Prasilošę nuteistieji už skolas sumoka ir laisve

Trys kaliniai, grasinę nupjauti galvą Panevėžio teisėjui Sigitui Bagdonavičiui ir susidoroti su jo šeimos nariais, neseniai išgirdo nuosprendį.

R.Mickevičius jau 18 kartų teistas už grasinimus teisėjams ir prokurorams.<br>P.Mantauto nuotr.
R.Mickevičius jau 18 kartų teistas už grasinimus teisėjams ir prokurorams.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys („Lietuvos rytas“)

Dec 14, 2015, 5:31 AM, atnaujinta Sep 29, 2017, 3:56 PM

Panevėžio apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininką S.Bagdonavičių nužudyti grasinusiam ir jį reketavusiam 30 metų kėdainiškiui R.Mickevičiui skirta 6 metai nelaisvės, o jo bendrininkas 27 metų ukmergiškis Darius Eriksonas kalės 4 metus ir 9 mėnesius.

Telšiškis Vytautas Žukauskas tvirtino rašęs laišką teisėjui iš baimės, nes bijojo nukentėti nuo jaunesnių kalinių, kurie jam liepė tai daryti. Kauno apygardos teismas jam skyrė palyginti švelnią bausmę – 7 mėnesius ir 10 dienų nelaisvės.

Trijulė reikalavo, kad S.Bagdonavičius pervestų į bendrą Alytaus pataisos namų sąskaitą, skirtą kalinių poreikiams, 35 tūkst. eurų. Pinigų nuteistieji negauna, bet gali juos išleisti kalėjimo parduotuvėje.

S.Bagdonavičius esą buvo pasirinktas atsitiktinai iš bendro teisėjų sąrašo. Anksčiau jis nenagrinėjo bylų, kuriose buvo kaltinami šie trys nuteistieji.

Anot R.Mickevičiaus ir D.Eriksono, bauginamieji laiškai paįvairino nuobodų jų gyvenimą kalėjime – jie norėjo būti vežiojami į teismo posėdžius, duoti parodymus, persikelti į kitus pataisos namus.

R.Mickevičių teisme gynęs advokatas Zenonas Žymančius užsiminė apie kitą grasinimų priežastį – jo ginamasis su bendrininkais prasilošė kortomis, todėl turėjo vykdyti kitų nuteistųjų sumanytas užgaidas. Viena jų – bauginančių laiškų rašymas pareigūnams.

Keturias klases baigęs R.Mickevičius iš viso teistas 31 kartą, iš jų 18 – už grasinimus teisėjams ir prokurorams. Kiti nusikaltimai – vagystės. Jis dar niekada nėra oficialiai dirbęs.

R.Mickevičius yra išsiuntęs laiškų Panevėžio, Šiaulių, Kėdainių, Utenos pareigūnams. Jiems žadėjo išdurti akis, paleisti žarnas, reikalavo didelių pinigų sumų.

Dauguma grasinimų sulaukusių pareigūnų netyrė R.Mickevičiaus bylų. Manoma, kad jis nori likti kalėjime, nes tada nereikia rūpintis maistu ir pastoge. Sudėjus visas bausmes, vyras į laisvę turėtų išeiti tik 2028 metais.

D.Eriksonas jau 10 kartų teistas už vagystes ir sukčiavimą, o V.Žukauskas teisiamųjų suole dėl vagysčių atsiduria šeštą kartą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.