Vilniaus teisme kazachas sulaukė gausaus tautiečių palaikymo

Į Vilniaus apygardos teismą susirinkę kazachai mobiliaisiais telefonais įamžino viską – puošnų teismo pastatą, žurnalistus ir advokatus. Tokių aktyvių rėmėjų sulaukė aferomis įtariamas jų tautietis.

S.Šalabajevas nenori grįžti į tėvynę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
S.Šalabajevas nenori grįžti į tėvynę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

2015-12-13 21:37, atnaujinta 2017-09-29 16:21

Geriau kalėjimas Vilniuje nei priverstinė kelionė į tėvynę. Taip penktadienį svarstė į Vilniaus apygardos teismą (VAT) susirinkę žmogaus teisių gynėjai bei žurnalistai iš Kazachstano.

Jie atvyko palaikyti aferomis įtariamo 46 metų kazacho Syrymo Šalabajevo, kuris Interpolo prašymu liepą buvo sulaikytas Vilniuje. Užsienietis iki šiol laikomas už grotų.

VAT uždarame posėdyje nagrinėjo Generalinės prokuratūros prašymą dėl S.Šalabajevo išdavimo Ukrainai ir Kazachstanui.

Teismo išvakarėse iš Kazachstano atskridę jo rėmėjai siekia, kad S.Šalabajevas nebūtų išduotas nė vienai šių šalių.

„Vilniaus teismo pastatas – tikri rūmai. Atvažiuodama skaičiau, kad planuojama statyti ir naują kalėjimą. Kazachstano kalėjime jo lauktų baisios gyvenimo sąlygos“, – sakė už politinių kalinių teises Kazachstane kovojanti visuomeninio fondo prezidentė Bahutdžan Toregožina.

Ji įsitikinusi, jog S.Šalabajevas taip pat persekiojamas ne dėl finansinių nusikaltimų, o dėl politinių motyvų, nes jo svainis Mukhtaras Abliazovas – aktyvus opozicijos veikėjas, buvęs ministras.

Susigrąžinti bėglį siekia ir Ukraina.

Įtariama, kad Ukrainoje šis kazachas pasisavino arba iššvaistė 300 milijonų dolerių vertės turto.

S.Šalabajevo gynėjai įsitikinę, jog Ukrainos pareigūnai neturi jo už ką teisti, todėl vos patekęs į Ukrainą jis būtų išsiųstas į Kazachstaną.

„Nutarėme, kad kovoti už Syrymo teises reikia čia – Lietuvoje. Jei jis bus pargabentas į Kazachstaną, bus jau per vėlu“, – sakė B.Toregožina.

Pusantrų metų nelaisvės S.Šalabajevui buvo paskyręs ir Jungtinės Karalystės teismas.

Tokios bausmės jis sulaukė neįvykdęs teismo įpareigojimų kartu su bendrininkais atlyginti Kazachstano bankui „BTA Bank“ padarytą žalą. S.Šalabajevas paspruko jos neatlikęs.

S.Šalabajevo advokatai tikino, jog Lietuvoje sulaikytas kazachas niekur nesislapstė ir 12 metų gyveno Europos Sąjungoje.

Nuo 2011 iki 2016 metų S.Šalabajevas turėjo leidimą gyventi Latvijoje, o į Lietuvą jis esą persikėlė dėl to, kad turi čia turi giminių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.