugiau nei 68 Eur A.R. turtinei žalai atlyginti, iš V.Š. kitiems nukentėjusiesiems – 1 055 Eur turtinei ir 3 533 Eur neturtinei žalai atlyginti.

Šis nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.